Työntekijämäärä nousi maaliskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä 1,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Toimialoista vahvimmin kehittyivät majoitus- ja ravitsemusala, viestintä ja tietotekniikka sekä teollisuus. Rakentaminen, henkilöstövuokraus ja kaupan ala olivat laskussa. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä nousi eniten Etelä- ja Länsi-Suomessa.
Ilmarisen suhdanneindeksi kertoo ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.
Työntekijämäärä kasvoi maaliskuussa +1,5 prosenttia (helmikuu +2,1 %) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan. Toimialoista majoitus- ja ravitsemusala (+7,3 %), viestintä- ja tietotekniikka (+5,0 %) ja teollisuus (+4,1 %) olivat vahvimmassa kasvussa.
– Ilmarisen suhdanneindeksin kasvuvauhti on vuoden 2022 lopun hitaamman jakson jälkeen taas piristynyt. Vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana työntekijämäärä nousi 2,1 prosenttia. Suhdanneindeksi on kaikkiaan kehittynyt positiivisesti lähes kahden vuoden ajan. Majoitus- ja ravitsemusalalla kulutuksen siirtyminen tavaroista palveluihin on ollut yksi kasvun tekijöistä. Tämä on näkynyt hyvänä vuotena muun muassa hiihtokeskuksille, Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen sanoo.
– Taloudessa on myös positiivisia pilkahduksia, kuten inflaatioon kääntyminen maaliskuussa laskuun helmikuuhun verrattuna. Toisaalta kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) varoitti uudessa suhdanne-ennusteessaan maailmantalouden kasvaneista riskeistä, kuten inflaation ennakoitua hitaammasta vaimenemisesta ja heikosta talouskasvusta.
Ilmarisen seuraamista toimialoista laskussa olivat rakentaminen (-3,4 %), henkilöstövuokraus (-3,2 %) ja kauppa (-1,1 %).
– Rakentamisen osalta laskua on jatkunut jo usean kuukauden ajan. Taustatekijänä on inflaation vaikutus, kun rakennuskustannukset nousivat maaliskuussa 6,5 prosenttia vuodentakaisesta ja 0,3 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Rakennusteollisuus ennakoi viimeisimmässä suhdannekatsauksessaan rakentamisen supistuvan tänä vuonna 3,5 prosenttia. Erityisesti asuntorakentamisen väheneminen on vetänyt rakentamisen laskuun, Vatanen sanoo.
Työntekijämäärät laskussa vain Itä-Suomessa
Alueellinen kehitys oli positiivista lähes kaikilla alueilla, kun laskua tuli vain Itä-Suomessa (-1,0 %). Vahvinta kehitys oli Etelä-Suomessa (+2,9 %) ja Länsi-Suomessa (+1,4 %).
Maaliskuun työntekijämäärien kehitys alueittain:
Etelä-Suomi (+2,9 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli majoitus- ja ravitsemusalalla (+11,2 %), teollisuudessa (+6,9 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+5,2 %) ja kuljetuksessa (+0,4 %). Laskussa olivat rakentaminen (-3,0 %), henkilöstövuokraus (-1,9 %) ja kauppa (-0,1 %).
Länsi-Suomi (+1,4 %): Kasvua oli majoitus- ja ravitsemusalalla (+5,4 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+5,1 %), teollisuudessa (+3,0 %) ja kuljetuksessa (+0,9 %). Laskussa olivat kauppa (-3,3 %), henkilöstövuokraus (-3,0 %) ja rakentaminen (-1,7 %).
Itä-Suomi (-1,0 %): Kasvussa olivat viestintä- ja tietotekniikka (+6,4 %) ja teollisuus (+1,1 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-15,7 %), kauppa (-4,5 %), rakentaminen (-3,3 %), kuljetus (-0,9 %) ja majoitus- ja ravitsemusala (-0,1 %).
Pohjois-Suomi (+0,5 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli kuljetuksessa (+4,3 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+2,7 %) ja majoitus- ja ravitsemusalalla (+1,7 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-21,4 %), rakentaminen (-6,8 %), teollisuus (-2,8 %) ja kauppa (-2,1 %).
Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.