Yrittäjän tai avainhenkilön sairasloma voi tulla yritykselle kalliiksi ja pahimmillaan keskeyttää koko liiketoiminnan.
Uutiset

Liukastuminen työmatkalla tai töissä voi tulla yrittäjälle kalliiksi

Yrittäjille sattuu kuukausittain satoja työpaikka- ja työmatkatapaturmia, ja niistä iso osa johtuu kaatumisista ja liukastumisista. Erityisesti näin alkuvuodesta sattuu paljon liukastumiseen liittyviä tapaturmia. Yrittäjän tai avainhenkilön sairasloma voi tulla yritykselle kalliiksi ja pahimmillaan keskeyttää koko liiketoiminnan.

Yrittäjille sattuu vuosittain työpäivän aikana keskimäärin lähes 2 000 liukastumisesta tai kaatumisesta aiheutunutta tapaturmaa. Kaikkiaan yrittäjien työpaikkatapaturmia sattui vuosina 2016–2022 keskimäärin 5 700 vuodessa. Tilastot perustuvat Tapaturmavakuutuskeskuksen tietoihin yrittäjien työajan vakuutuksesta.

Fennian alustavien tilastojen mukaan yrittäjien työtapaturmien määrä on vuonna 2023 laskenut edellisvuodesta.

– Työpaikoilla sattuneiden liukastumisten ja kompastumisten taustalla on liukkaan kelin lisäksi valitettavan usein kiirehtiminen, ajatukset muualla ja katse älypuhelimen ruudulla, Fennian lakisääteisistä henkilövakuutuksista vastaava johtaja Minna Niemi kertoo.

– Tapaturmista aiheutuneet vammat vaihtelevat hyvin paljon: osa selviää nyrjähdyksillä, ruhjeilla ja päivän sairaslomalla, kun taas toinen voi lyödä päänsä tai vääntää polvensa, ja loukkaantua pahastikin, Niemi muistuttaa.

Niemen mukaan varsinkin sellaisessa työssä, jossa liikutaan paljon ulkona, tapaturmien määrät lisääntyvät näin talviaikaan. Usein tapaturmien määrää lisää esimerkiksi sellainen sää, jossa lämpötila sahaa nollan molemmin puolin, jolloin tiet jäätyvät ja sulavat vuorotellen.

Työpaikkatapaturmien päälle tulevat vielä työmatkoilla sattuneet tapaturmat: yrittäjät ilmoittavat vuosittain keskimäärin lähes 600 työmatkalla sattuvaa tapaturmaa, joista suurin osa kävellen. Yli 40 prosenttia kävellen sattuvista työtapaturmista johtaa viikon tai sitä pidemmän ajan sairaspoissaolon.

Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastojen mukaan yli puolet työpaikalla loukkaantuneista yrittäjistä selviää 0–3 päivän sairaslomalla. Yli kuukauden mittaisia sairaspoissaoloja sattuu noin 500 yrittäjälle joka vuosi.

Työntekijät ovat Suomessa vakuutettuja pakollisella työtapaturmavakuutuksella, mutta yrittäjälle työajan vakuutus on vapaaehtoinen.

Yrittäjien viisi yleisintä työpaikkatapaturmaa vuosittain, vuosien 2016–2022 keskiarvo.

Valtaosa yrittäjien työajan tapaturmavakuutuksesta korvatuista vahingoista johtuu kaatumisista ja liukastumisista, kuten työntekijöilläkin. Yrittäjien työtapaturmien määrä on viime vuosina ollut laskussa. Vuoden 2022 luvut ovat vielä ennakkoarvioita. Lähde: Tapaturmavakuutuskeskus.

Yrittäjien työtapaturmat vuosittain poissaolopäivien mukaan ja työtapaturmista tulleet vammat, vuosien 2016–2021 keskiarvo.

Yli kolmasosa yrittäjien työtapaturmista johtuvista poissaoloista kestää yli viikon ja kuukauden mittaisia poissaoloja tulee vuosittain keskimäärin yli 700. Yrittäjillä lievät poissaolot korostuvat selvästi työntekijöitä enemmän. Vuodelta 2022 ei ole vielä saatavilla vakavuustietoja. Työtapaturmista aiheutuneet vammat ovat useimmin haavoja, sijoiltaanmenoja ja nyrjähdyksiä, mutta myös esimerkiksi luunmurtumia sattuu keskimäärin yli 500 vuodessa. Lähde: Tapaturmavakuutuskeskus

Työtapaturmat voivat tulla yrittäjälle kalliiksi

Yrittäjälle työtapaturmat voivat vakuuttamisesta huolimatta aiheuttaa merkittäviä taloudellisia menetyksiä. Vaikka yrittäjän hankkima työajan vakuutus korvaisi hoitokulut, voivat poissaolot tulla silti kalliiksi.

