Juhannuksena jätehuolto toimii poikkeusaikatauluin. Esimerkiksi juhannuksen aatonaattona torstaina 20. kesäkuuta avoinna olevat Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) lajitteluasemat sulkevat porttinsa normaalia aikaisemmin, viimeistään kello 18.
Lyhennetty aukioloaika vaikuttaa Topinojan, Korvenmäen, Isosuon ja Rauhalan lajitteluasemilla. Torstaina 20.6. Topinojan lajitteluasema on avoinna klo 6.30–18, Korvenmäen lajitteluasema klo 7–18, Isosuon lajitteluasema klo 7–18 ja Rauhalan lajitteluasema klo 7–18. Muiden asemien aukioloajat löytyvät osoitteesta www.lsjh.fi/lajitteluasemat.
LSJH:n tekstiilien kierrätysmyymälä Lemppari on juhannuksen aatonaattona torstaina 20.6. suljettuna, joten asut juhannusjuhliin kannattaa käydä hankkimassa Turun Pläkkikaupungin myymälästä jo aiemmin.
Juhannusaattona ja juhannuspäivänä LSJH:n kaikki lajitteluasemat sekä toimistot Turussa ja Salossa ovat suljettuina.
Tyhjennyspäivät voivat vaihdella muutamalla päivällä
LSJH:n vastuulla olevien pakkaus- ja biojäteastioiden tyhjennyspäivät voivat vaihdella muutamalla päivällä koko toimialueella, jos niiden normaali tyhjennyspäivä osuu juhannusviikolle.
Juhannusviikolla sekajäteastioiden tyhjennykset voivat niin ikään vaihdella muutamalla päivällä LSJH:n kuljetusten piirissä olevissa kunnissa Kemiönsaaressa, Maskussa, Mynämäessä, Naantalissa, Nousiaisissa, Raisiossa, Ruskon Vahdolla ja Paraisten saaristossa.
Aurassa, Kaarinassa, Liedossa, Marttilassa, Paimiossa, Paraisilla, Pöytyällä, Ruskolla, Salossa, Sauvossa, Turussa ja Uudessakaupungissa sekajätteen juhannusajan tyhjennyspäivistä kannattaa tiedustella omalta jätteenkuljettajalta.
Lietetyhjennyksiä ei tehdä juhannusaattona. Kesäaikaan lietetyhjennys kannattaa muutenkin tilata hyvissä ajoin, sillä kesäasukkaiden saapuminen tuo vilskettä lietteenkuljettajien työpäiviin.
Älä jätä jätteitä jäteastioiden ulkopuolelle
Etenkin saaristoon juhannusta viettämään suunnistavien kannattaa muistaa, että alueen ekopisteet ja aluekeräyspisteet ovat juhlaviikonlopun jäljiltä kovalla käytöllä. Roskaantumista ehkäistään niiden ylimääräisillä tyhjennyksillä ennen ja jälkeen juhannuksen.
Jokainen asukas ja mökkiläinen voi omalta osaltaan huolehtia jätteen keräyspisteiden siistinä pysymisestä: jos jäte- tai ekopisteiden jäteastiat ovat täynnä, jätteitä ei voi jättää jäteastioiden ulkopuolelle. Roskaantuminen alkaa helposti jo yhdestä jäteastian ulkopuolelle jätetystä roskapussista.
Tarkka lajittelu tasaa jäteastioiden täyttymistä ja on siksi tärkeää myös juhannuksena sekä kesälomalla. Vinkit ajankohtaisten jätteiden lajitteluun voi lukea alla olevasta kesän jätteiden ABC:stä.
LSJH toivottaa kaikille alueen vakituisille ja vapaa-ajan asukkaille siistiä ja tunnelmallista juhannusta!
Kesän jätteiden ABC
Aurinkorasva
Oikea osoite vanhentunutta tököttiä sisältävälle aurinkorasvapurkille on sekajätteen jäteastia. Jos muoviseen putkiloon pakatun rasvan käyttää viimeiseen pisaraan, voi putelin lajitella muovipakkauksiin. Jos rasvatuubissa on irrotettava korkki tai pumppuosa, irrotathan ne putelista.
Bluetooth-kaiutin ja uimassa käynyt puhelin
Jäivätkö juhannuksen laituritanssit väliin rikkinäisen kaiuttimen takia? Sukelsiko puhelin tiskialtaaseen tai rantaveteen?
Oikea osoite rikkinäiselle kaiuttimelle on sähkölaiteromun keräys. Rikki menneen puhelimen taas voi hävittää tietoturvallisesti tietoturvajätteen joukossa. Tietoturvajätettä otetaan LSJH:n alueella vastaan Turun Topinojan ja Salon Korvenmäen lajitteluasemilla.
