Vanhojen loisteputkivalaisimien modernisointi LED-aikaan käy ammattilaisten voimin. Kuva: Assemblin
Uutiset

Loisteputket poistuvat markkinoilta 2023 – valaisinsaneeraukset kannattaa aloittaa ajoissa

Laajasti eri kohteissa käytetyt T8- ja T5-loisteputket poistuvat markkinoilta EU-alueella 24.8.2023 alkaen. Loisteputkien myynti lopetetaan niiden sisältämän elohopean vuoksi, joka on vaarallista ympäristöllemme. Loisteputket korvataan LED-valoputkilla tai saneerataan uusiin valaisimiin.

Osa loisteputkityypeistä poistuvat markkinoilta jo nyt kevään 2023 aikana. Loisteputket korvataan LED-valoputkilla tai -valaisimilla. LED-valaisimet ovat pitkäikäisiä verrattuna vanhoihin valonlähteisiin. Lisäksi ne syttyvät heti, kestävät tärinää ja ovat useimmiten ihmissilmälle miellyttävämpiä. Ledit valmistetaan ilman elohopeaa ja muita raskasmetalleja. Osassa erikoisvalaisimia kuten turvavalaisimissa käytetään loisteputkilamppuja, mutta ne jäävät markkinoille vielä muutamiksi vuosiksi.

Rengasmuotoiset loisteputkilamput (T5, T9) sekä pienoisloistelamput (CFLni) poistuvat markkinoilta 25.2.2023, loisteputkilamput (T5, T8) 25.8.2023. Lisäksi pinnikantaiset halogeenilamput (G4, GY6.35, G9) poistuvat myynnistä 1.9.2023. 

Loisteputkien päivittäminen LED-valaisimiin on energiateko

Ledit ovat energiatehokkaampia kuin vanhat loistelamput. Uudet ledivalaisimet ovat erittäin kestäviä ja niiden käyttöikä voi olla jopa 50 000 tuntia. Merkittävin energiasäästö pystytään saavuttamaan kohteissa, joissa kohteen koko alkuperäinen valaistus on toteutettu loisteputkivalaisimilla kuten esimerkiksi suurissa teollisuus- ja varastointikiinteistöissä. LED-valaisin voi säästää jopa 40–70 % energiaa ja LED-tekniikkaan siirtymisellä on myös merkittävä vaikutus energiakriisistä selviytymiseen.

Valaisinsaneeraukset kannattaa aloittaa ajoissa

Vanhojen loisteputkivalaisimien modernisointi LED-aikaan käy ammattilaisten voimin. Loisteputkien vaihdossa pitää ottaa huomioon yhteensopivuus korvaavan valonlähteen kanssa sekä tarkastaa, että valaisimien muut osat ovat hyväkuntoisia.

Valitettavasti LED-putkien vaihtaminen loisteputkivalaisimeen ei ole aina niin yksinkertaista. Useat loisteputkivalaisimiset ovat hyvin vanhoja ja muoviosat valaisimissa ovat usein erittäin kuluneita. Monesti vaihtotilanteissa ei ole tietoa valaisimien ja loisteputkien tyypeistä ja tiloissa saattaa olla eri aikakausien valaisimia käytössä, jolloin suunnitellut LED-putket ja vaihto-osat eivät käykään. Suurimmassa osassa tapauksia onkin suositeltavaa vaihtaa kaikki loisteputkivalaisimet LED-valaisimiin, jolloin useasti voidaan vähentää myös valaisimien määrää, varmistaa pidempi toimintavarmuus sekä suunnitella tilaan juuri oikeat energiatehokkaat valaisinratkaisut.