Varsinais-Suomen työttömien määrä nousi 2 700 henkilöllä joulukuun aikana.
Uutiset

Hiipunut työvoiman kysyntä kasvattaa työttömyyttä Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen työttömien määrä nousi 2 700 henkilöllä joulukuun aikana. Työttömyys lisääntyy normaalivuosinakin suhteellisen reilusti joulukuussa mutta nyt työttömien määrän lisäys oli tavallistakin suurempi. Työvoiman kysyntä on hiipunut vauhdikkaista viime vuosista todella paljon alaspäin.

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli joulukuun lopussa 23 700 työtöntä työnhakijaa. Joulukuun aikana työttömien määrä nousee normaalivuosina selkeästi marraskuuhun verrattuna, mutta nyt työttömyys kasvoi normaalia enemmän. Työttömien määrä nousi 2 700 hengellä edelliseen kuukauteen verrattuna. Vuotta aiemmasta on työttömien määrä noussut 2 200 henkilöllä eli 10 %, kun koko maan työttömien määrä on noussut samassa ajassa 14 %. Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä nousi 1 000 henkilöllä (42 %) verrattuna vuodentakaiseen.


Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli joulukuun lopussa Varsinais-Suomessa 10,3 % eli 0,9 %-yksikköä korkeampi kuin vuosi sitten. Työttömien osuus työvoimasta oli kuitenkin selkeästi pienempi kuin koko maassa (11,2 %) keskimäärin.Joulukuussa työttömiä oli muissa Varsinais-Suomen seutukunnissa viime vuotta enemmän paitsi Turunmaalla. Turunmaalla oli työttömiä vajaat 1 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.


Varsinais-Suomen työttömyysaste oli korkein Salon seudulla (10,9 %) sekä Turussa (13 %). Pienin työttömyysaste oli Turunmaan saaristossa (6,5 %) sekä kunnista Ruskolla (4,8 %). Huomattavaa luvuissa on, että Salon seutukunnassa oli joulukuussa suhteellisesti enemmän työttömiä kuin Turun seutukunnassa.

Joulukuun viimeisenä päivänä oli avoimia työpaikkoja tarjolla alueen työ- ja elinkeinotoimistossa 3 300 kappaletta eli vähemmän (-41 %) kuin vuosi sitten. Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut 12 100 kpl eli 43 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna joulukuun aikana 6 400 kappaletta, joista 3 400 oli uusia, joulukuun aikana avautuneita työpaikkoja. Näin uusia työpaikkoja tuli joulukuussa tarjolle 49 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Tammikuussa työttömien työnhakijoiden määrä supistuu normaalivuosina kohtuullisen reippaasti joulukuuhun verrattuna.

Tarkempaa tietoa:

www.temtyollisyyskatsaus.fi

–  Kaikkien ely-keskusten ja koko maan viimeisin työllisyyskatsaus löytyy tästä samasta paikasta.

–  Palvelusta voi kopioida katsauksen kuviot ja niiden lähteenä olevat taulukot mm. excel-muodossa.

Työllisyyskatsaukset, Varsinais-Suomi