Kesänopeuksiin siirtyminen voidaan aloittaa keskiviikkona 12.4. Uudenmaan, Kaakkois-Suomen, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskusten maanteillä.
Uutiset

Kesänopeuksiin siirrytään maanteillä porrastetusti pääsiäisen jälkeen

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset poistetaan maanteiltä porrastetusti huhtikuun aikana. ELY-keskukset päättävät muutosten tarkemman ajankohdan paikallisten sää- ja keliolosuhteiden mukaan. Tielläliikkujien on otettava kevään mahdollisesti vaihtelevat olosuhteet huomioon niin ajamisessa kuin rengasvalinnassakin.

Kesänopeuksiin siirtyminen voidaan aloittaa keskiviikkona 12.4. Uudenmaan, Kaakkois-Suomen, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskusten maanteillä. Pohjois-Savon, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin ELY-keskusten maanteillä siirtyminen kesänopeuksiin voidaan aloittaa keskiviikkona 19.4.

Muutokset toteutetaan porrastetusti, ja kukin ELY-keskus päättää siirtymän tarkemman ajankohdan paikallisten sää- ja keliolosuhteiden mukaan. Koko maassa on määrä palata kesäkauden nopeusrajoituksiin viimeistään huhtikuun loppuun mennessä.

E18-moottoritien vaihtuvien nopeusrajoituksien alueilla välillä Turku-Vaalimaa on ollut jo 21.3. alkaen mahdollisuus siirtyä käyttämään 120:n rajoitusta valoisaan aikaan ja hyvissä keliolosuhteissa.

Päällystevauriot voivat paikoin hidastaa kesänopeuksiin palaamista

Talven säät olivat varsinkin eteläisessä Suomessa todella vaihtelevat, mikä on aiheuttanut laajasti päällysteiden reikiintymistä tai muita vaurioita. Lisäksi uutta päällystettä pystyttiin viime kesänä tekemään varsin vaatimaton määrä etenkin kustannustason noususta johtuen.

”Siksi on hyvä varautua aiempia vuosia suurempaan määrään tieosuuksia, joilla normaalit nopeusrajoitukset eli kesänopeudet voidaan palauttaa vasta uudelleenpäällystyksen tai muiden korjaustoimenpiteiden jälkeen”, kertoo tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman Väylävirastosta.

Huomio ajonopeuteen, asenteeseen ja renkaisiin

Vaikka kesänopeuksiin siirrytäänkin, edellyttää turvallinen ajaminen usein alempia nopeuksia kuin liikennemerkki sallisi, jos esimerkiksi aamun tunteita on vielä liukasta. Rauhallisempi ajotyyli säästää myös polttoainetta. Sopivan tilannenopeuden lisäksi myös asenteen on oltava kunnossa.

”Kevät tuo tien päälle taas paljon erilaisia kulkijoita. Kävelijät, pyöräilijät ja mopoilijat pitää huomioida jättämällä heille tarpeeksi tilaa esimerkiksi ohittaessa. Myös riittävät turvavälit muihin tielläliikkujiin ovat erittäin tärkeitä”, Österman muistuttaa.

Kesärenkaiden vaihtoa on hyvä pohtia oman ajoympäristön mukaan – jos ajaa talvisilla teillä, ei kannata pitää turhaa kiirettä. Monilla talvirenkaina on nastarenkaat. Nastoja saa käyttää maaliskuun loppuun saakka ja vielä senkin jälkeen, jos sää tai keli sitä edellyttää. Oikea rengasvalinta on kuljettajan vastuulla.