Veden kulutusta mittaava suihku
Lcd-näyttö antaa yksityiskohtaista tietoa kulutetusta vedestä ja energiasta välittömästi suihkun jälkeen, ja mobiilisovelluksen avulla voi seurata vedenkulutusta pitkällä aikavälillä.
Uutiset

Innovaatio: Vedenkulutusta mittaavalla suihkulla energiankulutus vähenee merkittävästi

Lämpimän veden osuus on jopa puolet vuotuisesta energiankulutuksesta kotitalouksissa. Lämmintä vettä kulutetaan eniten suihkussa. Tutkimusten mukaan digitaalisen käsisuihkun käyttöönoton jälkeen energiankulutus väheni keskimäärin 22 prosenttia.

Harva tietää, että lämpimän veden osuus on merkittävä, jopa puolet vuotuisesta energiankulutuksesta kotitalouksissa. Lämmintä vettä kulutetaan eniten suihkussa.

Tiesitkö, että

  • 1 MINUUTTI suihkussa kuluttaa enemmän energiaa kuin koko päivän valaistus ja kotielektroniikan käyttö kolmihenkisessä kotitaloudessa keskimäärin?
  • 1 SEKUNTI suihkussa kuluttaa yhtä paljon energiaa kuin 13 tuuman MacBook 1,5 tunnissa?

– Hyvin eristetyissä taloissa veden lämmityksen energiankulutus on jo lämmityksen tasolla, huomauttaa Oras Groupin toimitusjohtaja Kari Lehtinen.

Yli kaksi kolmasosaa kotitalouksien lämpimästä vedestä käytetään suihkussa. Vaikka kylmällä suihkulla sanotaan olevan hyviä terveysvaikutuksia, se ei houkuttele.

Älä lotraa suihkussa, jos haluat säästää energiaa

Veden lämmitys tapahtuu kaiken kukkuraksi pääosin fossiilisilla polttoaineilla, minkä vuoksi lämmin vesi on erittäin hiilidioksidi-intensiivistä. Energiankulutuksen pienentäminen tukee myös hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamista.

– Veden ja energian säästö on ollut Oraksen tuotekehityksen ydintavoite jo yrityksen perustamisesta lähtien. Tavoitteemme on olla hiilineutraali omien toimintojen osalta vuoden 2023 loppuun mennessä, Lehtinen kertoo yhtiön kunnianhimoisista vastuullisuustavoitteista

 – Kuluttajat ovat valistuneita ja kiinnostuneita ympäristöjalanjäljestään. Myös korjaus- ja uudisrakentamisessa energiatehokkuus ja käyttäjäystävällisyys ovat arvossaan. Nämä ovat Oras Groupin draivereita kasvuun ja kannattavaan liiketoimintaan.

Kuluttajat on saatava tiedostamaan oma energian- ja vedenkulutuksensa. Vasta kun asia tiedostetaan, syntyy säästöjä.

– Kun puhelimesta, urheilukellosta tai sykevyöstä pääsee seuraamaan askelten määrää, sykettä, palautumista ja unen laatua, alamme muuttaa käytöstämme. Samanlainen vaikutus on digitaalisella suihkulla. Käyttäjät tulevat tietoisiksi suihkussa käyttämästään veden ja energian kulutuksesta ja alkavat säästämään, kertoo Oras Groupin teknologiajohtaja Janne Rautavuori.

Tutkimukset vahvistavat: merkittäviä säästöjä

Sveitsin ja Saksan yliopistoissa tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin hotellivieraiden käytöksen muutosta, kun he saavat välitöntä tietoa suihkun energian ja veden kulutuksesta.

Tutkimuksen mukaan digitaalisen käsisuihkun käyttöönoton jälkeen syntyi merkittäviä tuloksia:

Säästö: Hotellivieraiden energiankulutus väheni keskimäärin 11,4 prosenttia

  • Tutkimukseen osallistui kuusi hotellia, 265 huonetta.
  • Tutkimuksessa mukana yhteensä 20 000 suihkukäyntiä.
  • Tulokset julkaistiin Nature Energy -lehden artikkelissa “Real-time feedback promotes energy conservation in the absence of volunteer selection bias and monetary incentives”.

Säästö: Kotitalouksissa energiankulutus väheni keskimäärin 22 prosenttia

  • energiankulutuksen vähennys (1,2 kWh per päivä ja kotitalous)
  • 700 kotitaloutta Zürichissä
  • tutkimuksessa mukana yhteensä 45 000 suihkukäyntiä
  • tulokset on julkaistu Management Science -lehden artikkelissa “Overcoming Salience Bias: How Real-Time Feedback Fosters Resource Conservation”
  • Hiilipäästöt vähenivät noin 100 kg / kotitalous.

Digitaalisen käsisuihkun virtaama- ja lämpötilasensorit mittaavat kulutusta ja antavat siitä reaaliaikaista tietoa. Välitön tieto kulutuksen määrästä motivoi lyhentämään suihkuttelua paremmin kuin pakko.

Suihkun “liikennevalot” kertovat kulutuksesta

Suihkun led-valot kertovat liikennevalojen tapaan lämpimän veden kulutuksen. Vihreä valo palaa 30 litraan asti, keltainen ja oranssi valo 30–50 litran välillä ja punainen valo syttyy, kun suihkussa on käytetty vettä yli 50 litraa.

Nämä määrät ovat käsisuihkun tehdasasetuksissa, ja tavoitteita ja led-valojen toimintaa voi muuttaa sovelluksella.

Lcd-näyttö antaa yksityiskohtaista tietoa kulutetusta vedestä ja energiasta välittömästi suihkun jälkeen, ja mobiilisovelluksen avulla voi seurata vedenkulutusta pitkällä aikavälillä.

Säästämiseen ohjaava käsisuihku on yhteensopiva kaikkien tavanomaisten suihkuletkujen kanssa ja se tuottaa tarvitsemansa energian veden virtauksesta, paristoja ei tarvita.

Kuuman veden säästäminen on seuraava iso asia yhteiskunnan päästötavoitteiden saavuttamiseksi.