Floristi
Ammatillisessa koulutuksessa on valtavasti mahdollisuuksia, joita kaikki eivät tiedä. Suomessa on ammatillisia perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja peräti 161. Aikuiskoulutuksen mahdollisuudet ovat myös laajat ja joustavat.
Uutiset

Kysely: Kolmannes vastaajista miettii alanvaihtoa tai on jo vaihtanut uuteen ammattiin – moni ei tiedä, miten ammatin voi vaihtaa

Skills Finlandin teettämän kyselyn mukaan alanvaihto kiinnosti kolmannesta työikäisistä vastaajista. Heistä moni oli jo aloittanutkin toisen alan opiskelun. Uuteen ammattiin suuntaamista vaikeutti tiedon puute siitä, miten alanvaihdossa voi edetä.

Skills Finland halusi selvittää kyselyn avulla, kuinka paljon jo työssä olevat miettivät alanvaihtoa, ja nouseeko jokin koulutusaloista muiden ohi pohdinnoissa. Se, että jopa 32,8 prosenttia vastaajista oli joko jo aloittanut uuden alan opinnot tai ainakin oli niistä kiinnostunut, tuli osittain yllätyksenä.

Työnteko
Skills Finland

Vastaajia kiinnostavat eniten tekniikan ja ICT-alojen sekä kaupan ja hallinnon alojen opinnot. Myös terveys- ja hyvinvointiala kiinnostaa. Selvää yhtä suosikkia ei kyselyssä noussut esiin.

Halutut alat

Aikuiskoulutuksessa paljon vaihtoehtoja, joista ei tiedetä

– Ammatillisessa koulutuksessa on valtavasti mahdollisuuksia, joita kaikki eivät tiedä. Suomessa on ammatillisia perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja peräti 161. Aikuiskoulutuksen mahdollisuudet ovat myös laajat ja joustavat. Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot mahdollistavat osaamisen kehittämisen työuran eri vaiheissa. Jatkuvan haun kautta voi aloittaa opinnot ympäri vuoden ja opiskelun voi toteuttaa joustavasti työpaikalla, oppilaitoksessa, virtuaaliympäristössä ja itsenäisesti opiskellen, toteaa Skills Finlandin toiminnanjohtaja Maria Ekroth.

Aikuisopiskelijoiden määrä on noussut tasaisesti. Viime vuonna opiskelijoita oli kaikkiaan 342 000, joista noin 220 000 oli yli 20-vuotiaita.

Moni miettii alan avaihtoa, mutta ei tiedä miten

Skills Finlandin kyselyn mukaan 7,8 prosenttia oli jo aloittanut opinnot alan vaihtamiseksi ja 8,9 prosenttia suunnitteli vaihtoa, muttei ollut vielä aloittanut opintoja. 16,1 prosenttia oli kiinnostunut vaihtamaan alaa, muttei tiennyt, miten siinä voisi edetä.

Kun alanvaihto on mielessä, istutaan alas ja aletaan googlata. Suurin osa etsii tai etsisi tietoa nettihaun kautta. Toiseksi suosituimpia ovat oppilaitosten omat sivut.

Skills Finlandin ja opetus- ja kulttuuriministeriön ammattiosaaja.fi-verkkopalvelu on tuttu 11,6 prosentille vastaajista. Verkkopalvelusta löytyy tietoa ammatillisesta koulutuksesta ja tutkinnoista sekä uratarinoita.

Kyselyyn osallistui 1 014 vastaajaa ympäri Suomen. Vastaajista lähes kaikki olivat työikäisiä eli 18–64-vuotiaita. Vastaajista suurin osa työskenteli palvelualoilla. Seuraavina olivat tekniikan alat sekä terveys- ja hyvinvointialat ja kaupan ja hallinnon alat. Skills Finland teetti Omnibus-kyselyn syyskuussa 2022 Syno Internationalilla.

***

Skills Finland ry edistää ammatillisen koulutuksen laatua ja vetovoimaa kilpailu- ja valmennustoiminnan avulla. Tavoitteenamme on rakentaa yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa maailman parasta ammattiosaamista.

Järjestämme yhteistyökumppaniemme kanssa vuosittain ammatillisen koulutuksen suurtapahtuman Taitajan ja lähetämme Suomen virallisen ammattitaitomaajoukkueen kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin. Julkaisemme myös Ammattiosaaja-verkkopalvelua, joka kertoo ammatillisen koulutuksen vaihtoehdoista.

Toimintamme perustana ovat arvomme – avoimesti, reilusti, viisaasti, osaamisesta iloiten ja taitavasti.

Vuonna 1993 perustetun yhdistyksen taustavoimia ovat opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja ammatilliset oppilaitokset sekä keskeiset työmarkkina- ja opetusalan järjestöt.