Poistotekstiilin keräys alkaa lopuissakin Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) omistajakunnissa perjantaina 17. marraskuuta.
Uutiset

Kiinteä poistotekstiilin keräyspiste loppuihinkin LSJH:n omistajakuntiin

Poistotekstiilin keräys alkaa lopuissakin Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) omistajakunnissa perjantaina 17. marraskuuta. Marttilassa, Maskussa, Mynämäellä, Nousiaisissa ja Ruskolla LSJH:n poistotekstiilin kiinteä keräyspiste löytyy jatkossa ekopisteen yhteydestä.

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) lopuissakin omistajakunnissa aletaan kerätä poistotekstiiliä eli käyttökelvottomia vaatteita ja kodintekstiilejä kiinteillä keräyspisteillä marraskuun aikana.

Marttilaan, Maskuun, Mynämäelle, Nousiaisiin ja Ruskolle LSJH:n kiinteä poistotekstiilin keräyspiste sijoitetaan yhdelle alueen Rinki-ekopisteistä 17. marraskuuta.

– Poistotekstiiliä aletaan kyseisissä kunnissa kerätä sellaisella Rinki-ekopisteellä, jonka LSJH on vuokrannut pakkauskierrätys Ringin käyttöön, kertoo LSJH:n keräys- ja logistiikka-asiantuntija Oskari Pokela.

Poistotekstiilin sinisessä keräysastiassa LSJH:n logo ja lajitteluohje

Poistotekstiilin keräyspisteet ovat Marttilassa Metsäniityntie 9:n, Maskussa Keskuskaari 7:n, Mynämäessä Nihattulantien, Nousiaisissa Mietoistenkujan ja Ruskolla Ohjaluodontie 2:n Rinki-ekopisteillä. Poistotekstiiliä kerätään ekopisteillä sinisissä metallisissa keräysastioissa.

– Poistotekstiilin keräysastiat tunnistaa siitä, että niissä on poistotekstiilin lajitteluohje sekä tietysti LSJH:n logo, Pokela opastaa.

Kaikilla uusilla keräyspisteillä kerätään poistotekstiilin lisäksi myös käyttökelpoista lahjoitustekstiiliä.

– On tärkeää lajitella tekstiilit oikeisiin astioihin: lahjoitustekstiiliksi sopivat hyväkuntoiset ja käyttökelpoiset tekstiilit. Poistotekstiiliin taas kuuluu lajitella esimerkiksi rikkinäiset vaatteet ja kodintekstiilit, joita ei voi enää uudelleenkäyttää sellaisenaan, Pokela neuvoo.

Keräysastioista poistotekstiili matkaa LSJH:n lajittelulaitokselle, jossa yhtiön ammattilajittelijat etsivät jokaiselle poistotekstiilille parhaan kiertotalouden mukaisen kierrätysratkaisun. Osa tekstiilistä soveltuu raaka-aineeksi sellaisenaan, osa jalostuu kierrätyskuiduksi.

– Poistotekstiileistä tehtyä raaka-ainetta käytetään muun muassa vaatteiden, kodintekstiilien ja villalangan valmistukseen. Siitä on tehty myös kuitukankaita, eristemateriaalia sekä täytettä huonekaluihin. Raaka-aineelle on myönnetty Avainlippu-merkki, Pokela kertoo.

Alueella yli 40 LSJH:n kiinteää poistotekstiilin keräyspistettä

Uusien keräyspisteiden myötä toimialueella on jo yli 40 LSJH:n ylläpitämää kiinteää poistotekstiilin keräyspistettä.

Poistotekstiiliä kerätään kaikilla LSJH:n lajitteluasemilla sekä yhteistyökumppanien keräyspisteillä niin ulko- kuin sisätiloissa ja nyt myös ekopisteiden yhteydessä.

Poistotekstiiliä voi lisäksi viedä toimialueella liikkuviin kiertäviin keräyksiin Pop up -lajitteluasemalle ja liikkuvaan lajitteluasemaan Siiraan, joiden aikataulut löytyvät muun muassa LSJH:n kotisivujen tapahtumakalenterista

– Kannattaa tarkistaa kotia, työpaikkaa, harrastuspaikkaa ja käyttämiänsä asiointipaikkoja lähimmät poistotekstiilin keräyspisteet osoitteesta www.kierratys.info ja viedä poistotekstiilit keräykseen vaikkapa työmatkan varrella, Pokela vinkkaa.

 

Poistotekstiilin uusimmat keräyspisteet

Marttila: Metsäniityntie 9, 21490 Marttila.

Masku: Keskuskaari 7, 21250 Masku.

Mynämäki: Nihattulantie, 23100 Mynämäki (linja-autoaseman vieressä).

Nousiainen: Mietoistenkuja, 21270 Nousiainen.

Rusko: Ohjaluodontie 2, 21290 Rusko.

Lähimmän keräyspisteen voi tarkistaa osoitteesta www.kierratys.info.

FAKTA:

Poistotekstiilin lajitteluohje  

Kuivat ja puhtaat, käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten

  • takit, housut, hameet ja paidat 
  • lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. 
  • Pakkaa muovipussiin ja sulje tiiviisti. 

Keräykseen ei voi tuoda alusvaatteita, sukkia, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, mattoja, vöitä, laukkuja, kenkiä tai kosteita, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä. Lajittele nämä polttokelpoiseen jätteeseen.  

Lahjoita vielä käyttökelpoiset tekstiilit hyväntekeväisyyteen!