Ennen kuin kaiuttimen tai puhelimen kuitenkin lajittelee jätteeksi, kannattaa jätteen synnyn ehkäisyn nimissä varmistua siitä, ettei kumpaakaan saa enää ehjäksi korjauttamalla. LSJH:n alueella on useita korjausalan yrityksiä, jotka korjaavat kaikenlaista vaatteista sähkölaitteisiin ja huonekaluihin. LSJH:n toimialueen korjauspalveluyritykset löytyvät kootusti osoitteesta www.korjaa.se.
Grilli
Sähkögrilli on rikki mentyään sähkölaiteromua. Tiesithän, että sähkölaiteromun vieminen keräykseen on täysin maksutonta, oli kyse sitten pienestä tai isosta sähkölaitteesta. Pienimpiä sähkölaitteita otetaan vastaan niitä myyvissä liikkeissä, kaiken kokoisia voit tuoda LSJH:n lajitteluasemille. Rikkinäisen kaasugrillin voit tuoda lajitteluasemalle niin ikään maksutta: se otetaan vastaan metalliromuna. Metalliromua on myös rikki mennyt pallo- tai hiiligrilli.
Jos joudut käyttämään kertakäyttögrilliä, toimi seuraavasti: grillin päällä oleva muovinen kääre on muovipakkaus ja mukana tuleva pahvinen kansi lajitellaan kartonginkeräykseen. Kun olet lopettanut grillaamisen, poista täysin jäähtyneet hiilet grillistä ja laita ne esimerkiksi muovipussiin pakattuna sekajätteeseen. Grilliosa lajitellaan metallinkeräykseen. Muista, että kuumat hiilet jäähtyvät hitaasti!
Herneenpalot, kirsikankivet ja mansikankannat
Nämä voit lajitella kompostiin tai biojäteastiaan. Biojätteeseen kuuluvat myös maissintähkät, salaatinkannat ja pienet luut. Kun mitoittaa juhannuksen tarjottavat oikein, ei ruokahävikkiä pääse syntymään!
Hyönteismyrkky
Onko kaapin perukoille jäänyt iän kaiken vanha hyttyskarkote? Kaikenlaiset hyönteismyrkyt ovat vaarallista jätettä, joka kuuluu viedä lajitteluasemalle. Kotitalouksilta otetaan asemilla maksutta vastaan kerralla 50 kiloa vaarallisia jätteitä. Jos metallisessa pakkauksessa oleva hyttysmyrkky on käytetty ihan loppuun, eikä painetta pullossa enää ole, sen voi lajitella metalliin. Muovinen korkki on muovipakkaus. Hyttys- ja punkkikarkotetta löytyy myös muovisissa suihkepulloissa. Lajittele ne tyhjinä muovipakkauksiin.
Juhannuskokko
Muistathan, että juhannuskokossa saa polttaa vain puhdasta puuta ja risuja. Älä koskaan polta roskia kokossa tai saunanpesässä, sillä se saastuttaa luontoa. Alueen sekajätteet hyödynnetään lähienergiaksi Lounavoiman modernissa ekovoimalaitoksessa Salon Korvenmäessä, jossa roskat pystytään käsittelemään puhtaasti. Kokkoon voit toki viskata myös vihdan, jahka olet saanut saunomisesta tarpeeksesi. Muista kuitenkin seurata varoituksia. Metsäpalovaroituksen aikana kokko on jätettävä odottamaan ensi jussia. Juhannuskokon, grillin tai saunanpesän puhtaan puuntuhkan voit käyttää lannoitteena puutarhassa. Jos laitat jäteastiaan tuhkaa, jäähdytä ja pakkaa se tiiviisti pahvilaatikkoon tai muovipussiin.
Juomatölkki tai -pullo
Oikea osoite metallisille juomatölkeille ei ole ojanpenkka, vesistö tai juhannuskokko vaan kaupan pullonpalautusautomaatti. Sama koskee juotavapulloja, jotka ovat lasisia tai muovisia. Pantittoman tölkin voi lajitella metallinkeräykseen, pantittoman muovipullon muovipakkausten keräykseen ja pantittoman lasisen limupullon lasipakkauksiin.
Kalastusvälineet
Kalaverkkojen sekä muiden kalastusvälineiden lyijypainot on leikattava irti ja vietävä vaarallisten jätteiden keräykseen. Katiskat voi leikattuina ja taiteltuna laittaa metallinkeräykseen, samoin metalliset vieheet. Verkot, onkivavat, siimat, risat sumput ja muoviset kalastusvälineet ovat sekajätettä. Rikkinäinen puinen onkivapa on puujätettä, jota otetaan LSJH:n lajitteluasemilla vastaan maksutta. Kireitä siimoja!
