Matti Nykäsen patsas
On hienoa, että Kaarina Kaikkosen teokseen lisättiin Matin muotokuva ja mahtavaa, että sain olla mukana sitä tekemässä. Kivestä tehtyjä julkisia taideteoksia on suhteellisen vähän Suomessa, sanoo Jussi Kormano. Kuvassa taiteilijat Kaarina Kaikkonen ja Jussi Kormano.
Uutiset

Kivialan yrittäjä Jussi Kormano Marttilasta mukana Matti Nykäsen muistomerkin toteutuksessa

Jyväskylässä Hippoksen liikuntapuistossa paljastettiin syyskuun alussa edesmenneen
mäkihyppylegenda Matti Nykäsen muistomerkki. Sen tekemisessä oli mukana marttilalaisen Kivigrafia-yrityksen perustaja, hautakivikaivertaja ja kivitaiteilija Jussi Kormano.

Marttilan Prunkilassa kotinsa pihapiirissä toimivan yrityksensä Kormano perusti vuonna 2020. Vuotta aiemmin tämä paljasjalkainen turkulainen oli tehnyt suuren päätöksen ja muuttanut perheineen kaupungista maalle, missä yritystoiminnan aloittamiselle oli hyvät edellytykset.

Perinteisten hautakivien lisäksi nuoren yrittäjän toiveena on tuoda ihmisten tietouteen, mitä kaikkea muuta kiveen voi kaivertaa. Kiveen kirjoittamisessa on oma tietty symboliikkansa, joka tulee upeasti esiin esimerkiksi tauluissa ja kylteissä.

– Kivi on haastava materiaali ja sen työstämiseen on Suomessa rajallisesti osaamista. Kuitenkin arvostus näkyy monesti pienissäkin asioissa, kuten vaikka siinä miten Helsingin rautatieaseman kivimiehetkin vedettiin mukaan rokotuskampanjointiin laastarit olkapäissään, Jussi Kormano pohtii.

Lapsuudessaan hän keräili erikoisia kiviä, fossiileja ja kolikoita. Piirrellessään koulutunneilla omiaan
jotkut saattoivat luulla, ettei hän kuunnellut, mutta piirtely vain auttoi keskittymään paremmin.

Kivien lisäksi myös antiikki, taide ja typografia ovat olleet Jussi Kormanon pitkäaikaisia kiinnostuksen kohteita. Nykyään kiviyrittäjä pääsee työssään hyödyntämään näitä elämänsä varrella kerryttämiään tietoja ja taitoja.

Matti Nykäsen muistomerkki
Kaarina Kaikkosen “Höyhen” on symbolinen veistos Matti Nykäsestä. Kasvokuvan kiveen kaiversi Jussi Kormano, kivitaiteilija Marttilasta.

Matti Nykäsen muistomerkin pariin Kormano päätyi aiemman työnantajansa suosituksella

Aiempi työnantaja suositteli Kivigrafia-yritystä Nykäsen muistomerkin luoneelle taiteilija Kaarina Kaikkoselle, koska tiesivät Kormanolla olevan paloa erikoistöihin ja siihen sopivat välineet sekä tilat. Lähtökohtana oli se, että taiteilija halusi tulla itse kivikaiverrusta tekemään, mutta pian hän ymmärsi sen olevan hyvin haastava työ, jopa ammattilaisellekin.

Jussi Kormanokaan ei kyseisellä menetelmällä aiemmin ollut tehnyt kaiverruksia. Kuva oli suurikokoinen ja tehtiin loppujen lopuksi useista paloista. Lisähaasteena työlle oli, että henkilökuva vaihdettiin vielä ihan viime tingassa nuorempaan Mattiin – ajatus siinä oli, että kasvokuva olisi Matin uran alkupuolelta.

– Meissä on Matin kanssa paljon samankaltaisuutta – heittäydytään asioihin täysillä. Matin tuntevat kaikki ja hänen tarinansa on mielenkiintoinen. Siksi onkin hienoa, että teokseen lisättiin Matin muotokuva ja mahtavaa, että sain olla mukana sitä tekemässä. Kivestä tehtyjä julkisia taideteoksia on suhteellisen vähän Suomessa – lähinnä hautausmailla, joille ei niinkään ole luontevaa lähteä vaikka piknikille ja taideteosta ihailemaan. Siksi onkin hienoa, että Matin muistolle pystytetty teos on helposti lähestyttävässä paikassa, Jussi Kormano kertoo.

Kivigrafian yrittäjän kädenjälkeä on nähty myös elokuva- ja tv-sarjalavastuksissa (Hevi reissu -elokuva, Sekasin-sarja) ja juhlaraha-voittajan fontissa. Myös kuvanveistäjä Jussi Vikaisen tekemään hautamuistomerkki-taideteokseen Jussi Kormano on päässyt käsin kaivertamaan osuuden.

Projektit ja yhdessä tekeminen ovat Kivigrafian perustajalle yksinyrittäjänä tärkeitä. Jussi Kormano toivoo
jatkossakin pääsevänsä toteuttamaan visioitaan ja suunnittelemaan yhdessä tilaajan kanssa juuri heille sopivaa kiviteosta.