Tuore kunnajohtaja Mika Ingi ja Liedon Yrittäjien puheenjohtaja Timo Kuukasjärvi iloitsivat Liedon menestyksestä. Kuva: Esa Siltaloppi
Uutiset

Lieto ja Marttila Suomen yritysmyönteisimpiä kuntia

Varsinais-Suomen maakunta sai jälleen menestystä Yrittäjien Kuntabarometri -kyselyssä. Lieto voitti yrittäjämyönteisimmän kunnan tittelin neljättä kertaa peräkkäin omassa keskikokoisten kuntien sarjassaan. Myös Marttilan kunta kohosi omassa alle 10 000 asukkaan sarjassaan kahden vuoden takaiselta hopeasijalta kirkkaimmalle mitalille. Koko Varsinais-Suomen maakunta paransi tulostaan alueellisessa vertailussa sijalta kuusi kolmen parhaan joukkoon. Liedon ja Marttilan lisäksi kymmenen yritysmyönteisimmän kunnan joukkoon kuuluivat omissa sarjoissaan Aura (10. pienet kunnat), Naantali (5. keskikokoiset kunnat), Paimio (8. keskikokoiset kunnat) ja Salo (8. suuret kunnat).

IROResearch kysyi yrittäjiltä Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin 1.2.–4.4. Siihen vastasi 9 564 yrittäjää eri puolilta Suomea. Varsinais-Suomessa vastaajia oli 962, mikä oli koko valtakunnassa toiseksi eniten.

Varsinais-Suomen maakunnan kokonaisarvosana kuntien elinkeinopolitiikan osalta oli 3,26 (asteikolla 1-5). Tulos oli kahden vuoden takaisiin tuloksiin nähden 0,19 parempi. Alueiden välisessä vertailussa Varsinais-Suomi sijoittui kolmanneksi. Koko maan kokonaisarvosana oli 3,08.

– Tavoitteenamme on olla Suomen yritysmyönteisin maakunta, joten suunta on oikea. Viimeisen kahden vuoden aikana olemme panostaneet kuntien kanssa tehtävään yhteistyöhön entistäkin enemmän, kun olemme järjestäneet kuukausittain kuntajohdolle ja yrittäjille yhteisiä neuvotteluja. Lisäksi koulutamme kuntien virkamiehiä säännöllisesti mm. hankinnoista ja siitä, miten palveluprosesseista voitaisiin tehdä nykyistä yrittäjäystävällisempiä, kertoo Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.

Yrittäjien mielestä Varsinais-Suomessa kunnan päätöksenteon yrityslähteisyys ja elinkeinopolitiikan asema ovat valtakunnan tasoa paremmalla tolalla. Parhaimman arvosanan varsinaissuomalaiset yrittäjät antavat kuntien tuottamille yrityspalveluille, joista alue sai kokonaisarvosanaksi 3,30 (1-5 asteikolla).

Liedossa vierailtiin yrityksissä 1164 kertaa

Jo neljättä kertaa peräkkäin Suomen yritysmyönteisimmäksi kunnaksi (10 000 – 50 000 asukkaan sarjassa) valittu Lieto sai yrittäjiltä kokonaisarvosanan 4,35. Tulos on jopa vuoden 2020 tulosta 0,17 parempi.

Tuore Liedon kunnanjohtaja Mika Ingi uskoo tietävänsä salaisuuden Liedon jatkuvan menestyksen takana.

– Kaiken takana on yrittäjien aito kuunteleminen ja se, että kaikkia yrittäjiä palvellaan tasavertaisesti, Ingi toteaa.

Liedossa myöskään virkamiehet eivät jää virastotalon uumeniin, vaan tapaavat yrityksiä myös kentällä. Viime vuoden aikana Liedon yritys- ja elinkeinopalveluista vierailtiin yrityksissä yhteensä 1164 kertaa.

