Maatilojen neuvontapalvelut on tarkoitettu kaikille viljelijöille tilan koosta tai tuotantosuunnasta riippumatta. Jokaisella maataloutta harjoittavalla viljelijällä on käytössä 10 000 euron kiintiö käytettäväksi asiantuntijapalveluihin.
Uutiset

Maatilojen neuvontajärjestelmä Neuvo auttaa maatilayrittäjiä edullisesti

Maatilojen neuvontajärjestelmä Neuvo auttaa ja tarjoaa maatiloille edullisia asiantuntijapalveluita.

Maatilojen neuvontapalvelut on tarkoitettu kaikille viljelijöille tilan koosta tai tuotantosuunnasta riippumatta. Jokaisella maataloutta harjoittavalla viljelijällä on käytössä 10 000 euron kiintiö käytettäväksi asiantuntijapalveluihin. Viljelijän maksettavaksi jää vain arvonlisäveron osuus.

Maatalouteen kohdistuu nyt monenlaisia haasteita. Viimeaikainen kustannusten nousu on yksi esimerkki. Asiantuntijapalveluiden käytössä ei kannata aikailla.

“Kaikkea ei tarvitse selvittää itse ja jäädä yksin murehtimaan asioiden kanssa. Säästää aikaa ja voimia, kun kysyy asiantuntijalta”, rohkaisee maaseutupalvelujen yritysasiantuntija Eeva Heikkinen Kainuun ELY-keskuksesta.

Osa tiloista käyttää Neuvo –palveluita aktiivisesti. Osa puolestaan vähemmän tai ei ole vielä käyttänyt palveluja ollenkaan. Kainuussa neuvontaa on käyttänyt tällä hetkellä 453 tilaa.

Eniten neuvontaa Kainuun maatiloille on annettu tukiehtoihin ja luomuun. Myös talousneuvonta ja eläinten terveydenhuoltosuunnitelmat ovat olleet suosittuja neuvonnan aiheita.

Neuvontajärjestelmän tarkoitus on tarjota varmuutta ja apua talouden hallintaan, maatalouden tukiehtojen, säädösten ja vaatimusten ymmärtämiseen sekä niiden noudattamiseen käytännössä. Lisäksi Neuvon tarkoitus on antaa apua tilan kehittämistoimenpiteiden ja sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun. Neuvontaa annetaan maatilan tarpeet ja lähtökohdat huomioiden.

Tilojen kannattaa käyttää Neuvo –tukea, jos esimerkiksi:

  • tukiehtojen ymmärtämisessä on haasteita ja valvonta jännittää
  • pitäisi laskea tuotannon kannattavuutta ja suunnitella tulevaa
  • velkaneuvonta tai apu verosuunnitteluun ei olisi pahitteeksi
  • suunnitelmissa on energiatehokkuuden parantaminen ja uudet energiaratkaisut
  • eläinten hyvinvoinnin ja työympäristön parantamiseen pitäisi saada lisää näkemystä
  • suunnitelmissa on tuotantosuunnan muutos, luomu kiinnostaa
  • suunnitelmissa on sukupolvenvaihdos, investointi, yhtiöittäminen ja näihin tarvitsisi tehdä alustavia laskelmia ja on tarve neuvonnalle
  • ilmastonmuutoksen hillintä mietityttää
  • tarvetta maan rakenteen parantamiseen
  • luonnon monimuotoisuus kiinnostaa
  • suunnitelmissa maatilan oheen muuta yritystoimintaa
  • työnantajan velvollisuudet askarruttavat
  • oma jaksaminen ja hyvinvointi huolestuttaa

Neuvontapalveluiden varat tulevat osaksi EU:n maaseuturahastosta CAP 2023-2027 ja käynnistävät ensimmäisenä tukimuotona uuden maaseuturahoituskauden.

Neuvonnan korvattavat kustannukset ovat 75 euroa tunnilta sekä matkakulut maksetaan asiantuntijalle maatilan 10 000 euron kiintiöstä. Neuvoja hakee kustannuksiin tuen suoraan ELY-keskuksesta. Viljelijän maksettavaksi jää arvonlisäveron osuus.

Neuvo -neuvojia on Ruokaviraston neuvojarekisterissä. Neuvontaa antavat muun muassa ProAgriat, yksityiset neuvojat ja terveydenhuoltoa tekevät eläinlääkärit.