Kertakäyttöastiat
Jätä ostamatta ja suosi kestoastioita. Juhannuksena, kuten muinakin juhlapyhinä, jätettä voi syntyä normaalia enemmän, joten älä kasvata jätevuorta turhilla kertakäyttötavaroilla. Kestoastiat antavat juhannusyön juhla-aterialle arvokkuutta ja seuraavana päivänä ne tiskataan nopeasti kesäkeittiössä auringonpaisteesta nauttien. Sadesään sattuessa tiskausapua saa taivaalta. Huom! Älä tiskaa astioita koskaan suoraan meressä tai järvessä tai kaada pesuvesiä vesistöön. Kaada astianpesuvesi tiskauksen jälkeen maahan, jotta ravinteet ja haitalliset aineet suodattuvat maakerrosten läpi eivätkä mene suoraan veteen.
Kiuas
Väsyikö kiuas juhannusviikonlopun saunomisesta? Hajonnut puukiuas lajitellaan metallina, sähkökiuas sen sijaan sähkölaitteena. Kummankin tuominen lajitteluasemalle on maksutonta.
Kondomipakkaus
Juhannusyö on perinteisesti rakkauden aikaa <3 Kondomipaketin pahvinen kuori lajitellaan kartonkipakkauksiin ja yksittäisen kondomin päällä oleva muovinen suojakuori muovipakkauksiin. Rikkinäinen tai käytetty kondomi on sekajätettä. Ethän huuhdo sitä alas vessanpöntöstä tai heitä kuivakäymälään tai luontoon!
Kukkaseppele
Juhannuksen vakiasuste. Nahistuneen seppeleen voi nakata sellaisenaan biojätteeseen tai kompostoida lehtikompostorissa. Jos seppeleessä on käytetty rautalankaa, se tulee poistaa ja lajitella metallinkeräykseen. Juhannusvinkki: tee kukkaseppele lupiinista ja osallistut samalla vieraslajitalkoisiin! Lupiinin kukinnot, joissa ei ole vielä siemeniä, voi laittaa biojätteeseen tai kompostiin. Huolellisesti ja tiiviisti tuplajätesäkkiin pakattuja vieraslajien pienkuormia vastaanotetaan kaikilla LSJH:n lajitteluasemilla veloituksetta. Pienet määrät vieraslajeja saa myös laittaa tuplaroskapussiin tiiviisti pakattuna omaan sekajäteastiaan. Punkkialueilla kannattaa kukat seppeleen tekoon hommata kukkakaupasta!
Makkarapaketin kääre
Ei kuulu grilliin, takkaan tai juhannuskokkoon. Muovinen makkarapaketin kääre lajitellaan muovipakkauksiin, tai jos sellaista ei ole kohtuullisen matkan päässä saatavilla, sekajätteen jäteastiaan. Grillissä, takassa tai kokossa poltettuna se päästää ilmoille ympäristölle ja ihmisille haitallisia yhdisteitä.
Mekko tai shortsit
Repesikö mekko, kuluivatko shortsit käyttökelvottomiksi? Jos ompelutaitoja ei ole, eikä korjaajakaan saa vaatetta pelastettua, voit viedä mekon ja shortsit jollekin LSJH:n poistotekstiilin keräyspisteistä. Poistotekstiiliin voit lajitella myös muuta käyttökelvotonta vaatetta ja kodintekstiiliä. Katso lähimpänä oleva keräyspiste osoitteesta www.kierratys.info rastittamalla vasemmalla olevasta laatikosta sana poistotekstiilit.
Jos tarvitset rikki menneen vaatteen tilalle korvaavaa, kannattaa se ensisijaisesti ostaa käytettynä. Esimerkiksi LSJH:n tekstiilien kierrätysmyymälä Lempparista voit ostaa käytettyjä vaatteita ja kodintekstiilejä huokeaan kilohintaan. Myynnissä on vaatteita lapsille, nuorille ja aikuisille arkeen sekä juhlaan – myös juhannukseen! Myymälä sijaitsee osoitteessa Pläkkikaupunginkatu 27, Turku ja on avoinna ma–ke klo 11–17 ja to klo 11–18 (lukuun ottamatta juhannuksen aatonaattoa to 20.6., jolloin se on suljettuna).
