Lisääntyvät sairauspoissaolot voivat vaikeuttaa koko yhteiskunnan toimintaa.
Uutiset

Lisääntyneet koronatartunnat haastavat työpaikkojen toiminnot

Omikronin aikaansaamat rajut lisäykset tartuntaluvuissa asettavat työpaikkojen varautumissuunnitelmat koville..

– Lisääntyvien sairauspoissaolojen vuoksi tilanne työpaikoilla on nyt erilainen kuin aikaisemmin pandemian aikana. Työturvallisuuden ja työterveyden lisäksi työnantajien on huolehdittava siitä, etteivät operatiiviset tilaus-toimitusketjut katkeaisi lievien koronatapausten vuoksi lähiviikkojen aikana, sanoo Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula.

– Lisääntyvät sairauspoissaolot voivat vaikeuttaa koko yhteiskunnan toimintaa. Esimerkiksi sairaalan sulkeminen henkilöstöpulan johdosta tai energiantuotannon hetkellinen katkeaminen voivat aiheuttaa merkittävää haittaa, jatkaa Koivula.

Rokotukset, etäisyydet, hygienia, maskit, etätyö ja fiksut työjärjestelyt edelleen tärkeitä

Mitä sitten työpaikoilla voidaan tehdä toimintakyvyn varmistamiseksi?

Keinot ovat tuttuja:

• On edelleen kannustettava työntekijöitä rokotteiden ottoon.

• Etäisyyksistä on huolehdittava.

• Maskeja on käytettävä ja niitä on oltava tarjolla niin asiakkaille kuin työntekijöille.

• Riskinarvioinnin perusteella hengityksensuojaimien käyttöä kannattaa lisätä. Suojaimia pitää käyttää käyttöohjeiden mukaisesti.

•  Käsi- ja yskimishygieniasta on huolehdittava ja muistutettava.

•  Etätyö ja etäkokoukset otettava käyttöön aina kun mahdollista.

•  Kohtaamisia on vältettävä: taukoja voi porrastaa.

•  Oma ilmoitus sairauspoissaoloissa kannattaa ottaa käyttöön. Kun henkilö voi olla omalla ilmoituksella sairaana 3–7 päivää ilman lääkärintodistusta, terveydenhuoltoa ei kuormiteta ja flunssaiset pysyvät sairaina kotona.

Kriittisten toimintojen huomioiminen

Yritysten ja muiden organisaatioiden operatiivisen toiminnan varmistamiseksi kannattaa kiinnittää huomiota kriittisten toimintaprosessien turvaamiseen. Suojautumistoimenpiteinä voi harkita myös FFP2-suojainten käyttöä.

Kun virusta on paljon liikkeellä, FFP2-hengityksensuojain suojaa käyttäjäänsä myös ilmavälitteisesti leviävää omikronia vastaan paremmin kuin kirurginen maski. Erityisesti rokottamattomien kannattaa harkita FFP2:n käyttöä. Hengityksensuojaimen pitää istua kasvoilla hyvin ja sitä pitää osata käyttää oikein. Lisätietoja maskeista ja hengityksensuojaimista löytyy Työterveyslaitoksen Korona ja työ -verkkosivuilta: Tietoa kasvomaskeista, suu-nenäsuojaimista ja hengityksensuojaimista

– Voimme olettaa, että lähikuukaudet tulevat olemaan haastavia monelle työpaikalle lievien koronatartuntojen aiheuttamien sairauspoissaolojen kasvaessa. Tämän vuoksi rohkaisemme työpaikkoja laajentamaan sairauspoissaolojen Oma ilmoitus –käytäntöä ja näkemään vallitseva tilanne myös mahdollisuutena vahvistaa työyhteisön sisäistä luottamuspääomaa, sanoo Koivula.