Perustajaosakas Totti Salko, nykyinen toimitusjohtaja Lauri Sipponen ja 26-vuotisen uran Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtajana tehnyt Rami Aarikka.
Hyvät yritykset, kaupallinen yhteistyö

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tarina alkoi kalajalosteista

Neljän laitilalaisen kaveruksen vuonna 1993 perustama yritys on kasvanut kolmessa vuosikymmenessä Suomen neljänneksi suurimmaksi panimoksi ja Pohjoismaiden suurimmaksi pienpanimoksi. Alkujaan yrityksen ei suinkaan ollut tarkoitus edes valmistaa virvoitusjuomia tai oluttakaan, vaan viedä uusikaupunkilaista kalaa Keski-Euroopan markkinoille. Paria vuotta myöhemmin elintarvikkeiden vientiponnistelut vaihtuivat mehulimonaadien valmistukseen, ja yrityksen nimi Fisutta Oy Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy:ksi. 

Laitilan Wirvoitusjuomatehdasta on laajennettu vuosien varrella lukuisia kertoja. Vuonna 2018 tehtaan katolle asennettiin oma aurinkovoimala.

“Meillä on ollut kaksi siunausta, persaukisuus ja täydellinen tietämättömyys. Molemmat asiat ovat matkan varrella pakottaneet luovuuteen ja ajaneet ajoittain lähes holtittomaan riskinottoon” muistelee 26 vuotta Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtajana toiminut ja nykyinen hallituksen jäsen Rami Aarikka yrityksen alkuaikoja.  Yrityksen perustajaosakas ja hallituksen puheenjohtaja Totti Salko on nähnyt läheltä Wirvoitusjuomatehtaan koko olemassaoloajan. ”Ei me mitään panimoa oltu perustamassa vaan kalatukkua! Suuret suunnitelmat rysähtivät tosin markkinointireissulla kolariin ranskalaisessa pikkukaupungissa. Paikallisen autokorjaamon yrittäjä tykkäsi kyllä kovasti tuotteista, mutta kauppoihin asti ne eivät koskaan ehtineet.” Siispä liikeideasta luovuttiin ja päädyttiin aloittamaan limonaadin valmistus.

Rohkeus uudistua ja oppia on siivittänyt Laitilan Wirvoitusjuomatehdasta vuosikymmeneltä toiselle, läpi haasteiden ja odottamattomien käänteiden. Tuotantolaitoksen sähköistäminen tuulen ja auringon voimalla, maailman ensimmäisen gluteenittoman täysmallasoluen kehittäminen ja ainutlaatuiset ulkomaiden vientisuunnitelmat ympäri maailmaa ovat suuren yleisönkin tuntemia esimerkkejä siitä, mitä peloton kokeilunhalu ja toisaalta vankka ammattitaito voivat yhdessä synnyttää.

Vuoden 2022 lopulla aloittanut toimitusjohtaja Lauri Sipponen sai jatkaa Aarikan työtä kohti seuraavaa kasvupyrähdystä. ”Tuotannon ja tuotteiden korkea laatu, yrityksen vahva brändi ja motivoitunut johto sekä tietenkin taitava henkilöstö” Sipponen listaa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan pitkäjänteisesti rakennetun, vankan pohjan kulmakiviä. ”Näillä mahdollistetaan myös jatkossa yhtiön kehitys ja kasvu” 

Wirvoitusjuomatehtaan omat tuotteet, kuten Kukko-oluet, limonaadit ja NAKU Hard Seltzerit ovat tulleet tutuiksi ja tuottaneet iloa janoisille kuluttajille jo pitkään. Nykyisin Laitilan Wirvoitusjuomatehdas tunnetaan myös luotettavana ja laadukkaana sopimusvalmistuskumppanina muiden yritysten panimo- ja juomanvalmistustarpeisiin. ”Moderni ja tehokas tuotantolaitoksemme sekä joukko rautaisia ammattilaisia sen ohjaksissa takaavat, että tulemme jatkossakin olemaan erittäin varteenotettava kumppani myös Suomen rajojen ulkopuolella” Sipponen visioi tulevaa.

”Vähän voi leuhkiakin, sillä olemme olleet monessa kohtaa muuttamassa koko alan markkinaa. Tehtaan hieno kasvutarina jatkuu ja jatkossakin mottomme on, että asiat pitää ottaa tosissaan muttei liian vakavasti!” Salko toteaa.

Limonaadikuja 4
23800 LAITILA

puh. (02) 856 526

tehdas@laitilan.com