Arto Manninen tunnistaa Salon hyvänä kasvualustana Bloksille.
Uutiset

Jääpalavalmistaja Bloks muokkaa suomalaista virkistyskulttuuria ja työllistää salolaisnuoria

Salolainen Bloks Oy aloitti kotimaisen jääpalatuotannon Halikossa kymmenen vuotta sitten ja on pitänyt sen jälkeen yllä tasaista kasvua. Nyt yritys laajentaa tuotantokapasiteettiaan, lisää tunnettuutta jääpaloihin liittyvästä virkistyskulttuurista ja tuo jäämurskaa ja jääpaloja Norjasta.

Suomessa kaupasta ostettaville jääpaloille voi tunnistaa kolme asiakasryhmää. Osa tietää jääpaloista, mutta ei osta. Toiset tietävät ja ostavat. Kolmas ryhmä ostaa niitä pakkaseen myös tulevaa käyttöä varten – yleiseurooppalaiseen tapaan.

“Tuota viimeistä haluamme Suomessa kasvattaa, mutta muihin Euroopan maihin verrattuna tulemme takamatkalta”, kertoo Arto Manninen, jääpalatehdas Bloksin toimitusjohtaja. “Esimerkiksi Valenciassa, joka on 900 000 asukkaan kaupunki, on kolme tehdasta, joista kunkin vuorokausikapasiteetti on kaksinkertainen Bloksiin verrattuna”, hän havainnollistaa.

Mannisen johdolla kotimainen jääpalavalmistus on kuitenkin ottanut suuria harppauksia. Sen jälkeen kun hän aloitti Harri-veljensä kanssa teollisen jääpalavalmistuksen Halikossa vuonna 2013, ovat Bloksin jääpalat nostaneet suosiotaan vuosi vuodelta vähittäiskaupoissa, ravintoloissa ja festivaaleilla.

“SOK:n ja Keskon kautta kuluttajat ovat löytäneet jääpalat kaupoista ympäri Suomen. Tässä mielessä jää on logistiikkabisnestä. Lopputuote on saatava edullisesti kuluttajalle.”

Mutta liittyy bisnekseen muutakin. Bloksin kasvun taustalla on huoliteltu valmistusprosessi, jossa jääpalamuotteihin ruiskutetaan välittömästi jäätyvää vesisumua. Vasta sen jälkeen jäät pakataan puolentoista tai neljän kilon pusseihin, joissa ne päätyvät kauppoihin ja sieltä kuluttajien koteihin juomalaseihin tai vaikka metsästäjien ja kalastajien kylmälaukkuihin.

“Kun jään sisään ei jää ilmakuplia, ne kestävät pidempään. Jääpalamme viilentävät mutta eivät vesitä juomia, joihin ne laitetaan”, Manninen tiivistää.

Tänä keväänä Bloks on vastannut kasvuunsa tehdasinvestoinnilla. Arto Manninen esittelee veljensä Harri Vigilantin kanssa jääpalakonetta, joka lisää tuntuvasti yrityksen tuotantokapasiteettia.

Tehdasinvestointi vastaa kasvaneeseen kysyntään

Kymmenessä vuodessa yritys on vastannut premium-jääpalojensa kysyntään jakeluverkostoaan laajentamalla. Viime vuonna Bloks investoi 200 000 euroa tehtaansa laajennukseen. Se on nostanut tuotannon vuorokausikapasiteetin kuudesta tonnista kahdeksaantoista tonniin.

“Aloittaessamme tavoitteena oli tehdä paras mahdollinen jääpalatuote sekä sille parhaan eurooppalaisen standardin mukainen pakkaus. Nyt tehdaslaajennuksen myötä käytössämme on parhaat mahdolliset laitteet. Näin voimme tuottaa jääpaloja yhä useammalle suomalaiselle”, Manninen sanoo.

Bloksin jääpalat tehdään kotimaisesta vedestä, paikallisella työvoimalla. Energiaa valmistukseen tulee tehtaan katolla olevista aurinkopaneeleista.

“Kaikki tehtaamme tuotanto ja varastointi tapahtuu aurinkovoimalla, josta osan tuottaa tehtaan oma aurinkovoimala. Se on iso osa ratkaisustamme kestävään ja ympäristöystävälliseen jääpalatuotantoon”, Manninen linjaa.

Uutta virkistyskulttuuria Suomeen, norjalaisten tuella

Mannisen mukaan Bloksin päätarkoituksena on ilahduttaa ihmisiä pitämällä heidän juomansa viileinä.

“Emme toimi jääpala- vaan virkistysalalla. Jää on fyysinen tuote, mutta myös tunnetila. Perjantaina kotiin tultaessa voi tehdä drinkin itselle ja puolisolle. Kun jääpalat ottaa omasta pakkasesta ja laittaa lasiin kilisemään, syntyy siitä täydellinen virkistyskokemus”, Manninen kuvailee.

Tällaisten kokemusten lisäämiseksi Bloks tekee yhteistyötä norjalaisen jääpalavalmistaja Mr. Icemanin kanssa. Tuomalla Suomeen Mr. Icemanin tuotteita, kuten jäämurskaa ja jääpalloja, yritys monipuolistaa tuoteportfoliotaan.

“Kuluttajamarkkinan lisäksi festivaalit ja tapahtumat ovat meille tärkeitä asiakkaita. Niille voimme Mr. Icemanin kautta tarjota jääpalloja ja jäämurskaa. Mr. Icemanin teknologia yhdistettynä meidän toimialaosaamiseen ja logistiikkaan on hyvä yhdistelmä”, Manninen toteaa.

Yhteistyö pönkittää Bloksin tavoitetta pitää yllä 20 prosentin vuosikasvua. Yhteistyössä korostuvat myös pohjoismaiset arvot ja ympäristön huomioiminen.

“Mr. Icemanin on sertifioitu jäävalmistaja, joka mittaa pakkausmateriaaliensa hiilijalanjälkeä. Mutta ennen kaikkea yhteistyö tarjoaa monipuolisempia vaihtoehtoja asiakkaillemme”, Manninen sanoo.

Bloks työllistää myös paljon kesätyöntekijöitä. Pakkausvuorossa Sampo Niinimäki.

Pakkausapua läheltä

Manninen on perheineen alkujaan Vantaalta. Bloksin tehtaan sijoittaminen Saloon on osoittautunut oikeaksi päätökseksi, sillä yrittäjä on tyytyväinen alueen osaavaan alihankintaan. Koneita lukuunottamatta mitään ei tarvitse lähteä etsimään Varsinais-Suomen ulkopuolelta.

“Paikallinen yritysekosysteemi on toimiva. Sähkö- ja putkimiehet ja laitteiden huolto tulee läheltä. Lavat saamme Perttelistä. Sovimme hyvin Salon pk-ympäristöön. Se on hyvä kasvualusta meille”, Manninen kiittelee.

Myös Salon henkilöstösaatavuus on palvellut Bloksia. Tehtaan toiminnasta vastaava Mannisen veli Harri Vigilant sanoo, että hiljaisella sesongilla tehtaassa työskentelee vain pari henkilöä, mutta kesän helteillä pakkausapua tulee läheltä.

“Nyt ruuhka-aikana saamme kesätyöntekijöitä Halikon lukiosta. Opiskelijat toimivat itseohjautuvasti ja tekevät työvuorot itse. Itse vain tarkistan, että töitä tehdään lakisääteisesti. Olemme saaneet hyvän maineen Halikon lukiolaisten keskuudessa. Kun opiskelija sitoutuu kesätöihin kolmeksi vuodeksi, on pito hyvä”, Vigilant luonehtii.