Korualan yritys
Lumoava-nimi saa lopullisen sinettinsä tänä vuonna 9. marraskuuta, kun Saurum Oy vaihtaa nimensä Lumoava Finland Oy:ksi. Samana päivänä yritys myös täyttää 80 vuotta.
Uutiset

Maailman pohjoisin korutehdas on nyt Lumoava Finland Oy ja täytti 80 vuotta

80 vuotta 9. marraskuuta 2022 täyttävä Saurum on nyt Lumoava Finland Oy. Maailman pohjoisin korutehdas on kasvanut pienestä kultasepän verstaasta yhdeksi Suomen suurimmista jalometallikorujen valmistajista. Lumoava-korut ovat suurin ja tunnetuin osa yrityksen toimintaa. Perinteinen kultasepäntyö yhdessä uusien teknologioiden kanssa näyttää suuntaa alkavalle 80-vuotiskaudelle. 

Lumoava-korumerkki perustettiin vuonna 2008. Se kasvoi nopeasti tunnetuimmaksi ja merkittävimmäksi osaksi kuopiolaisen korutehdas Saurumin toimintaa. Lumoava-nimi saa lopullisen sinettinsä tänä vuonna 9. marraskuuta, kun Saurum Oy vaihtaa nimensä Lumoava Finland Oy:ksi. Samana päivänä yritys myös täyttää 80 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi korutehtaan yhteyteen Kuopion Neulamäkeen on avattu yleisölle avoin vierailukeskus. Keskuksessa vierailijat pääsevät tutustumaan yrityksen tarinaan, historiaan ja korujen valmistukseen. 

Korutehtaan takahuoneissa ja tehdassaleissa ikänsä viettänyt toimitusjohtaja Mikko Pessi on luotsannut yritystä vuodesta 2004. Pääomistaja kolmannen polven yrittäjästä tuli kaksi vuotta myöhemmin – 64 vuotta sen jälkeen, kun oma isoisä aloitti toiminnan ostamalla kultasepänverstaan.

– Isoisäni Eino Räsäsen haave omasta yrityksestä toteutui 1942, kun hän osti kultasepänverstaan 12 000 markalla, velkarahalla. Ensimmäinen tuote oli miesten hopeinen kantasormus. Suosittuja olivat myös silmälasi- ja savukekotelot sekä sokerikot ja kermakot. Materiaalina oli välillä jopa messinki tai alpakka, koska hopeasta oli valtava pula eikä sitä ollut aina saatavilla, Pessi kertoo.

Juuret ovat Savon sydämessä

Eino Räsänen Oy osti 80-luvulla Kuopion Kultaseppä Oy:n. Kun yritykset yhdistyivät, nimeksi tuli Saurum Oy. Nimen pohjana on kullan latinankielinen nimi aurum. Aurum-sanan eteen päätettiin lisätä S-kirjain merkitsemään Suomea, Savoa ja sisua.

– Kulta yhdessä Suomen, Savon ja sisun kanssa on toimintamme ytimessä edelleen. Nyt kun Lumoavasta on tullut Saurumin merkittävin ja tunnetuin tuotenimi, nimenmuutos on luonteva ja looginen hetki yhdistää tuotteet ja yrityksen nimi. Juuret ovat syvällä Savossa, mutta tavoitteemme on tulevaisuudessa olla koko Suomen rakastetuin korumerkki, Mikko Pessi sanoo.

Lumoava-korujen valmistuksen lisäksi Lumoava Finland valmistaa koruja Saurum-tuotemerkin alla ja tuo maahan Citizen- ja Rhythm-kelloja. Yritys on tunnettu myös rippiristeistään ja pöytähopeamallistostaan. Vuosi 2021 oli tulokseltaan vuosituhannen paras. Liikevaihto ja myynti kasvoivat viidenneksellä.

– Raaka-aineiden hintojen nousu näkyy myös korualalla, ja kultakorujen suosio on kasvussa. Me panostamme jatkossakin tuotevalikoimaamme, ja erityisesti miesten mallistossa tulemme näkemään uutta muotoilua. Tavoite on tulevina vuosina kasvattaa liikevaihtoa vuosittain vähintään 20 prosenttia, Pessi sanoo.

Sataprosenttisesti kierrätettyä – jopa kultapöly otetaan talteen

Maailman pohjoisimmassa korutehtaassa Kuopiossa valmistuu kuukaudessa 10 000–15 000 tuotetta. Käsityönä tehtävät korut sisältävät kymmeniä työvaiheita. Teknologiat, kuten 3D-tulostus, ovat tulleet osaksi valmistusprosessia.

