Huoli työttömyyden kasvusta on noussut syksystä
Uutiset

Huoli työttömyyden kasvusta on noussut syksystä

43 % vastaajista on huolissaan työttömyyden kasvusta omalla alallaan kuluvan vuoden aikana. Eniten huolta on rakennusalalla, vähiten sosiaali- ja terveysalalla.

Työttömyyden kasvu huolestuttaa viime syksyä enemmän. 43 % vastaajista oli maaliskuun loppupuolella tehdyssä YTK Työttömyyskassan kyselyssä huolissaan työttömyyden kasvusta omalla alallaan kuluvan vuoden aikana. Lokakuussa 2023 vastaava luku oli 36 %, eli huolestuneiden määrä vastaajista on noussut 7 prosenttiyksikköä.   

Tulos saatiin Jäsenpulssi-kyselyssä, johon vastasi yli 22 000 YTK Työttömyyskassan jäsentä. Vastaajia oli kaikilta toimialoilta ympäri Suomea.  

Rakennusalalla, mainonnassa ja kulttuurialalla paljon huolestuneita 

Eniten työttömyyden kasvu huolestuttaa rakennusalalla, jonka vastaajista peräti 75 % oli huolestuneita työttömyyden kasvusta alallaan.  
Seuraavaksi eniten huolestuneita oli mainos-, markkinointi- ja viestintäpalveluissa työskentelevissä (66 %) ja kulttuuri-, taide- ja viihdealan vastaajissa (65 %). 

Vähiten työttömyyden kasvusta kannetaan huolta sosiaali- ja terveysalalla. Vain 21 % yksityisen sosiaali- ja terveysalan ja 22 % julkisen sosiaali- ja terveysalan vastaajista kertoi olevansa huolissaan työttömyyden kasvusta omalla toimialallaan.  

”Huoli työttömyyden kasvusta kasautuu suhdanneherkille aloille, joiden menestys on riippuvainen taloustilanteesta. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan vastaajilla samanlaista huolta ei näy. Sotepuolella työvoimapula on vallitseva todellisuus”, kertoo YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen.    

Huolimaakunnat jakautuvat ympäri maan  

Keskimääräistä enemmän huolta työttömyyden kasvusta kannetaan Etelä-Pohjanmaalla, Etelä-Karjalassa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Uudellamaalla.  

Keskiarvoa vähemmän työttömyyden kasvu huolestuttaa puolestaan Ahvenanmaalla, Lapissa, Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Kymenlaaksossa ja Kainuussa.  

“Työttömyyden kasvu huolestutti vastaajia etenkin niissä maakunnissa, joissa työttömyys kasvoi keskimääräistä voimakkaammin viime vuoden lopulla. Viime kuukausien kehitys luultavasti vaikuttaa vastaajien oletukseen siitä, mitä kuluvan vuoden työtilanteesta ajatellaan”, Auli Hänninen sanoo.  

Kysymys kysyttiin muodossa “Oletko huolissasi työttömyyden kasvusta omalla alallasi kuluvan vuoden aikana?” Vastaajia kyselytutkimuksessa oli 22 764. Kysely toteutettiin YTK Työttömyyskassan jäsenille sähköisesti 22.3.2024-28.3.2024.