Tiia Sucksdorff ryhtyi yrittäjäksi vuonna 2018 ja rakensi Suomessa alkuun varsin tuntemattoman urheilulajin, padelin ympärille poikkeuksellisen menestystarinan. Kuva: PadelPark
Hyvä tietää, kumppanuus

”Käy kaikki paperit rivi riviltä läpi asiantuntijan kanssa”

Rahoitusasioita miettivän yrittäjän kannattaa olla huolellinen sen suhteen, mihin lähtee mukaan ja millaiseen paperiin nimensä laittaa, sanoo PadelParkin perustaja Tiia Sucksdorff.

Sucksdorff ryhtyi yrittäjäksi vuonna 2018 ja rakensi Suomessa alkuun varsin tuntemattoman urheilulajin, padelin ympärille poikkeuksellisen menestystarinan.  Hurjassa pyörityksessä viime vuodet ollut Sucksdorff sanoo, että kaiken innostuksen keskellä kannattaa pitää pää kylmänä.

–Valitettavasti maailma ei ole kiva. Yrittäjän kannattaa käydä kaikki paperit rivi riviltä läpi yhdessä alan asiantuntijan kanssa läpi ja antaa asiantuntijan selittää, mitä mikäkin kohta tarkoittaa. Ei kannata vetää hyväuskoisena nimensä alle paperiin, josta myöhemmin tajuaa, että uuups!

Neljännesmiljoonan laina
heti perustamisvaiheessa

Tiia Sucksdorff halusi tehdä padelin kanssa alusta asti kaiken isosti, joten rahoitusta tarvittiin heti kättelyssä 250 000 euron verran.

–Eräässä pankissa minulle sanottiin, että ei toivoakaan, koska sinulla ei ole alkupääomaa. Ja mikä koko padel edes on, Sucksdorff muistelee. Hän päätti kääntyä laina-asioissa tutun pankin puoleen ja kokeilla, miten siellä kävisi.

–Tunsin Tiian jo entuudestaan, ja tiesin että hän on todella kova tekemään töitä, joten uskoin tähän hankkeeseen heti. Tutun yrittäjän kanssa on aina helpompaa aloittaa yhteistyötä. Lisäksi Finnvera on tärkeässä asemassa takaamassa lainoja aloitteleville yrityksille, ja kun se lähti PadelParkiin mukaan, asia oli selvä, kertoo rahoituspäällikkö Ville Lehtimäki Liedon Säästöpankista.

Ensimmäisellä lainalla rakennettiin ulkokenttiä Kupittaalle ja Harjattulaan. Pian tarvittiin lisää lainaa ja vuokrattiin 300-neliöinen sisähalli.

–Oli mahtava tunne, kun lainat ja ensimmäistä kertaa myös vuokrat tulivat maksuun, ja huomasin, että yrityksen tilillä on rahaa niihin – sekä myös jo seuraavan kuukauden laskuihin. Silloin tiesin, että tämä lähtee toimimaan, Sucksdorff muistelee.

Hän halusi tehdä kaiken alusta asti ammattimaisesti ja taata myös sen, että itse voi elää yrityksenä toiminnalla.

–Nostin koko ajan itselleni kunnollista palkkaa, enkä mitään ”kinkkurahoja”. Päätin, että tämä ei ole mitään puuhastelua, vaan bisnes.

Ulkopuolisia vauhti
usein hirvitti

Samalla kun Sucksdorff laajensi toimintaa rivakasti ja otti lisää lainaa, hän sijoitti myös samalla kaiken ylimääräisen rahan toiminnan laajentamiseen. Kolmessa vuodessa PadelPark kasvoi niin, että siihen kuului lopulta 26 kenttää Turussa, Naantalissa ja Raisiossa.

Tilikaudet eivät pysyneet kasvussa mukana eikä edellisiin kuukausiin vertailu auttanut, koska tilanteet muuttuivat koko ajan. Ulkopuolisia vauhti hirvitti, mutta Sucksdorff ja Lehtimäki näkivät, että suunta on koko ajan oikea.

–Padel on volyymibisnes, ja Tiia tiesi sen. Nyt jälkikäteen on helppo olla tyytyväinen siitä, että Tiialla oli rohkeutta tuohon valtavaan riskinottoon – se kannatti, sanoo Lehtimäki.

Tilipäivä tuli, kun Sucksdorff myi viime syksynä PadelParkin ruotsalaiselle Padel United -yritykselle ja jäi yritykseen toimitusjohtajaksi.

–Ensin en missään nimessä halunnut ajatellakaan myymistä, koska yritys oli minulle kuin oma lapsi. Mutta sitten lämpenin ajatukselle, ja kun yrityskauppa lopulta klousattiin, sekä Ville että minä olimme, että huh huh – hyvä, että tämä meni näin.

–Markkina on ylikuumentunut, ja padelin suosio on laskussa maailmalla. Kaikki ne hankkeet mitä Suomessa on nyt meneillään, eivät tule saamaan yhtä onnellista loppua kuin mitä minä sain, Sucksdorff summaa.



Ville Lehtimäen vinkit uudelle yrittäjälle

  1. Laadi selkeä ja ymmärrettävä liiketoimintasuunnitelma, tulossuunnitelma ja kassavirtalaskelmat
  2. Päätä yritysmuoto
  3. Hoida sopimukset kuntoon asiantuntijan kanssa