Tänään 18.11. vietetään Suomessa Naisyrittäjien päivää ja huomenna 19.11. kansainvälisesti. Tiedätkö kuinka paljon naisia on yrittäjinä Suomessa? Entä millä aloilla he työskentelevät? Päivän kunniaksi Työeläkevakuutusyhtiö Varma keräsi kuusi kiinnostavaa faktaa naisyrittäjistä Suomessa.
1. Suomen yrittäjistä noin kolmasosa on naisia
Vuonna 2021 Suomessa oli noin 215 600 YEL-vakuutettua yrittäjää. Heistä naisia oli 72 800 eli vajaa kolmasosa.
Yrittäjyys on miesten keskuudessa yleisempää myös kansainvälisesti. Suomessa naisyrittäjien osuus kaikista yrittäjistä on kuitenkin korkeampi kuin EU-maissa yleensä, ja naisten osuus yrittäjistä on viime vuosina kasvanut.
2. Naisyrittäjän YEL-työtulo on keskimäärin 20 100 euroa
Naisilla keskimääräinen YEL-työtulo oli 20 100 euroa vuonna 2021. Kaikkien yrittäjien keskimääräinen vahvistettu YEL-työtulo oli 21 600 euroa. Miehillä YEL-työtulo oli keskimäärin 22 400 euroa eli yli 11 prosenttia enemmän kuin naisilla.
3. Naiskevytyrittäjän euro on 83 senttiä
Vuosina 2019–2021 freelancer-naisen euro oli 83 senttiä. Tämä selvisi, kun kevytyrittäjäpalvelu UKKO.fi selvitti käyttäjiensä laskutustiedoista freelancer-naisten ja -miesten välistä palkkaeroa.
UKKO.fi laski keräämästään datasta naisten ja miesten keskimääräisen tuntilaskutushinnan, joka oli naisilla 24,25 euroa ja miehillä taas 29,11 euroa tunnilta. Alakohtaista vaihtelua kuitenkin oli, ja esimerkiksi näyttelijöiden, toimistotyöntekijöiden ja liikunnanohjaajien keskuudessa naisten keskimääräinen tuntihinta oli korkeampi kuin miesten.
Koska naisten tulotaso on pienempi kuin miesten ja naiset pitävät miehiä enemmän pitkiä perhevapaita, myös naisten eläkkeet ovat pienemmät. Naisten työeläke oli vuoden 2019 lopussa keskimäärin 69 prosenttia miehen eläkkeestä.
Lue UKKO.fi:n uutinen freelancer-yrittäjien palkkaeroista
4. Naisyrittäjät työskentelevät laajasti eri toimialoilla, mutta tietyt alat korostuvat
Naisyrittäjien yritystoiminta ei ole keskittynyt tietyille toimialoille yhtä selkeästi kuin miesyrittäjien toiminta. Vuonna 2017 naisyrittäjistä 12–15 prosenttia työskenteli seuraavilla toimialoilla:
- ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta (esimerkiksi arkkitehdit, graafiset suunnittelijat, kääntäjät, konsultit ja kirjanpitäjät)
- terveys- ja sosiaalipalvelut
- muu palvelutoiminta
- maa- ja metsätalous sekä
- tukku- ja vähittäiskauppa.
Miesyrittäjät taas keskittyivät korostuneesti maatalouden, rakentamisen sekä ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialoille.
Suomen yrittäjistä yli puolet on itsensätyöllistäjiä, eli he työskentelevät yksinyrittäjinä tai yrittäjämäisesti (2017). Ammatit ovat eriytyneet voimakkaasti sukupuolen mukaan, kuten Suomessa ylipäätään. Tärkeimpiä ammattiryhmiä naisilla, jotka työllistävät itsensä, olivat kulttuuri- ja käsityöalojen ammatit sekä palvelualan työntekijäammatit, kuten kampaajat, pienkauppiaat ja hierojat. Sen sijaan vain viisi prosenttia itsensä työllistävistä naisista toimi vuonna 2017 rakentamisen, kuljetuksen ja teollisuuden ammateissa, kun miehillä vastaava luku oli 40 prosenttia.
5. Naisyrittäjät ovat tyytyväisiä
Tilastokeskuksen selvityksen mukaan yrittäjinä toimivat naiset ovat tutkitusti yleisemmin innostuneita työstään ja tyytyväisempiä siihen kuin miehet. Tutkimuksessa todettiin myös, että yli puolet yrittäjänaisista oli nykyiseen työhönsä erittäin tyytyväisiä, kun palkansaajanaisista vain kolmannes koki samoin.
6. Naisyrittäjän puoliso on todennäköisemmin yrittäjä kuin palkansaaja
Tilastojen mukaan yrittäjyys tiivistyy samoihin kotitalouksiin. Vuonna 2017 naisyrittäjien puolisoista 43 prosenttia oli yrittäjiä ja 41 prosenttia palkansaajia. Ylipäätään kaikkien yrittäjien puolisot olivat selvästi harvemmin palkansaajia (50 prosenttia) kuin palkansaajien puolisot (70 prosenttia) ja selvästi yleisemmin yrittäjiä (26 prosenttia) kuin palkansaajien puolisot (9 prosenttia).
Lähteet: