Vasemmalta: yritysneuvojat Marja-Leena Hämäläinen ja Hanna Wahl, kaupunginjohtaja Mika Ingi, hanketyöntekijä Onni Stepanoff, yrityspalvelujohtaja ja Liedon Innovaatiokampus Oy:n toimitusjohtaja Mika Stepanoff.
Uutiset

Liedon Innovaatiokampus: win win yrityksille ja yhteistyökumppaneille

Yhteistyöstä kilpailuetua ja elinvoimaa

Liedon Innovaatiokampus edustaa uudenlaista lähestymistapaa yritystoiminnan, yksilöiden hyvinvoinnin ja kuntien elinvoiman edistämiseen. Kampuksen toiminta pohjautuu vahvaan yhteistyöhön monialaisten kumppaneiden kanssa, joiden tavoitteena on luoda kilpailukykyisiä ratkaisuja yrityksille sekä varmistaa verkoston jäsenten välinen yhteinen hyöty. Tämä ns. win-win-malli vahvistaa Liedon roolia elinvoimaisena ja kehittyvänä alueena, joka houkuttelee uusia toimijoita ja kasvattaa olemassa olevien yritysten mahdollisuuksia menestyä.

Kampuksen toiminnassa on mukana laaja joukko eri alojen toimijoita. Turun seudun oppilaitoksista mukana ovat Novida ammattiopisto, Turun ammatti-instituutti, Turun AKK, Raseko, Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto ja Åbo Akademi. Kunnallisia palveluita verkostossa tarjoaa Liedon kaupungin yritys- ja työllistämispalvelut sekä maankäyttö- ja lupapalvelut ja Turun kaupungin työllisyyspalvelut. Lisäksi kumppaneihin kuuluvat Liedon Yrittäjät ry, Liedon Yrittäjänaiset ry, Avantin Kehitys ry, Barona Oy, Oma Säästöpankki Oyj ja Työelämän Infopiste Oy. Verkoston laajuus varmistaa monipuolisen palvelutarjottimen, joka tukee yrityksiä erilaisissa kehitysvaiheissa.

Liedon yrityspalvelujohtaja ja Innovaatiokampuksen toimitusjohtaja Mika Stepanoff korostaa kumppaniverkoston jatkuvaa kehitystä: ”Tällä hetkellä neuvottelemme useiden uusien organisaatioiden mukaan tulosta verkostoon, jotta voimme tarjota yrityksille mahdollisimman kattavat ja joustavat palvelut.”

Liedon Innovaatiokampuksen palvelutarjotin

Käytännönläheinen toimintamalli

Liedon kaupungin toimintatavat ovat käytännönläheisiä, ja tavoitteena on luoda konkreettisia ratkaisuja yritysten arkeen. Tämä näkyy muun muassa kaupungin mobiilissa yrityspalvelussa, jossa palveluita viedään suoraan yritysten luokse asuntoautolla. Vuoden aikana Liedon yrityspalvelut tapaavat noin 1 200 yritystä henkilökohtaisesti, mikä tekee toiminnasta ainutlaatuisen ja yrittäjälähtöisen.

Lieto on saanut useita tunnustuksia yrittäjäystävällisyydestään, ja kaupunki on palkittu jo viisi kertaa peräkkäin Suomen yrittäjäystävällisimpänä kuntana. Tämä menestys perustuu aktiiviseen vuoropuheluun yrittäjien kanssa, ketteriin yritys- ja työllisyyspalveluihin sekä sujuviin  maankäyttö- ja lupapalveluihin. 

Yrityspalvelujohtaja Mika Stepanoff tuo yrityspalvelut yritysten ovelle.

Kampus koko kaupungin alueella

Liedon Innovaatiokampuksen toimintamallin kehittäminen on lähtenyt Avantin yritysalueesta, joka on Turun seudun suurin teollisuusalue. Avantilta toimintamalli laajenee koko Lietoon. Kampuksen tavoitteena on koota kaikki yritysten kasvua tukevat toimijat fyysisesti samalle alueelle, mikä luo synergian, joka edistää koko alueen taloudellista kehitystä.  Liedon Innovaatiokampuksen tarjoamien palveluiden keskeinen ajatus on se, että yritykset saavat tarvitsemansa palvelut nopeasti ja helposti. 

