Kuvat: Salon kaupunki
Uutiset

Kaavoitus on tulevaisuuden suunnittelua

Kaavoituksen avulla voidaan luoda suotuisa ympäristö yritysten sijoittumiselle ja kasvulle. Salossa kaavoitus tukee elinvoimaa ja vahvistaa alueen kilpailukykyä.

Jos kaikki menee nappiin, Salossa pidetään vuonna 2029 tai 2030 asuntomessut. Virallinen hakemus on tarkoitus jättää vielä ennen kesää, Salon kaupungin maankäyttöpalveluiden johtaja Raimo Inkinen kertoo.

– Hankkeeseen liittyy paljon asemakaavamuutoksia ja julkisten alueiden ehostamista sekä runsaasti rakentamista.

Uutinen on siinä mielessä mielekäs, että messualue kohdistuu alueelle, jossa paikkoja on muutenkin tarkoitus kohentaa ja laittaa kuntoon. Messujen näyttelytiloja on kaavailtu niin sanotulle Farmoksen tontille ja itse messualue levittäytyy Salon keskustaan jokivarteen, jossa rakennettavat kohteet sijaitsevat hajautettuna.

– Messukohteisiin tutustumiseen on tulossa rannekkeet ja kohteiden välillä liikkuminen toteutetaan kuljetusjärjestelyillä.

Uutta toimitilaa teollisuudelle

Liiketilaa Salossa on keskusta-alueella tyhjillään hieman enemmän kuin muissa samankokoisissa kaupungeissa. Myös toimistotiloja on vapaana.

– Teollisuustilojen osalta meillä on tarkoitus laajentaa Halikon Riikin ja Metsäjaanun alueita kaavoituksen keinoin. Metsäjaanuun toivomme erityisesti kierrätykseen ja kiertotalouteen liittyvää liiketoimintaa. Suomusjärven liittymäalueelle taas kaavoitetaan työpaikkatontteja ja asumista.

Tärkeää kaavoituksessa on Inkisen mukaan varmistaa erikokoisten tonttien saatavuus.

– Houkutellaksemme isoja kansainvälisiä toimijoita on välttämätöntä, että meillä on tarjota myös isoja tontteja. Niistä on tähän mennessä ollut puute, ja nyt niitä on tarkoitus lisätä muutama. Laajentumiskykyisille yrityksille on tärkeää tarjota näkymät pitkälle tulevaisuuteen.

Isot toimijat vetävät mukanaan myös joukon muita yrityksiä seudulle, Inkinen uskoo.

– Kun ensimmäinen iso toimija sijoittuu Saloon, se toimii eräänlaisena veturiyrityksenä ja houkuttelee mukaansa samaan bisnesideaan nojaavia alihankkijoita.

Salo on sopivan kokoinen

Salossa yhdistyy monta tekijää, jotka tekevät asioimisesta ja elinkeinon harjoittamisesta helppoa.

– Salo on juuri sopivan kokoinen kaupunki. Keskusta on yritysalueineen hyvin tiivis ja kompakti, ja täällä on helppo tutustua ihmisiin. Sen lisäksi meillä on rikas luonto merenrantoineen ja lukuisine järvineen ja paljon mielenkiintoisia, vanhoja rakennuksia. Matkailuliiketoiminnalle on alueella erinomaiset edellytykset.

Esimerkkinä Inkinen mainitsee Mathildedalin ruukkikylän, jossa on useita kaavahankkeita käynnissä. Suunnitelmissa on muun muassa spa-hotelli ja uutta asutusta. Tullimetsän aluetta on tarkoitus kehittää retkeily- ja matkailukäyttöön sekä asumiseen.