– Tavoitteenani on, että kaikissa neljässä kaupassa on aina niin monipuolinen valikoima kuin kyseisiin tiloihin mahtuu, sanoo Timo Vormisto.
Uutiset

K-kauppias Timo Vormisto suosii paikallisia tuotteita valikoimassaan

”Harvoin on tullut sanottua ei yrittäjälle, joka on tarjonnut tuotteitaan.”
Varsinais-Suomen Yrittäjät lanseerasi viime kesänä uuden jäsenedun, jonka tavoitteena on kannustaa varsinaissuomalaisia yrittäjiä tukemaan toinen toisiaan ja tekemään omat ostoksensa kauppiaan – toisen yrittäjän liikkeessä. Kyseessä on siis jäsenetu ”yrittäjiltä yrittäjille”. K-kauppias Timo Vormisto on yksi k-jäsenedun tarjoavista kauppiaista.
Puolalankadun K-Marketissa on vilskettä ja vilinää. Kello on iltapäivä kahden paikkeilla ja kaupan ovella käy trafiikki. Asiakaskunta on monipuolinen, mutta eniten paikalla on nuorisoa reppuselässä. On selvää, että lähikoulujen oppilaille lähikauppa on tuttu ja usein vierailtu kohde. Valikoimasta löytyy monenlaista nopeaa suuhun pantavaa terveellisistä välipaloista perinteisempiin herkkuihin.
– Täällä Turun keskustan kaupassa korostuu erityisesti nopea ostaminen. Moni käy ostamassa evästä tai koulun tai töiden jälkeen pientä välipalaa. Myös posti tuo liikennettä kauppaan, Vormisto toteaa.
Tämä ei ole ihme, sillä postin pakettiautomaatti on vaikuttavan kokoinen, jopa 400 luukkua. Vormiston mukaan kyseessä on yksi alueen suurimmista postipisteistä. Lähikauppojen tarjoamat palvelut ovatkin monipuolistuneet vuosien saatossa ja kilpailu alalla on entistä kovempaa. Asiakkaat osaavat myös kysellä uutuustuotteiden perään, ja tähän kysyntää Vormisto on halunnut aina vastata.
– Tavoitteenani on, että kaikissa neljässä kaupassa on aina niin monipuolinen valikoima kuin kyseisiin tiloihin mahtuu. Uutuuksien osalta pyrimme olemaan aina etukenossa ja ottamaan ne mukaan valikoimaan nopeasti.
Myös paikallisuus ja paikallisten tuotteiden suosiminen on vuodesta 2008 alkaen kauppiaana toimineelle Vormistolle tärkeää.
– Harvoin on tullut sanottua ei yrittäjälle, joka on tullut itse tarjoamaan omia tuotteitaan. Eräshenkilö tarjosi kerran omalta pihaltaan raparpereja myyntiin. Nämäkin löysivät paikkansa meidän vihanneshyllystämme. Itselläni ei tällä hetkellä ole riittävästi aikaa tuottajien etsintään, joten kannustan yrittäjiä tarjoamaan rohkeasti meille tuotteitaan, Vormisto toteaa.

Varastelu tuonut 15 000 euron tappiot

Yrittäjyydestä ja kauppiaan urasta Vormisto haaveili jo pienestä pojasta lähtien. K-ryhmän arvoihin ja toimintatapoihin hän sai kasvaa isänsä rinnalla, joka teki kunnioitettavan 40 vuoden työuran Keskon palveluksessa. Kun 14-vuotiaana Vormisto sai kesätyöpaikan Länsikeskuksen Citymarketista, tokaisi hän ensitöikseen työkavereilleen suuntaavansa kohti kauppiaan uraa.
Nyt kokemusta kauppiaana on kertynyt pian 15 vuotta. Edelleen työssä viehättävät yrittäjyyden toimintamahdollisuudet sekä haastavat ja mielenkiintoiset tehtävät.
Pelkkää auvoa ei kauppiaana olokaan ole ollut. Eniten päänvaivaa aiheuttaa varastelu, joka on osoittautunut kohtalaisen kokoiseksi ongelmaksi erityisesti kaupunkikaupoissa.
Toistaiseksi Vormiston kaupoissa varastelu ei ole aiheuttanut uhkaavia tai väkivaltaisia vaaratilanteita. Varsinais-Suomen Yrittäjät otti huhtikuussa kantaa K-kauppiaiden kokemaan sarjanäpistelijöiden aiheuttamaan terroriin. Yrittäjäjärjestö vaatii mm. oikeuslaitosta puuttumaan voimallisemmin rikollisten toimintaan ja ottamaan muuntorangaistuksen täysimääräisesti käyttöön.
– Viime vuonna taloudellisia menetyksiä varastelun vuoksi tuli Puolalankadun K-Marketin osalta yli 15 000 euroa. Tilanne on räjähtänyt käsiin muutamassa vuodessa, sanoo Vormisto.

Henkilökunnan vaihtuvuus pientä

Jos Puolalankadun K-Marketin keskiviikkoiltapäivän asiakaskunnassa korostui nuoriso, ei myöskään Vormiston henkilökuntaa voi kuvailla iäkkääksi. Hyväntuuliset asiakaspalvelijat ottivat asiakkaat vastaan varmoin ja asiantuntevin ottein.
Tulevana kesänä Vormiston kaupoissa työskentelee vakituisen henkilökunnan lisäksi myös muutama kesätyöntekijä. Kun häneltä tiedustellaan kansallisenakin ongelmana pidettävän työvoimapulan vaikutuksista, ei Vormisto osaa kommentoida omakohtaisesti.
– Meillä vaihtuvuus on ollut onneksi hyvin pientä työntekijöiden osalta, joten työntekijöitä ei ole tarvinnut etsiä. Meillä on hyvä porukka koossa, eikä tästä tulisi mitään ilman kunnon työntekijöitä.
Kokemuksen myötä Vormisto on opetellut antamaan vastuuta työntekijöille ja kitkemään ylimääräistä stressiä. Tällä hetkellä kauppiaan oma työaika kuluu pitkälti muissa kaupan tehtävissä kuin kassan takana.
– Päivästä suuri osa menee erilaisiin henkilöstöasioihin sekä erilaisten uusien hankkeiden suunnitteluun ja toteutukseen. Myös jokainen uusi päivä tuo eteen uuden pulman, joka vaatii ratkaisijaansa, Vormisto taustoittaa.
Tulevaisuuden ja mahdollisten uusien kauppojen osalta Vormisto kertoo pitävänsä silmänsä auki.
– Erilaisten verkostojen kautta olen nämäkin kauppapaikat aikanaan löytänyt. Verkostoituminen on myös yksi tärkeimmistä syistä, miksi olen mukana Yrittäjissä.

Teksti: Inkeri Sundberg