LähiTapiola Varsinais-Suomen yritysasiakaspäällikkö Arto Vuoti.
Hyvä tietää, kumppanuus

Kyberpalvelu ja kesätyöntekijät: Miksi kesä on huijareiden kulta-aikaa ja miten Kyberpalvelu auttaa

Kyberhuijaukset puhututtavat säännöllisesti ja ihan syystä. Huijaukset ovat viime vuosina muuttaneet muotoaan ja yleistyneet ja nykyään hyökkäysten kohteena ovat myös pienet ja keskisuuret yritykset.

Moni rekrytoi kesätyöntekijöitä ja tuuraajia kesän lomasesonkiin. Kesäaika on erityisen otollista aikaa kyberrikollisille, sillä kesätyöntekijöiden kokemattomuutta käytetään helposti hyväksi tietojenkalasteluna ja huijauksina rikollisten toimesta. Tämä tekee yrityksistä haavoittuvampia ja siksi varautuminen on erityisen tärkeää.

  • Kyberuhka on erityisen tärkeä ottaa huomioon kesätyöntekijöiden perehdytyksessä.  Heille olisi tärkeää opettaa, mitkä ovat kalasteluviestin tunnusmerkit ja mikä on toimintaohje, jos epäilee saaneensa esimerkiksi huijausviestin tai kokee epävarmuutta kyberturvallisuuden suhteen, sanoo LähiTapiola Varsinais-Suomen yritysasiakaspäällikkö Arto Vuoti.

Mitä on Kyberturvallisuus?

Kyberturvallisuudella viitataan organisaatioiden ja yhteiskunnan digitalisoitumisen mukanaan tuomiin turvallisuushaasteisiin. Kyberturvallisuudella tarkoitetaan niitä toimenpiteitä, joilla organisaatio suojaa liiketoiminnassa tarvittavat järjestelmät, ohjelmistot, laitteet ja tietoliikenneyhteydet kyberuhkilta.

Kyberuhkat taas ovat haitallisia tapahtumia, jotka voivat vaikuttaa organisaation toimintaan, talouteen, sen hallussa olevaan tietoon ja jopa liiketoiminnan jatkuvuuteen. Yleisimmät kyberuhat ovat:

  1. Tietojen kalastelu
  2. Aidolta näyttävän viestin tarkoituksena on huijata viestin vastaanottajalta rahaa tai tietoa. Viestin avulla voidaan myös pyrkiä pääsemään sisälle vastaanottajan järjestelmään.
  3. Haittaohjelmat
  4. Erilaisia haitalliseen tarkoitukseen tarkoitettuja ohjelmia, kuten viruksia, troijalaisia ja vakoilu­ohjelmia. Ne ovat merkittävä uhka organisaatioiden kyber­turvallisuudelle. Usein suuren tieto­murron tai rahallisen menetyksen taustalla on haitta­ohjelma.
  5. Palvelunestohyökkäykset
  6. Palvelunestohyökkäyksessä verkkoa kuormitetaan ylimääräisellä tietoliikenteellä, jonka tavoitteena on lamaannuttaa jokin palvelu tai tietojärjestelmä. Usein hyökkäyksen kohteena on organisaation julkinen internetsivusto tai asiakkaiden hyödyntämä verkkopalvelu.
  7. Hyökkäykset kestävät yleensä niin kauan, kun niillä on vaikutusta kohteen toimintaan. Kun palvelunestohyökkäys saadaan torjuttua ja palvelun toiminta palautettua entiselleen on edelleen riski, että hyökkääjä vain vaihtaa kohdetta, ja keskittyy seuraavaksi johonkin muuhun saman organisaation palveluun.

Mikä on LähiTapiolan Kyberpalvelu ja miten se auttaa?

LähiTapiolan tarjoaa Kyberturvapalvelun, joka pitää sisällään Kyberkoulutuksen, KyberHelpin ja Kybervakuutuksen.

Kyberkoulutus on sähköisessä muodossa oleva opas, joka neuvoo asiakasta tietoturvariskeistä. Se kertoo miksi ja miten pitää suojautua kyberrikollisia vastaan. KyberHelppi taas on puhelinpalvelu, jossa toimii vahinkopäivystys. Jos kybervahinko sattuu, asiakas ei ole yksin, vaan hän voi soittaa KyberHelppiin heti, jos epäilee tietoturvaloukkausta. Useimmat ongelmat saadaan korjattua jo puhelinsoiton aikana. Kybervakuutuksella taas turvataan yrityksen toimintaa.

  • Kybervakuutuksesta hyötyy jokainen yritys, joka käyttää nettiä, sähköpostia ja mobiilaitteita. Vakuutus sisältää kustannusvakuutuksen, keskeytysvakuutuksen sekä vastuuvakuutuksen eli on kokonaisuutena todella kattava, kertoo Vuoti.

Lisätietoa Kyberpalvelusta ja yritysvakuutuksista saa LähiTapiola Varsinais-Suomen asiantuntijoilta numerosta 02 524 1000.