Yritykset suhtautuvat rauhallisesti sähkön riittävyyteen tulevana talvena, kertoo tuore kauppakamarikysely. Kasvava sähkön hintavaihtelu huolettaa kuitenkin erityisesti teollisuusyrityksiä.
Kauppakamarikyselyn mukaan valtaosa eli 84 prosenttia yritysvastaajista luottaa siihen, että sähkö riittää tulevana talvena. 11 prosenttia vastaajista oli huolissaan sähkön riittävyydestä.
”Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama akuutti energiakriisi on Suomen osalta takanapäin. Yritykset suhtautuvat tulevan talven sähkön riittävyyteen rauhallisesti. Pitkä pakkasjakso voi kuitenkin panna sähköjärjestelmän tiukoille,” arvioi Keskuskauppakamarin johtava elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen.
Sähkön hinta talvella huolestuttaa 27 prosenttia vastaajista. Enemmistö, 71 % yrityksistä ei ole huolissaan sähkön hinnasta. Kuten kuluttajat, myös yritykset voivat suojata sähkön hinnan kiinteillä sopimuksilla tai hankkia pörssisähkösopimuksia sekä näiden välimalleja.
Paljon sähköä käyttävät teollisuusyritykset ovat muita vastaajia varmempia sähkön riittävyydestä, mutta niistä yli kolmasosa on huolissaan sähkön hinnasta.
Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan sähkön riittävyys talvella näyttää vakaalta, mikäli merkittävät tuotantolaitosten vikaantumiset vältetään ja sähkön tuonti toimii normaalisti. Suurinta kulutus on kylminä ja tyyninä pakkaspäivinä.
Kasvava sähkön hintavaihtelu huolettaa teollisuusyrityksiä
Sähkön hintavaihtelu kasvaa edelleen tulevaisuudessa sääriippuvaisen tuotannon lisääntyessä. Yrityksiltä kysyttiin myös, nähdäänkö hintavaihtelu enemmän riskinä vai mahdollisuutena yritykselle.
Teollisuusyrityksistä lähes 60 prosenttia pitää kasvavaa hintavaihtelun riskinä ja vajaa 6 prosenttia mahdollisuutena.
Keskuskauppakamari katsoo, että Suomessa on tartuttava sähköjärjestelmän murrokseen ajoissa sähkön saatavuuden ja yritysten ja kuluttajien sähkön hinnan ennakoitavuuden turvaamiseksi.
”Sähköjärjestelmää on katsottava kokonaisuutena. Vaihtelevan tuotannon rinnalle tarvitaan erilaisia ratkaisuja, kuten säätökykyä, kulutusjoustoa ja energiavarastoja. Myös tasaisen perusvoiman saatavuudesta on huolehdittava,” toteaa Säkkinen.
Kaikista vastaajista hintavaihtelua piti riskinä 39 prosenttia ja mahdollisuutena vajaa 5 prosenttia. Enemmistö vastaajista, 53 prosenttia ei pitänyt sitä kumpanakaan.