Kesällä kaarinalaiset pääsivät tienaamaan rahaa torjumalla löytämiään lupiineja ja jättipalsameja. Tehtävään osallistuminen tapahtui Crowdsorsa-mobiilipelillä, jolla vieraslajiesiintymiä videoitiin ja merkittiin kartalle. Kaarinan kaupunki on tyytyväinen vieraslajitorjunnan tuloksiin.
Kesäkuussa käynnistynyt Kaarinan joukkoistettu vieraslajitorjunta päättyi erinomaisin tuloksin. Kaikille avoimeen, Crowdsorsa-mobiilipelillä järjestettyyn lupiinien ja jättipalsamien hävitykseen lähti mukaan 45 henkilöä. He löysivät Kaarinan ympäristöstä jopa 18 000 neliömetriä torjuttavia vieraskasveja. Palkkioksi pelaajat saivat rahaa tililleen.
– Erityisen positiivista oli huomata, kuinka aktiivisesti nuoriso lähti mukaan vieraslajitorjuntaan. Joukossa oli myös todellisia tehokäyttäjiä, ja Kaarinan aktiivisin osallistuja onnistuikin ansaitsemaan kesän aikana peräti 418 euroa, paljastaa Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.
Tehtävän suorittamiseksi pelaajan tuli kuvata esiintymästä video ennen ja jälkeen torjunnan, jonka jälkeen videot ladattiin laadunhallinnan hyväksyttäväksi. Kukin esiintymä ilmestyi reaaliajassa Crowdsorsa-sovelluksen kartalle, ja niitä pääsi torjumaan uudelleen, kun kolme viikkoa edellisestä torjunnasta oli kulunut. Näin voitiin varmistaa, että esiintymien hävittäminen on mahdollisimman tehokasta.
Kaarinassa torjuttiin aktiivisesti erityisesti lupiinia
Kaarinan kaupungin viheraluepäällikkö Terho Marttila ja ympäristöbiologi Emmi Ikäheimo ovat tyytyväisiä torjuntakampanjan tuloksiin.
Ikäheimon mukaan mobiilipeli toimii hyvänä lisätyökaluna kaupungin vieraslajitorjunnassa.
– Kaarinalaiset osallistuivat todella aktiivisesti Crowdsorsa-mobiilipeliin, ja sen ansiosta saatiin torjuttua suuri määrä vieraskasveja, eritoten lupiineja, Ikäheimo sanoo.
– Kuluneen kesän kokemus osoitti, että pelillistämisen avulla voidaan tavoittaa sellaisia väestöryhmiä, jotka eivät ehkä muuten olisi niin kiinnostuneita haitallisten vieraslajien torjunnasta – peli houkuttelee varsinkin diginatiiveja osallistumaan. Pelillistämisellä voidaan lisätä ihmisten tietoisuutta haitallisten vieraslajien vaaroista, ja samalla osallistujat saavat torjuntatyöstä pientä korvausta. Tällainen toiminta edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja sitähän tässä juuri haetaan, Marttila sanoo.
Luonnon monimuotoisuutta uhkaavia vieraslajeja torjuttiin tänä vuonna samalla menetelmällä yli 40 kaupungissa ympäri Suomea, Ruotsia ja Iso-Britanniaa. Haittakasveja hävitettiin yhteisvoimin huimat 940 000 neliömetriä, joiden torjunnasta osallistujat tienasivat palkkioita kaiken kaikkiaan yli 100 000 euroa.