Ukrainalaiset ovat työllistyneet alueella hyvin, kuvassa Mykola Kascperskyi Rakennepalvelu Jurva Rinne Oy:n tiloissa työskentelemässä. Kuva: Laitilan kaupunki
Uutiset

Laitilan kaupungin Ukraina-työ palkittiin

Laitilan kaupungin Ukraina-työ palkittiin tämän vuoden elinkeinopoliittisena kuntatekona. Palkinnon myönsi Turun kauppakamarin elinkeinopolitiikan valiokunta Elinkeinoelämän foorumissa 30.10.2023. Tunnustus jaettiin nyt jo 13:nnen kerran, ja sen vastaanotti Laitilan kaupunginjohtaja Lauri Kattelus.

Vuoden elinkeinopoliittinen kuntateko -tunnustus myönnetään vuosittain kunnalle, sen yhteistyöorganisaatiolle, henkilölle tai projektille, joka on toiminut erityisen hyvin yritysilmapiirin parantamiseksi, elinkeinoelämän tai yritysten toimintaympäristön kehittämiseksi.  

Laitilan kaupungin tekemä Ukraina-työ on ollut monin tavoin merkityksellistä:

”Kaupunki on hyvässä yhteistyössä asuttanut ja työllistänyt sekä auttanut sodan rasittamia ukrainalaisia. Laitila on ollut edelläkävijä ukrainalaisten auttajana ja työllistäjänä toimien näin esimerkkinä muille alueen toimijoille”, valiokunnan puheenjohtaja Olli Aakula kertoo tunnustuksen perusteista.

Kaupungin tekemä Ukraina-työ on vaikuttanut suoraan myös elinkeinopolitiikkaan, yritystoimintaan ja kaupungin positiiviseen mainekuvaan.

”Inhimillisiä asioilla on merkitystä”, kuvailee Aakula.

”Venäjän hyökkäyksen alettua oli selvää, että tulemme tekemään osamme ukrainalaisten auttamiseksi. Se on tietysti pieni osa kokonaisuutta, mutta teemme sen minkä pystymme. Aika montaa ihmistä olemme saaneet autettua, ja olen koko kaupungin yhteisistä ponnistuksista tavattoman ylpeä”, kaupunginjohtaja Lauri Kattelus sanoo.

”Kaupungin elinvoima syntyy kirjavasta mosaiikista erilaisia tekijöitä. Inhimillisyys täyttää näistä ruuduista useammankin. Kun paikkakunnalla on olo, että ihminen on tärkeä, antaa se kaikkeen yhteisön toimintaan ihan omanlaisensa luottamuksen.”

”Ulkomaiset työntekijät ovat olleet jo pitkään tuttu ja elintärkeä osa Laitilan työpaikkojen arkea. Avoin ja vastaanottavainen ilmapiiri sykkii ympärilleen muutoinkin positiivista tekemistä, mikä näkyy Laitilassa esimerkiksi hyvin monipuolisena yritystoimintana. Pieneltä paikkakunnalta on pakko katsella vähän kauemmaskin ja pitää ovet avoinna, jos haluaa pärjätä”, Kattelus kuvailee Laitilan asennetta. 

Turun kauppakamarin elinkeinopoliittisen kuntapalkinnon saajat:  

2011: Uusikaupunki  
2012: Loimaa  
2013: Salo  
2014: Kemiönsaaren kunta  
2015: Turun kaupunki  
2016: Tekninen johtaja Antti Korte, Raision kaupunki  
2017: Kaupunkifestivaali SHIFT  
2018: Salo IoT Campus  
2019: Meriverkostot-tapahtuma, Naantalin kaupunki ja elinkeinoasiamies Jorma Ranta 
2020: Liedon kunta 
2021: Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen, Turun kaupunki
2022: Turun kauppatorin kehittäminen
2023: Laitilan kaupungin Ukraina-työ