– Tässä työssä täytyy uskaltaa olla lähellä ja siellä missä asiakkaatkin ovat. Emme myöskään juoksuta asiakkaitamme, vaan koitamme pitää asiat mahdollisimman yksinkertaisina. Haluamme palvella yrittäjämäisellä otteella ja niin, kuin haluaisimme itseämme palveltavan, kommentoi Liedon yritys- ja työllisyyskoordinaattori Mika Stepanoff.

Ingi ja Stepanoff uskovat myös yhteistyön voimaan. Ei siis riitä, että kunta panostaa hyvään yhteistyöhön ja elinvoimaisuuteen, vaan koko yrittäjäkenttä täytyy saada mukaan. Yrittäjien positiivinen palaute ja kunnan menestys kuntabarometrissa onkin vuosien yhteistyön ja satojen ihmisten tekemän työn summa. Myös yhteishenki on Liedossa korkealla.

– Olen tulkinnut asian niin, että yrittäjien ja muiden toimijoiden kesken ei ilmene minkäänlaista kateutta, vaan porukkaa auttaa toinen toisiaan, Liedon Yrittäjien puheenjohtaja Timo Kuukasjärvi taustoittaa.

Marttilan kunnassa aina avoimet ovet yrittäjille

Vuonna 2020 toiseksi sijoittunut Marttilan kunta kipusi vuoden 2022 kuntabarometrissa Suomen yrittäjämyönteisimmäksi kunnaksi omassa pienten kuntien sarjassaan. Myös yrittäjien antama keskiarvo parani kahden vuoden takaisesta 0,26 yksikköä. Vuonna 2022 yrittäjät antoivat Marttilalle kokonaisarvosanaksi 4,35.

Marttilan kunnantalolla tieto voitosta otettiin vastaa iloisin mielin.

–Tavoitteenamme on, että aina kun yrittäjä ottaa yhteyttä meihin päin, hänet palvellaan loppuun saakka. Kiireisen yrittäjän ei pidä joutua odottelemaan puhelimessa tai häntä ei tule pallotella virkamieheltä toiselle, Marttilan kunnanjohtaja Carita Maisila, kertoo.

Paikallisen yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Anna-Maija Virtanen vahvistaa Maisilan tavoitteiden onnistuvan myös käytännössä.

– Kunnan ja yrittäjien yhteistyö on kehittynyt erittäin toimivaksi. Carita ja Jaakko (Salmi, elinkeinoasiantuntija) vastaavat aina puhelimeen tai soittavat vähintään takaisin. Yhteistyö on sujuvaa ja nopeaa.

Maisilan mukaan ovet ovat aina avoinna yrittäjille. Vaikka viimeisen kahden vuoden aikana ei yrittäjiä ollakaan pystytty pandemian johdosta tapaamaan entiseen malliin, on yhteydenpidosta huolehdittu muilla tavoin.

– Meillä yrittäjät voivat luottaa siihen, että mikäli asiat ovat kunnan hoidettavissa, tulevat ne järjestymään parhain päin, sanoo Maisila.

Tulokset käydään yhdessä kuntien kanssa läpi 

Barometrin tulokset ovat tärkeä työkalu. Aluejärjestö suosittelee, että paikalliset yrittäjäyhdistykset käyvät tulokset yhdessä läpi kuntien kanssa ja katsovat, missä on onnistuttu ja mitä kehitettävää löytyy. Tavoitteena on sopia jatkotoimista ja mahdollisista tavoitteista seuraavalle mittausjaksolle vuodelle 2024. 

Tutustu kuntakohtaisiin tuloksiin! 

Lähes 10 000 yrittäjien vastauksien alueelliset ja kuntakohtaiset tulokset on julkistettu 18.5. Kunnallisjohdon seminaarissa Vaasassa. Voit tutustua alueellisiin ja kuntakohtaisiin tuloksiin yrittajat.fi/kuntabarometri2022. Twitterissä keskusteluun voi osallistua aihetunnisteella #kuntabaro.