Laskelmien mukaan työntekijän yhdenkin päivän poissaolo maksaa kolminkertaisesti hänen palkkansa verran, keskimäärin 400 euroa. Yrittäjän itsensä tapauksessa hintalappu voi olla vieläkin suurempi, sillä yrittäjä on usein yrityksensä avainhenkilö tai jopa ainoa työntekijä, jolloin yrityksen koko liikevaihto tulee yrittäjän omasta työpanoksesta.

– Niin yrittäjän kuin työntekijöidenkin poissaolot lisäävät muiden työkuormaa entisestään ja tarkoittaa usein lisäkiirettä. Vaikka tuuraaja löytyisikin, voi hänellä työtehtävään tottumattomana mennä saman työn tekemiseen pidempi aika. Tämä aiheuttaa välillisesti kustannuksia ja lisää entisestään tapaturmien riskiä, Niemi muistuttaa.

Niemi muistuttaa, että työmatka- ja työpaikkatapaturmien vähentämisessä kyse on ennen kaikkea turvallisuusasenteesta. Sekä yrittäjän itsensä että hänen työntekijöidensä on tärkeää kiinnittää huomiota turvallisuuteen. Yrittäjän oma esimerkki ja asenne ovat ratkaisevassa asemassa.

– Moni liukastumisesta johtuva poissaolo olisi helposti vältettävissä. Otetaan keliolosuhteet riittävällä tavalla huomioon ja varataan liikkumiseen riittävästi aikaa. Esimerkiksi keliin sopivia kenkiä käyttämällä voitaisiin välttää moni liukastuminen. Yrityksessä olisi myös hyvä mahdollisuuksien mukaan joustaa aikatauluissa, jotta kiirettä ei tulisi, Niemi sanoo.

Liukastumisista ja kaatumisista johtuvien tapaturmien syynä ovat usein liukkaat talvikelit ulkona työskennellessä, mutta myös esimerkiksi työmailla lojuvat tavarat, epäviralliset oikotiet sekä ennen kaikkea liian suuri työkuorma ja huolimattomuus. Näistä johtuvia tapaturmia sattuu ympäri vuoden.

– Varsinkin jos on ulkotöissä ja liikkuu töiden puolesta paljon, kannattaa kiinnittää huomiota asianmukaisiin jalkineisiin ja varusteisiin sekä hämärän aikaan näkyvyyttä parantaviin varusteisiin. Erityisesti jalkineita pukiessa voi kysyä itseltään, onko ne valittu keliä vai edustamista varten, huomauttaa Niemi.

Kävellen liikkumista ei Niemen mukaan kannata kuitenkaan varoa eikä vältellä.

– Hyötyliikunta työpäivän aikana edistää todistetusti hyvinvointia ja terveyttä, ja on pelkästään hyvä asia. Liikkumisen aiheuttamia tapaturmariskejä ei pidä vältellä liikkumista vähentämällä, vaan varautumalla asianmukaisesti.

Yrittäjien työmatkatapaturmat kuukausittain, vuosien 2016–2022 keskiarvo

Yrittäjien työmatkatapaturmat sattuvat enimmäkseen talvikuukausina kävellen. Lähde: Tapaturmavakuutuskeskus (yrittäjän työajan vakuutus)

Vinkkejä talviturvallisempaan yrittämiseen

  • Huolehdi työpaikan alueen talvikunnossapidosta: auraus, hiekoittaminen, hiekoitushiekkaa helposti saataville kenen tahansa hiekoitettavaksi.
  • Huomioi kenkien valinta: pehmeäpohjaiset kengät lisäävät pitoa ja kaikkein liukkaimmille keleille kannattaa pukea nastakengät tai irrotettavat liukuesteet.
  • Näkeminen on tärkeää siinä missä näkyvyyskin: ulkoalueen yleisvalaistus, lisätyövalot esimerkiksi ajoneuvojen ympärillä työskenneltäessä, valonheittimet rakennustyömailla, otsalamput yms.
  • Liukkaalla jäällä ei aina pysy pystyssä, mutta oikeanlaisella kaatumistekniikalla voi vähentää tapaturmien seurauksia. Kompuroimis- ja kaatumiskoulut voivat kuulostaa huvittavilta, mutta niillä voi olla aidosti sairaspoissaolopäiviä vähentävä vaikutus.