Maksukyvyttömyystapausten määrä jatkaa kasvuaan
Uutiset

Maksukyvyttömyystapausten määrä jatkaa kasvuaan

Globaalin luottovakuutusyhtiön Atradiuksen uusin talouskatsaus ennustaa maksukyvyttömyystapausten määrän jatkavan kasvuaan tänä vuonna. Pandemian jälkeinen sopeutuminen, valtiontukien loppuminen, heikko taloustilanne ja tiukentuneet luottoehdot ovat lisänneet maailmanlaajuisten maksukyvyttömyyksien määrää tänä vuonna noin 23 %.

Ennustamme maksukyvyttömyystapausten määrän suhteellisen voimakasta kasvua Pohjois-Amerikassa (29 %), Aasian ja Tyynenmeren alueelle ennustamme 23 prosentin kasvua ja Euroopan osalta odotamme 16 prosentin kasvua. Emme kuitenkaan odota – muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta – maksukyvyttömyystapausten määrässä tänä vuonna piikkiä, joka ylittäisi huomattavasti pandemiaa edeltävän tason.

Joillakin markkinoilla maksukyvyttömyysasteen odotetaan laskevan tai pysyvän suhteellisen vakaana vuonna 2024. Tanskassa maksukyvyttömyystapausten määrän ennustetaan laskevan merkittävästi, sillä maksukyvyttömyystapaukset, jotka nousivat pandemiaa edeltäneen tason yläpuolelle vuonna 2023, ovat nyt palanneet normaalimmalle tasolle. Tšekin tasavallan, Yhdistyneen kuningaskunnan, Suomen ja Portugalin kaltaisissa maissa maksukyvyttömyyskehityksen odotetaan pysyvän vakaana. Yhdistyneessä kuningaskunnassa maksukyvyttömyydet ovat lähiaikoina asettuneet korkeammalle tasolle Brexitin jälkeisen talouden heikkouden vuoksi. Portugalissa maksukyvyttömyystapausten määrä näyttää asettuneen alhaisemmalle tasolle kuin ennen pandemiaa.

Vuonna 2025 arvioimme maksukyvyttömyystapausten vähenevän maailmanlaajuisesti hieman (3 %), mikä heijastaa elpymistä Euroopassa sekä Aasian ja Tyynenmeren alueella. Pohjois-Amerikassa maksukyvyttömyystapausten määrän sen sijaan odotetaan lisääntyvän vuonna 2025.

Korkotason laskun ja talouskasvun vauhdittumisen odotetaan helpottavan yrityksiin kohdistuvia paineita ja mahdollistavan vakaamman toimintaympäristön etenkin maissa, joissa maksukyvyttömyystapausten määrä on lisääntynyt korkeamman korkotason ja heikon BKT:n kasvun vuoksi.