Kiinteistövero
Kiinteistöveroa on tällä hetkellä rästissä 10 miljoonalla eurolla vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.
Uutiset

Kiinteistöveroja ja mätkyjä rästissä yli 147 miljoonalla eurolla – oikeat maksutiedot löytyvät OmaVerosta

Suomalaisilla on maksamatta 49 miljoonan euron edestä kesän ja alkusyksyn aikana erääntynyttä kiinteistöveroa ja 98 miljoonaa euroa jäännösveroa eli mätkyjä. Osalle kiinteistönomistajista Verohallinto lähettää tänä syksynä kokeiluna tekstiviestin.

Kiinteistöveroa on maksamatta 330 000 henkilöllä, jäännösveroja 180 000 henkilöllä. Osalla myöhässä olevat verot ovat maksamatta kokonaan, osa taas on maksanut kiinteistö- tai jäännösverosta ensimmäisen erän.

– Ihmiset maksavat kiinteistöveron harmillisen usein vasta eräpäivän jälkeen. Tämä voi johtua siitä, että maksupäivät ehtivät unohtua, kun päätös kiinteistöverosta tulee useita kuukausia ennen ensimmäistä eräpäivää, sanoo ylitarkastaja Mari Kleemola Verohallinnosta. 

Kiinteistöveroa on tällä hetkellä rästissä 10 miljoonalla eurolla vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Toisaalta jäännösveroja on tänä vuonna maksamatta 10 miljoonalla eurolla enemmän kuin vuosi sitten.  

– Olemme pitäneet kiinteistöveron maksamista ja e-laskun tilaamista esillä monin tavoin, mikä on varmasti auttanut ihmisiä muistamaan eräpäivän hieman aikaisempaa paremmin, Kleemola sanoo.  

Myöhässä maksaja: tarkista maksutiedot OmaVerosta 

Jos huomaa omien verojensa eräpäivän jo menneen, Kleemola kehottaa tarkistamaan ajantasaiset maksutiedot OmaVerosta.

Alkuperäisessä laskussa ei ole mukana viivästyskorkoa. Myöhässä maksettuihin veroihin lisätään 7 prosentin viivästyskorko, jota alkaa kertyä heti eräpäivää seuraavasta päivästä alkaen. 

Verohallinto kehottaa tekstiviestillä e-laskutilaukseen 

Verohallinnon laskut kannattaa tilata e-laskuina, jotta maksupäivät eivät unohdu. E-laskun voi tilata omassa verkkopankissa, ja tilaus pitää tehdä vähintään kolme viikkoa ennen laskun eräpäivää. Tänä syksynä Verohallinto kannustaa tekstiviesteillä kiinteistönomistajia e-laskujen tilaajiksi. Kyse on kokeilusta, jolla etsitään parhaita tapoja kiinteistöveron maksupäivien muistamiseksi.  

– Esimerkiksi viime viikolla lähetimme tekstiviestejä 7 500 kiinteistönomistajalle, joilla kiinteistöveron toinen eräpäivä on lokakuussa, Kleemola sanoo.   

Tekstiviesteissä lähettäjänä on Vero Skatt. Verohallinnon lähettämissä tekstiviesteissä ei koskaan ole linkkejä eikä niissä pyydetä asiakkailta tietoja.  

Maksa kiinteistövero, vaikka tulossa olisi veronpalautusta  

Osa veronpalautuksia odottavista suomalaisista ajattelee, että Verohallinto käyttää veronpalautuksia automaattisesti kiinteistöveron maksamiseen. Näin ei kuitenkaan ole, jos kyse on hiljattain erääntyneestä kiinteistöverosta. 

– Kiinteistövero pitää maksaa OmaVerosta löytyvillä maksutiedoilla, vaikka loppuvuodesta olisi tiedossa veronpalautusta. Jos taas henkilöllä on verorästejä pidemmältä ajalta, ne toki pidätetään palautuksista, Kleemola sanoo.    

Verohallinto kerää verot ja turvaa siten yhteiskunnan toiminnan. Vuonna 2021 keräsimme yli 75 miljardia euroa verotuloja. Turvaamme verojen kertymisen antamalla ennakoivaa ohjausta ja hyvää palvelua sekä valvomalla verojen kertymistä uskottavasti. Tavoitteenamme on auttaa asiakkaitamme toimimaan omatoimisesti ja oikein. Seuraa meitä Twitterissä: twitter.com/Verouutiset