Yle Areenan voittaman Vuoden Digipalvelu 2023 -palkinnon vastaanotti Yle Areenan päällikkö Tanja Iikkanen. Kuva: Mikke Pöyhönen, Photomikke.
Uutiset

”Käytössä on 30 eri versiota, palvelemme kaikkia” – Koko kansan Yle Areena on Vuoden Digipalvelu 2023: ”Yhteiskunnallisesti vaikuttava”

Vuoden Digipalveluksi 2023 on valittu Yle Areena. ”Tärkeimpiä kriteerejä olivat aito ja tasa-arvoinen saavutettavuus kaikille suomalaisille ja sitä kautta syntyvä yhteiskunnallinen vaikuttavuus sekä kansainvälisen huipputason kaupallisiin palveluihin vertautuva laatu”, kuvailee tuomariston puheenjohtaja Perttu Tolvanen. ”Harva tajuaa, miten iso kokonaisuus Yle Areena on. Siksikin tämä on meille niin ihana palkinto!” iloitsee Yle Areenan päällikkö Tanja Iikkanen. Kovatasoisella tuomaristolla oli harkittavana monia mainioita ehdokkaita.

Viidettä kertaa jaettu Vuoden Digipalvelu -palkinto oli tällä kertaa nostettu aivan uudelle tasolle. 

”Halusimme yksinkertaisesti yhteiskunnallisesti mahdollisimman merkittävän palvelun ja sitä varten onnistuimme kutsumaan koolle poikkeuksellisen asiantuntevan ja vaikutusvaltaisen tuomariston”, kuvailee tämän vuoden lähtökohtaa Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.  

Yhteiskunnallisen merkittävyyden kautta lähti rakentumaan myös tuomariston harkinta, jota johti puheenjohtajana North Patrol Oy:n toimitusjohtaja Perttu Tolvanen

”Meillä oli käsissämme reippaan karsimisen jälkeenkin kymmenkunta erinomaista ehdokasta, joista periaatteessa jokaisen ansiot olisivat jollain tapaa riittäneet voittoon. Yle Areena nousi kuitenkin ylitse muiden juuri kansalliselle tasolle kohoavan merkittävyytensä vuoksi”, kuvailee Tolvanen, joka itse työkseen auttaa kovan tason asiakkaita rakentamaan onnistuneita digitaalisia palveluja.  

”Tärkeimpiä kriteerejä olivat aito ja tasa-arvoinen saavutettavuus kaikille suomalaisille ja sitä kautta syntyvä yhteiskunnallinen vaikuttavuus sekä kansainvälisen huipputason kaupallisiin palveluihin vertautuva laatu. Kun tähän lisätään vielä edelläkävijyys palvelunestohyökkäysten torjumisessa, niin Yle Areena on Suomelle keskeinen palvelu myös digitaalisen huoltovarmuuden ylläpitäjänä ja kehittäjänä”, listaa Tolvanen Yle Areenan voiton avainperusteet. 

Yksin äly-TV-versioita 15 – jatkuva kehitystyö 

Yleisradion puolesta palkinnon pokkasi suuressa palkintogaalassa Yle Areenan päällikkö Tanja Iikkanen. Iikkanen pitää palkintoa merkittävänä tunnustuksena myös koko yhtiölle.  

”Onnelliseksi tulin! Palkinnon perusteet kertovat Yle Areenan onnistuneen juuri siinä, mitä Ylen pitää tehdä – täytyy pystyä laadukkaasti ja tasa-arvoisesti palvelemaan kaikkia. Tähän ei olisi kyetty, jollei olisi aloitettu jo 2007. Silloin maailma ei ollut vielä niin teknologisesti kehittynyt, vaan päästiin tekemään rauhassa ja jatkuvan parantamisen kulttuurilla ja digitekemisellä. Siinä olemme tämän upean palkinnon valossa nyt hienosti onnistuneet!” kiittää tyytyväinen Iikkanen palkinnosta. 

Iikkanen avaa Yle Areenan kehittämiseksi jatkuvasti tehtävän työn laajuutta, jota harva ymmärtää. 

”Yle Areena ei todellakaan ole vain yksi ainoa teknologinen ratkaisu. Käytössä on 30 eri versiota, palvelemme kaikkia mahdollisia katsoja- ja kuuntelijaryhmiä. Yksin äly-tv-versioita on noin 15, ja kaikki tämä vaatii todella paljon kehittämiseltä ja kehittämisen ohjaamiselta. Katsojan ja kuuntelijan ei tietenkään tarvitse tätä tietää tai osata, pitää vain ottaa käyttöön! Maailmalla on myös poikkeus, että audiotarjonta löytyy samasta palvelusta videon kanssa”, kuvaa Iikkanen Areenan urakointia. 

Iikkanen muistuttaa myös, että yhteiskunnallinen arvo ja teknologinen toimivuus kuuluvat yhteen. 

”Teknologinen laatu olisi turhaa ilman laadukasta sisältöä, jossa kaikki saavat osansa: lapset, uutiset, urheilu, sarjat, podcastit, keikkatuotanto… Avaintekijä on luotettavuus. Areenasta löytyvät uutiset pitävät paikkansa, mikä on erityisen tärkeää tähän maailmanaikaan”, painottaa Iikkanen. 

Tuomaristo kokonaisuudessaan: 

Perttu Tolvanen, Toimitusjohtaja, North Patrol, päätuomari   

Riku Ahlroth, Country Leader – Software, Oy IBM Finland AB 

Akira Ahola, Head of Marketing & Communications, Wunder Oy 

Katarina Engblom, Director, Global Partner Solutions, Microsoft 

Samuli Hokkanen, Toimitusjohtaja, Crasman Oy 

Mika Holmberg, CEO, 2NS 

Sonja Hyrynsalmi, Tutkija, LUT 

Ilkka Mäkitalo, CEO, Howspace 

Henna Niiranen, Business Area Director, Vincit 

Johannes Puro, Co-founder, Itewiki 

Liisa Rusanen, Toimitusjohtaja, Codeo Oy 

Minna Ruusuvuori, Business Executive, Sofigate 

Miika Syrjänen, Liiketoimintajohtaja, Fujitsu Finland Oy  

Vuoden Digipalvelun aiemmat voittajat: 

Cloudpermit/Lupapiste, Jan Pawli, 2022 

We Encourage, Anna Juusela, 2021 

Yousician, Christian Thür, 2020 

Ukko.fi, Ukko Kumpulainen, 2019