Turun Eurooppa-foorumi
Eurooppa-foorumi on Turussa järjestettävä vuotuinen politiikkatapahtuma, joka edustaa uutta aikakautta suomalaisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa ja jossa yksityiset toimijat ja julkiset instituutiot yhteiskunnan, talouden, tieteen ja kulttuurin aloilta käyvät valmisteltua ja avointa vuoropuhelua Suomen roolista Euroopassa.
Uutiset

Matti Niemi ja Reijo Kemppinen Eurooppa-foorumin uudet johtohahmot

Eurooppa-foorumi Turussa ry:n johto uudistuu. Yhdistyksen vuosikokouksessa hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Turun kaupungin yhteysjohtaja, VTM Matti Niemi. Neuvottelukunnan puheenjohtajaksi on valittu Reijo Kemppinen, joka on toiminut useissa vaativissa EU-tehtävissä, mm. EU:n ministerineuvoston viestinnästä vastaavana pääjohtajana, EU:n komission päätiedottajana ja komission Suomen ja Lontoon edustustojen päällikkönä.

– Eurooppa-foorumi on muodostunut vuosien saatossa hienoksi tapahtumaksi. Eurooppa-keskustelulle on lähivuosina paljon tilausta, kun lähestyvät eurovaalit yhdessä presidentinvaalien ja jatkuvan Nato-prosessin kanssa tekevät näistä teemoista ajankohtaisia. On kunnia päästä rakentamaan tulevia foorumeja yhdistyksen aktiivisten toimijoiden kanssa, Niemi sanoo.

– Olen elänyt ja tehnyt työtä Euroopan unionin ytimessä 30 vuoden ajan. Eurooppa-foorumi on eurooppalaisittain liki ainutlaatuinen ilmiö, joka kokoaa yhteen yhteiskunnan keskeiset toimijat, yli puolue- ja näkemyserojen. Oma tavoitteeni on tuoda Bryssel aikaisempaa paremmin mukaan tähän pöytään, Kemppinen toteaa.

Anders Blom jättää puheenjohtajuuden

Viisi Eurooppa-foorumia luotsannut työelämäprofessori Anders Blom jättää vuoden lopussa Eurooppa-foorumin puheenjohtajuuden, mutta on seuraavan vuoden yhdistyksen hallituksen käytettävissä sukupolvenvaihdoksen toteuttamisessa.

– Eurooppa-foorumi on vakiinnuttanut asemansa. Nyt on sopiva hetki vaihtaa vetäjää. Matti Niemi edustaa uutta sukupolvea ja hänellä on hyvät edellytykset viedä foorumi uuteen kehitysvaiheeseen, jossa sen tulee tavoittaa uuden sukupolven päättäjiä. Niemi on toiminut myös Eurooppanuorten puheenjohtajana. Niemi hyppää satulaan heti, sanoo Blom.

– Reijo Kemppinen on vastauksemme kahteen haasteeseen. Eurooppa-foorumin tulee vahvistaa asemaansa kansainvälisessä EU-keskustelussa, ja toiseksi foorumin dialogia median kanssa niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla kehitetään. Kummallakin alueella Kemppisellä on ylivertaiset kanavat sekä EU:n jäsenmaiden hallitustason näkemystä, Blom jatkaa.

Seuraava Eurooppa-foorumi järjestetään Turussa 30.8.–1.9.2023

Eurooppa-foorumi on suomalaisen Euroopan unionia koskevan kansalaiskeskustelun vuosittainen pääareena, joka on avoin kaikille kansalaisyhteiskunnan edustajille.

Eurooppa-foorumi edustaa uutta aikakautta suomalaisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa, jossa yksityiset toimijat ja julkiset instituutiot yhteiskunnan, talouden, tieteen ja kulttuurin aloilta käyvät valmisteltua ja avointa vuoropuhelua Suomen roolista Euroopassa. Foorumista on tullut syksyn kotimaisen politiikan sesongin ja etenkin Eurooppa-politiikan kiistaton lähtölaukaus.