Hannu Salmi
Alueella on poikkeuksellisen monipuolinen kulttuurialan tutkimus ja koulutus, mutta paljon myös hyödyntämätöntä potentiaalia. Nyt on korkea aika ottaa se potentiaali käyttöön, Turun yliopiston professori ja Tieto Finlandia -ehdokas 2022 Hannu Salmi innosti kuulijoita Sigyn-salin lavalla Kulttuurikampus Turku -tapahtumassa 4. marraskuuta.
Uutiset

Kulttuurikampus Turun tavoitteena on lisätä kulttuurialan tutkimusta, koulutusta ja liiketoimintaa ja parantaa alan toimintaedellytyksiä

Yli 50 kulttuurialan toimijaa kokoontui 4.11. Turun Sigyn-saliin ottamaan askeleen kohti vahvempaa yhteistyöverkostoa. Tapahtumassa esiteltiin Kulttuurikampus Turun tavoitteita ja toimintaa sekä kulttuurin merkitystä alueella. Kulttuurialan toimija, tule mukaan!

Turun kaupunki panostaa nyt vahvasti kulttuuriin, mistä kertovat muun muassa Kulttuurin kärkihanke, Taiteen talo, Linnanniemen taidekaupunginosasuunnitelma sekä tulevat Musiikkitalo ja Historian ja tulevaisuuden museo. Kulttuurialan toimijoita ja toimintaa Turussa on paljon jo ennestään.

– Alueella on poikkeuksellisen monipuolinen kulttuurialan tutkimus ja koulutus, mutta paljon myös hyödyntämätöntä potentiaalia. Nyt on korkea aika ottaa se potentiaali käyttöön, Turun yliopiston professori Hannu Salmi rohkaisi Sigyn-salin lavalla.

Tähän tarkoitukseen on turkulaisen kampusmallin mukaisesti luotu Kulttuurikampus Turku.

Kulttuurikampus Turun tavoitteena on lisätä kulttuurialan tutkimusta, koulutusta ja liiketoimintaa sekä sitä kautta parantaa alan toimintaedellytyksiä ja esimerkiksi rahoituksen saamista. Se toimii yhteisenä toiminta-alustana niin tutkijoille, opettajille, yrityksille, kolmannen sektorin edustajille kuin muillekin kulttuurialan toimijoille.

– Kulttuurikampus Turku eroaa monista muista foorumeista siinä, että oppilaitokset ovat todella sitoutuneet tähän. Se antaa toimijoille varmuutta, sanoi Turun musiikkijuhlien va. toimitusjohtaja Laura Päiviö-Häkämies tapahtuman paneelikeskustelussa.

Taiteen edistämiskeskuksen taiteen tukemisen päällikkö Henri Terho puolestaan nosti paneelissa esiin Kulttuurikampus Turun verkostotyön jatkuvuuteen liittyvän luottamuksen, jolla on tärkeä vaikutus siihen, millaisilla tavoitteilla toimijat ovat mukana kulttuurialan kehittämisessä. Hän otti esiin myös kulttuuriyrittäjyyteen liittyvät haasteet, joihin panelistit uskoivat Kulttuurikampuksen osaltaan tuovan helpotusta.

Kulttuurikampus Turku
Tapahtumassa kulttuurialan toimijat pääsivät verkostoitumaan muiden alan ammattilaisten kanssa.

Verkosto purkaa seiniä alan toimijoiden väliltä

– Kulttuurikampus Turun myötä meillä ei ole seiniä, vaan verkosto, totesi johtoryhmän puheenjohtaja Piia Björn. Tämä verkosto kehittää yhdessä Turun seutua yhä elinvoimaisemmaksi ja kansainvälisemmäksi eurooppalaiseksi korkeakoulu- ja kulttuurikaupungiksi. 

– Verkostomainen kampustoimintatapa on maailmanlaajuisestikin hyvin ainutlaatuinen konsepti. Vahvan verkoston avulla Turun seudun kulttuurialan yhteinen ääni saadaan kuuluviin niin kansallisissa kuin kansainvälisissäkin verkostoissa, Kulttuurikampus Turun koordinaattori Anu Juva sanoo.

Verkostomainen toimintatapa on todettu alueella toimivaksi jo Terveyskampus Turun (2015) ja Teknologiakampus Turun (2018) toiminnassa.

Kulttuurikampus Turku on Turun yliopiston, Åbo Akademin, Turun ammattikorkeakoulu Oy:n, Suomen Humanistinen Ammattikorkeakoulu Oy:n, Turun konservatorion, Turun kaupungin ja Turku Science Park Oy:n yhteinen verkosto. Sen ytimessä toimii 53 asiantuntijaa verkoston seitsemästä organisaatiosta.

Työtä vie eteenpäin operatiivinen johtoryhmä sekä neljä työryhmää kentän laajan yhteistyön tukemana.

Tutustu Kulttuurikampuksen toimintaan tarkemmin kampuksen verkkosivuilla.