Meyer Telakka Turku
Merkittävä osa Meyerin Turun telakalla aloittavista uusista työntekijöistä koulutetaan tehtäviinsä Laivanrakennusoppilaitoksessa. Kuva: Meyer Turku.
Uutiset

Laivanrakennusoppilaitos Turun Meyer -telakalla täytti 60 vuotta

Meyer Turun telakalla toimiva Laivanrakennusoppilaitos on yksi harvoista Suomessa yhä toimivista yrityksen ylläpitämistä kouluista. 60-vuotisjuhlaansa Suomen Joutsenella 27.10. viettäneellä oppilaitoksella on paitsi pitkät perinteet, myös tiukka ote nykypäivästä ja tulevaisuudesta.

Meyer Turku rakentaa maailman suurimmat, uudenaikaisimmat ja ympäristöystävällisimmät risteilyalukset tuhansien ammattilaisten voimin. Merkittävä osa telakalla aloittavista uusista työntekijöistä koulutetaan tehtäviinsä Laivanrakennusoppilaitoksessa.

Tutkintokoulutuksiakin tarjoavan oppilaitoksen rekrytointikoulutuksen kautta voi valmistua esimerkiksi laivalevyseppähitsaajaksi, laivaputki- tai koneasentajaksi tai laivasuunnittelijaksi. Oppilaitos toimii myös yhteistyössä Meyer Turun esimiesten kanssa vastaten henkilöstön osaamisen ylläpitämisestä ja sen johtamisesta yrityksen tulevaisuuden tarpeiden mukaisesti.

– Kaltaisemme pienen teollisuusoppilaitoksen valtteja ovat toiminnan ketteryys, suuri reagointinopeus isäntäyrityksen ja koko meriteollisuusverkoston osaamistarpeisiin. Lisäksi meillä on vahva työelämälähtöisyys sekä erittäin alhaiset toimintakustannukset mihin tahansa koulutuksenjärjestäjään verrattuna. Mutta olemme harvinaisuus. Itse asiassa yksi viimeisistä teollisuusoppilaitoksista, joka toimii tällä konseptilla eli tuottaa koulutuksen pitkälti itse omalla henkilöstöllä, sanoo rehtori Vesa Eskonen.

Oppilaitoksella on pitkät perinteet laivanrakennusteollisuuden ammattilaisten kouluttamisesta Suomessa

Ensimmäinen kurssi silloisessa teollisuusoppilaitoksessa alkoi 3.9.1962. Toimintansa aikana Laivanrakennusoppilaitos on kouluttanut telakan palvelukseen arviolta noin 15 000 työntekijää. Tämän lisäksi henkilöstölle järjestetään jatkuvaa koulutusta, johon osallistuu vuosittain noin 3000 henkilöä telakalta ja verkostosta.

Suurin osa kouluttajista työskentelee telakalla ja toimii kouluttajina oman työnsä ohella. Koulutusyhteistyötä tehdään myös useiden muiden oppilaitosten ja meriteollisuusverkoston kanssa.

Meyer Turku Oy rakentaa maailman uudenaikaisimpia ja ympäristöystävällisimpiä risteilyaluksia, autolauttoja ja erikoisaluksia. Osuutemme maailman risteilijänrakennusmarkkinoista on noin 15 prosenttia, ja tilauskantamme ulottuu vuoteen 2026. Suurimpia asiakkaitamme ovat Royal Caribbean International, Carnival Cruise Lines ja TUI Cruises.

Meyer Turku Oy toimii Turun telakalla, jossa on rakennettu laivoja vuodesta 1737 alkaen. Meyer Turku Oy:n tytäryhtiöitä ovat Piikkiössä sijaitseva hyttitehdas Piikkio Works Oy, kokonaistoimituksia laivojen yleisiin tiloihin tarjoava Shipbuilding Completion Oy sekä Raumalla sijaitseva laivanrakennus- ja offshore-alan suunnitteluyritys ENG’nD Oy.

Yhdessä Saksassa toimivien Meyer Werftin ja Neptun Werftin kanssa Meyer Turku Oy muodostaa Meyer Groupin, yhden maailman johtavista risteilyalusten rakentajista.