Turun kaupungin ja Bayerin valtakunnallinen tiede- ja teknologiakilpailu Beyond 2030 Challenge:n voiton vei Painless Kerttulin lukiosta Turusta. Joukkueen objektiivinen tapa mitata kipua vakuutti niin yleisön kuin tuomaristonkin. Voitto ratkesi 21.4. Turun Vierailukeskus Joessa järjestetyssä jännittävässä finaalissa.
Uutiset

Kipukeksinnöllä voittoon – tiede- ja teknologiakilpailun voitto ja 5 000 € pääpalkinto matkasi Kerttulin lukioon

Turun kaupungin ja Bayerin valtakunnallinen tiede- ja teknologiakilpailu Beyond 2030 Challenge:n voiton vei Painless Kerttulin lukiosta Turusta. Joukkueen objektiivinen tapa mitata kipua vakuutti niin yleisön kuin tuomaristonkin. Voitto ratkesi 21.4. Turun Vierailukeskus Joessa järjestetyssä jännittävässä finaalissa.

Finaalissa lavalle asteli viisi latautunutta, hyvin valmistautunutta nuorten joukkuetta Varsinais-Suomesta ja Uudeltamaalta. Painlessin eli Ilona Taittosen huikean keksinnön avulla kipua voitaisiin mitata ja ilmoittaa objektiivisesti. Keksintö helpottaisi erityisesti esimerkiksi muistisairaiden ja lasten kivunhallintaa.

– Tosi hienoa ja tuntuu mahtavalle saada palkinto työstä. Aihe on tosi lähellä sydäntä ja ehdottomasti jatkan kisaidean kehittämistä. Esiintyminen hiukan jännitti, mutta se oli enemmän positiivista odottamista, Painlessin Ilona Taittonen iloitsee.

Finaaliin huipentui joukkueiden lähes viiden kuukauden matka ja keksintöjen kehitystyö. Taittosen yhteistyökumppanina ranteesta kipua mittaavan laitteen kehityksessä ovat Huawei sekä Oulun, Turun ja Kuopion yliopistolliset keskussairaalat. Taittonen oli tyytyväinen koko kilpailuun, sillä se kehitti hänen esiintymistaitojaan ja antoi mahdollisuuden syventyä aiheeseen uudella tasolla.

Finaalissa joukkueet esittelivät ideansa lisäksi mahdollisen prototyypin ja sen, miten sitä oli testattu ja sovellettu jo käytännössä. Nuorten tahtotila planeetan ja ihmisyyden pelastamiseen näkyi keksintöjen lisäksi esityksien tyylitellyssä visuaalisuudessa. Esityksen jälkeen tuomaristo esitti joukkueille kiperiä kysymyksiä mitaten joukkueiden valmistautumista, osaamista ja innovaatiota.

Kilpailun tuomariston tehtävä ei ollut helppo: jo semifinaali näytti, että kaikkien viiden finalistin ideassa piilee mahdollisuus luonnon sekä ihmiskunnan auttamiseksi. Tuomaristo vakuuttui nuorten kypsyydestä, kyvystä hyödyntää kilpailumatkan aikana annettua palautetta ja hahmottaa laajoja kokonaisuuksia.

– Nuoret olivat jälleen tehneet uskomattoman hienoa työtä, ja kilpailun taso vaikuttaa nousevan vuosi vuodelta. Olisimme halunneet julistaa kaikki voittajiksi, mutta pakko oli valita vain yksi. Hienoja keksintöjä ja vakuuttavia esityksiä, tuomariston puheenjohtaja ja teknologiakampus Turun johtaja Mika Hannula kommentoi heti finaalin ratkettua.

Tiede- ja teknologiakilpailu järjestettiin lukuvuonna 2022–2023 kolmatta ja samalla viimeistä kertaa nykyisessä muodossa. Kolmen kilpailukierroksen aikana nuoret ovat osoittaneet upeaa rohkeutta ja heittäytymistä sekä vastanneet kilpailussa annettuihin haasteisin. Kilpailun huippuhetkiin kuuluu mm. kaupunkien meluhaitasta kertova sovellus ja mielenkiintoinen tapa lähestyä syövän parantamista, tämän vuoden finaaliaiheiden ohella.

Beyond 2030 Challenge -kunniataulukko 2023

1. painless (Kerttulin lukio, Turku), Ilona Taittonen: Objektiivinen tapa/mittauslaite kivunseuraamiselle ja -ilmaisemiselle.

2. team nalle (Otaniemen lukio, Espoo), Anna Karppinen, Mimmi Haavisto, Topias Vakkilainen ja Sandra Kari: Pakopeli kriittisistä metalleista ja niiden kierrättämisestä.

3. Kaisa S (Kerttulin lukio, Turku), Kaisa Seppälä: Sähkönkulutuksen seuranta sovelluksella.

4. NPStop (Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio, Turku), Aleksanteri Lumiaho, Lennu Laiho ja Joonatan Hiltunen: Merten suojelu ja ravinteiden valumisen estäminen istuttamalla energiapajuja suojavyöhykkeeksi.

5. ScaleofWaste (Helsingin Viikin normaalikoulu, Helsinki), Erkka Lehtonen: Vaaka, jossa on anturit ja datan keruu. Havainnollistaa näyttöön hävikkiruoan määrän.Beyond 2030 Challenge on kilpailu, joka kannustaa lukion ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoita sukeltamaan tieteen ja teknologian maailmaan. Kaikille Suomen toisen asteen opiskelijoille suunnatun kilpailun tavoitteena on löytää luovia ratkaisuja, jotka pelastavat planeetan ja ihmisen: www.turku.fi/beyond2030