Liedon strategian ytimessä on ajatus siitä, että palveluilla on kasvot. Tämä henkilökohtainen ote on keskeinen osa sekä kaupungin että Innovaatiokampuksen palveluprosessia. Yrityksille tämä tarkoittaa, että kampusverkoston kumppanit tarjoavat Avantilla ja muualla Liedossa räätälöityjä ratkaisuja nopeasti ja vaivattomasti – kasvokkain.

TE24-uudistus täydentää Liedon Innovaatiokampuksen palveluita

Vuoden 2025 alussa voimaan astuva TE24-uudistus tuo mukanaan merkittäviä muutoksia kuntien työllisyys- ja yrityspalveluihin. Lakisääteisten palveluiden siirtyminen kuntien vastuulle luo uusia mahdollisuuksia ja haasteita, ja Liedossa Innovaatiokampus on keskeisessä asemassa näiden muutosten toteuttamisessa. Turun työllisyysalueesta tulee Suomen suurin. Mukana on 23 kuntaa, ja lähipalveluja tarjotaan yhdeksässä kunnassa, joista Lieto on yksi. 

Liedon Innovaatiokampuksen rooli korostuu tässä uudistuksessa, sillä Liedon mallissa lakisääteiset palvelut liitetään osaksi kampuksen toimintaa. Tämä tuo myös lakisääteisiin palveluihin lisää ketteryyttä ja joustavuutta, mikä mahdollistaa entistä paremman ja tehokkaamman palvelun tuottamisen yrityksille ja työnhakijoille. Avantin teollisuusalue toimii Innovaatiokampuksen palveluiden keskuksena, ja yrityspalveluautolla varmistetaan, että palvelut viedään yritysten ovesta sisään koko kaupungin alueella.

Elinkeinoyhtiöt ja kuntien tulevaisuus

Kuntapuolella eletään suurten muutosten keskellä, ja Liedon Innovaatiokampuksen kaltaiset hankkeet ovat esimerkki siitä, kuinka kuntien on sopeuduttava ja kehityttävä muuttuvassa toimintaympäristössä. TE24-uudistus muuttaa kuntien vastuuta yritys- ja työllisyyspalveluista, ja elinkeinoyhtiöiden rooli korostuu entisestään. Myös kuntien väliset hankinnat, kehittämishankkeet ja palvelusopimukset tulevat lisääntymään, mikä edellyttää uusia toimintatapoja ja yhteistyömuotoja.

Liedon kaupunki on sitoutunut olemaan kehityksen kärjessä ja panostamaan kustannustehokkaisiin ja innovatiivisiin ratkaisuihin. Innovaatiokampuksen toimintamalli on yksi esimerkki siitä, kuinka kaupunki pyrkii tukemaan yritysten kasvua ja menestystä sekä parantamaan kuntalaisten hyvinvointia. Tämä jatkuva kehitystyö varmistaa, että Liedosta tulee entistä houkuttelevampi paikka niin yrityksille kuin asukkaillekin.

Liedon Innovaatiokampus on erinomainen esimerkki siitä, miten yhteistyöllä ja kumppanuudella voidaan saavuttaa huomattavia tuloksia. Innovatiivinen toimintamalli, monialainen verkosto ja käytännönläheinen palvelu tarjoavat yrityksille vahvan kasvualustan ja edistävät samalla koko alueen elinvoimaa ja vetovoimaa.


Mika Stepanoff
Yrityspalvelujohtaja ja työllisyyskoordinaattori
Toimitusjohtaja
050 315 0382
mika.stepanoff@lieto.fi

Marja-Leena Hämäläinen
Yritysneuvoja
040 351 5768
marja-leena.hamalainen@lieto.fi