– 3D-tekniikalla tehdään malleja, joiden avulla koru valetaan kultaan tai hopeaan. 3D on hyvä kultasepän apulainen, mutta kaiken ydin on, ja tulee aina olemaan, kultasepän käsityö, Pessi kertoo.

Vastuullisuus ja kierrätys ovat olennainen osa Lumoava Finlandin toimintaa. Yhteiskuntavastuu on lapsia ja nuoria tukevaa. Elämäntähti-korumyynnillä tuetaan Ronald McDonald Lastentalonsäätiötä ja Loisto-koruilla Olympiakomitean Nuorelle siivet -kampanjaa.

Koruissa käytetyt kulta ja hopea on 100-prosenttisesti kierrätettyä.

– Käyttämämme kulta ja hopea on sataprosenttisesti kierrätettyä. Myös valmistusprosessissa otamme talteen kaiken kulta- ja hopeapölyn. Jalometallipöly puhdistetaan ja sen jälkeen se on taas käytettävissämme, Pessi sanoo. Vastuullisuus, ajattomat muotoiluklassikot ja innovatiiviset toimintatavat antavat hyvän pohjan alkavalle 80-vuotiskaudelle, toimitusjohtaja Mikko Pessi päättää.

Lumoava Finland Oy

Valmistaa hopea- ja kultakoruja Lumoava- ja Saurum-korumerkkien alla sekä maahantuo Citizen- ja Rhythm-kelloja.

Perustettu 1942 nimellä Kultasepänliike E.Räsänen. Vuonna 1984 Eino Räsänen Oy osti Kuopion Kultaseppä Oy:n. Yritykset yhdistyivät 1989 ja uudeksi nimeksi tuli Saurum Osakeyhtiö.
Uusi nimi Lumoava Finland Oy otetaan käyttöön 9.11.2022.

Pääomistaja Mikko Pessi ja viisi muuta osakasta.

Toimipaikka Kuopio, jossa sijaitsee korutehdas ja Lumoava-vierailukeskus. Vierailukeskuksessa on mahdollisuus tutustua yrityksen historiaan ja koruvalmistukseen.

Henkilöstö 50 + Lumoava-muotoilijat 11

Jälleenmyyjiä noin 400.

Liikevaihto 6,8 miljoonaa euroa (3/2022).

Lumoava Finland on suomalainen perheyritys, jolla on pitkä historia laadukkaiden jalometallituotteiden valmistajana. Vuonna 1942 perustettu Lumoava Finland on ollut vahvasti mukana luomassa suomalaista korukulttuuria jo usean vuosikymmenen ajan. Vuosien aikana Lumoava Finland on kasvanut yhden miehen kultasepän verstaasta yhdeksi Suomen merkittävimmistä koruvalmistajista. 

Kuopion Neulamäessä sijaitseva Lumoava Finland tunnetaan maailman pohjoisimpana korutehtaana ja suomalaisten sydämet ensimmäisen kerran vuonna 2008 valloittaneen Lumoava-korumerkin perustajana. Lumoava Finland on myös yksi Suomen tunnetuimmista rippiristien valmistajista. Rippiristejä ja miesten pukukoruja Lumoava Finland valmistaa ja myy Saurum-tuotemerkin alla.

Lumoava Finlandin tuotevalikoimaan kuuluvat myös suomalaiset pöytähopeatuotteet, joita yritys on myynyt vuosikymmenten ajan. Lisäksi yritys tuo maahan kansainvälisesti tunnettujen kellomerkkien Citizenin ja Rhythmin kelloja. Lumoava Finlandin sydän on sen sitoutunut ja ammattitaitoinen henkilökunta, joka takaa sen, että jokainen yrityksen valmistama tuote on taidolla tehty, laadukas ja kestävä. Suomalaisuus, korkea laatu, ekologisuus sekä vastuullisuus näkyvät Lumoava Finlandin arvoissa ja toiminnassa. Laadukkaat hopea- ja kultakorut ovat monella tavalla ekologisia. Korut kestävät aikaa, ja voivat kulkea sukupolvelta toiselle perintönä ja niissä käytetään kierrätettäviä materiaaleja. Kulta- ja hopeakoruissa 100% materiaalista on kierrätettyä. www.lumoavafinland.fi, www.lumoava.fi