Mölkyt, tikkataulut ja muut pihapelit
Talveksi ulos unohtuneet pihapelit saattavat olla kesän alussa entisiä. Lajittele rikki menneet pelit materiaalin mukaan. Mölkyn puiset palikat kelpaavat puujätteeseen, samoin krokettipelin mailat ja pallot. Puujätteen tuominen lajitteluasemille on maksutonta! Tikkataulun tikat ja krokettipelin metalliset portit sen sijaan lajitellaan metallinkeräykseen. Itse tikkataulu on sekajätettä.
Nappo
Nappo, kuuppa, vesikauha, muovikauha. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Yhtä kaikki: tämä muovinen mökkisaunojen vakiovaruste ei rikki mennessään kuulu muovipakkausten keräykseen, vaan se lajitellaan sekajätteeseen. Sama lajitteluohje koskee rikkinäisiä pesuvateja, ämpäreitä, vesisaaveja ja muita muovitavaroita. Ne eivät ole muovipakkauksia vaan muovituotteita. Täysin puiset kauhat ovat puujätettä, jota voi tuoda lajitteluasemalle maksutta. Puuvartiset metallikauhat lajitellaan metalliin.
Pelastusliivit
Juhannuksen tärkein varuste! Pelastusliivien kunto kannattaa tarkistaa vuosittain ja niitä on syytä huoltaa ja säilyttää valmistajan ohjeiden mukaan. Kun pelastusliivit tulevat tiensä päähän, oikea jäteastia niille on sekajäte.
Käytettyjen, lauenneiden paukkuliivien liiviosan, laukaisimen ja sulakkeen voi sellaisenaan lajitella sekajätteeseen. Tyhjän hiilidioksidisäiliön voi lajitella metallinkeräykseen.
Laukeamattomia paukkuliivejä, jotka sisältävät laukaisimen, sulakkeen ja patruunan, ei saa laittaa sellaisenaan kodin jäteastiaan, eikä niitä sellaisenaan vastaanoteta LSJH:n asemilla, sillä ne voivat aiheuttaa yllättäviä ja ennakoimattomia vaaratilanteita jätettä käsiteltäessä. Laukeamattomille paukkuliiveille voi kysyä vastaanottoa tai käsittelyohjetta jälleenmyyjältä tai maahantuojalta.
Rikkinäinen Suomen lippu
Suomen lippu tulee hävittää kansallislipun arvon mukaisella tavalla. Voit hävittää lipun polttamalla tai leikkaamalla sen pieniksi palasiksi, minkä jälkeen voit hävittää palaset muutamassa erässä sekajätteen mukana. Näin estät palojen yhteen kasaamisen ja lipun tunnistamisen paloista. Lippua ei saa haudata maahan eikä mereen.
Saunavihta
Kuivahtanut saunavihta on mainiota sytykettä saunanpesässä. Vihdan voi myös silputa kompostoriin, jossa se toimii karkeana seosaineena. Juhannuskokossakin vihta ritisee mukavasti.
Sillipurkki
Nauti viimeistä palaa myöten, mielellään uusien perunoiden kylkiäisenä. Valuta ylimääräiset nesteet viemäriin, lajittele metallikansi metalliin ja lasipurkki lasipakkausten keräykseen.
Teltta
Eikö teltta enää pysy pystyssä? Vanhan rikkinäisen teltan kankaan voi lajitella sekajätteeseen. Teltan metalliosat kuuluvat metallinkeräykseen.
Uimalelut
Ui sydämesi kyllyydestä! Rikkinäiset kellukkeet, uimapatjat ja lötköpötköt lajitellaan sekajätteeseen. Myy tai lahjoita vielä kunnossa olevat seuraaville käyttäjille.
Vene
Tuliko paattiin reikä? Eikö pursi enää kanna? Rikkinäisen veneen viimeisen leposijan ei kuulu olla mökkirannassa, jossa vene hajoaa hiljalleen mikromuoveiksi Itämereen. Alle 5-metrisiä lasikuituveneitä tai abs-muoviveneitä otetaan vastaan kaikilla LSJH:n lajitteluasemilla pienten jäte-erien hinnaston mukaan suurikokoisena sekajätteenä. Jätekeskuksissa, joissa on autovaaka, alle 5-metriset veneet vastaanotetaan karkeajätteenä suurten jäte-erien hinnaston mukaan veneen painon perusteella. Yli 5-metrisiä veneitä otetaan vastaan ainoastaan Topinojan jätekeskuksessa Turussa ja Korvenmäen jätekeskuksessa Salossa. Metalliset veneet otetaan lajitteluasemilla vastaan maksutta (Huom! Ilman nesteitä).
Katso muiden jätteiden lajitteluohjeita osoitteesta www.lsjh.fi/abc.