Maailman ympäristöpäivänä maanantaina 5.6. tehdään ämpäristötekoja
Uutiset

Maailman ympäristöpäivänä kerätään ämpäristömuovia ja avataan uudelleenkäytettävän tavaran vastaanotto Topinojalla

Maailman ympäristöpäivänä 5.6. otetaan Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) toimialueella uusia askeleita kohti kiertotaloutta ja tavaroiden uudelleenkäyttöä. Seitsemällä LSJH:n lajitteluasemalla kerätään tuolloin kovamuovijätettä maksutta ja Topinojan lajitteluaseman yhteydessä avautuu Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen vastaanottopiste uudelleenkäyttöön kelpaavalle tavaralle.

Maailman ympäristöpäivänä maanantaina 5.6. tehdään ämpäristötekoja. Ämpäristöteko on Muoviteollisuus ry:n valtakunnallinen kampanjapäivä kotitalouksien jäykkien muovien kierrättämiseksi. Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) toimialueella kampanjaan osallistuvat LSJH sekä Okartek Oy ja Kiilto Oy. LSJH:n lajitteluasemista Isosuolla, Kemiönsaaressa, Korvenmäessä, Paimiossa, Paraisten Rauhalassa, Uudessakaupungissa ja Topinojalla vastaanotetaan kovamuovia kampanjapäivänä maksutta aukio-oloaikojen mukaisesti. Kiilto Oy:n keräyspiste sijaitsee Turussa Itäharjun Prismalla klo 11–17 ja Okartek Oy:n piste Kaarinassa Lämmittäjänkatu 2:ssa klo 10–18.

– Kerättävät muovilaadut ovat polyeteeni (PE) ja polypropeeni (PP), joita käytetään meille suomalaisille rakkaiden muoviämpäreiden ohella myös esimerkiksi monien muovisten lelujen, kukkaruukkujen ja puutarhakalusteiden valmistuksessa. Useimmista tällä vuosituhannella valmistetuista kovamuovituotteista muovilaadusta kertovat merkinnät jo löytyvät, kertoo LSJH:n materiaalipäällikkö Marko Kokkonen.

Kampanjapäivänä LSJH selvittää kovamuovijätteen määrää ja laatua. Kokkosen mukaan etenkin laatuun liittyvät tekijät ovat osoittautuneet eri toimijoiden tähänastisissa selvityksissä paikoin haastaviksi.

– LSJH:n tavoitteena on löytää kovamuoville ratkaisu, jossa materiaali voitaisiin saattaa energiahyötykäytön sijaan kiertoon. Kunnallisena jäteyhtiönä LSJH voi toimia kiertotalouden kehitys- ja kasvualustana tällaisille yritysten kanssa yhdessä toteutettaville kokeiluille. Lopullisena tavoitteena on riittävä keräysvolyymi ja kokonaisratkaisu, jossa kovien muovilaatujen kierrätys olisi asukkaille helppoa ja mahdollisimman edullista, Kokkonen toteaa.

Ohituskaista uudelleenkäyttöön avautuu

Ämpäristöteko-tempauksen lisäksi maailman ympäristöpäivänä vietetään Topinojalla uudelleenkäytettävän tavaran vastaanottopisteen avajaisia. LSJH:n ja Turun Ekotorin yhteisen Ohituskaista uudelleenkäyttöön -nimellä kulkevan vastaanoton tavoitteena on edistää tavaroiden uudelleenkäyttöä ja helpottaa asukkaiden asiointia, kun sekä uudelleenkäyttöön kelpaavat tavarat että lajitteluasemalle kierrätykseen ja energiaksi toimitettavat jätteet voi nyt pakata yhteen kuormaan ja viedä kerralla kaiken samaan osoitteeseen.

Vastaanottopisteen tunnistaa oranssista kontista. Se on avoinna maanantaista 5.6.2023 alkaen ma–pe klo 13–18 sekä kesä-, heinä- ja elokuun viimeisinä arkilauantaina klo 11–16. Pisteellä otetaan vastaan uudelleenkäyttöön kelpaavaa tavaraa, joka on ehjää ja hyvin puhdistettua. Turun Ekotorin työntekijät arvioivat paikan päällä, soveltuuko tavara käyttöön vielä sellaisenaan. Vastaanotetut tavarat ohjataan myytäväksi Turun Ekotorille. Verkkosivulta https://turunekotori.fi/topinojan-vastaanotto voi tarkistaa, millaista tavaraa vastaanottopisteellä on mahdollisuus ottaa vastaan. Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen tavoitteena on, että jatkossa myös alueen yrityksillä ja yhteisöillä on laajemmat mahdollisuudet saada käyttöönsä uudelleenkäyttöön soveltuvia materiaaleja ja löytää hyödyllisiä kumppanuuksia. Kokeiluhanke on EU:n osarahoittama.