Turun Eurooppa-foorumi järjestetään 24.-26.8. hybriditapahtumana. Kaikki halukkaat voivat osallistua verkon kautta. Lue artikkelista lisää.
Uutiset

Eurooppa-foorumin ohjelma täydentynyt: 24.-26. elokuuta Turussa kohtaavat jälleen politiikan, talouden ja tieteen huippuasiantuntijat

Eurooppa-foorumin 2022 koko ohjelma on julkistettu. Turussa 24.–26. elokuuta viidettä kertaa järjestettävän tapahtuman teemana on Suomen ja EU:n asema osana muuttuvaa kansainvälistä järjestystä. Asiantuntijoille, päättäjille ja yleisölle tarjoillaan kolmen päivän aikana korkeatasoinen ohjelma, jossa puhujina on ministereitä, europarlamentaarikkoja sekä tieteen, talouden ja politiikan huippuasiantuntijoita.   
  
Nopeasti muuttuneen maailmantilanteen aikana Eurooppa-foorumi vastaa jälleen ajankohtaiseen Eurooppa-keskustelun tarpeeseen ja kokoaa yhteen ihmisiä yhteiskunnan eri osa-alueilta. Vallitsevan maailmantilanteen tarkastelun ohella katseet käännetään myös tulevaisuuteen, sillä foorumissa kuullaan myös nuorten mietteitä huomisen Euroopasta. Vuosi 2022 on Euroopan unionin nuorison teemavuosi, ja se näkyy niin Eurooppa-foorumin ohjelmassa kuin markkinointivideossa: 

– Eurooppa-foorumi purkaa paineita yhteiskunnallisessa keskustelussa, kun Suomi valmistautuu eduskuntavaaleihin, uuteen talousmurrokseen ja Nato-jäsenyyteen. Turussa keskustellaan Suomen suunnasta. Keskustelun kautta löytyy syyskauden politiikan tunnelma ja suunta taloudelle, sanoo Eurooppa Foorumi Turussa ry:n puheenjohtaja, työelämäprofessori Anders Blom

Eurooppa-foorumi toteutetaan hybriditapahtumana

Päätapahtumapaikkoina ovat Radisson Blu Marina Palace -hotelli, Turun kaupunginteatteri, Hansatori ja foorumin oma virtuaalitapahtuma-alusta. Suuri yleisö pääsee osallistumaan foorumiin virtuaalitapahtuma-alustan kautta sekä ensimmäistä kertaa järjestettävässä Speakers’ Corner -yleisötapahtumassa Hansatorilla. Mikäli koronatilanne sallii, on myös paikan päällä Teatterissa ja Marina Palacessa osallistuminen mahdollista yleisölle ilmoittautumalla foorumiin ennakkoon. Kerromme tästä lisää elokuussa.   

– Vaikka pandemiasta aiheutuneet rajoitukset ovat poistuneet, foorumin järjestelyissä toimitaan edelleen hybridimallilla, mutta aikaisempaa lievemmin rajoituksin, kertoo Anders Blom.  

Keskustelunaiheina ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä Euroopan talous 

Eurooppa-foorumissa on mukana tänä vuonna yli 40 erillistä järjestäjää yli kolmellakymmenellä ohjelmaosuudella. Kolmen päivän aikana luvassa on keskusteluja muuttuneesta ulkopoliittisesta tilanteesta niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Tapahtuma rakentuu päiväkohtaisten aiheiden ympärille. Puhujiksi saapuvat muun muassa pääministeri Sanna Marin, komissaari Jutta Urpilainen, valtiovarainministeri Annika Saarikko, ulkoministeri Pekka Haavisto, työministeri Tuula Haatainen, opposition Petteri Orpo ja Riikka Purra, opetusministeri Li Andersson, Sitran yliasiamies Jyrki Katainen, pormestari Minna Arve, europarlamentaarikkoja, tutkijoita, professoreita, nuorisojärjestöjen jäseniä ja monien eri alojen asiantuntijoita.  
  
Keskiviikko 24.8. on omistettu tutkitulle tiedolle, jolloin yliopistojen johdolla käydään keskusteluja muun muassa eurooppalaisesta yhteistyöstä, lääkekehityksestä ja yhteiskunnan resilienssikyvystä. Luvassa on myös ilmastofoorumi sekä työmarkkinajärjestelmän kehitystä arvioiva seminaari. Myös Saaristomeren suojeluhanke on esillä.   
  
Torstaina 25.8. aiheena on Eurooppa maailmassa, eli mikä on EU:n globaali rooli erityisesti taloudessa? Puheenvuoroissa nousevat esiin muun muassa vihreä siirtymä sekä kansainvälisen kaupan ja kilpailun kehitys. Keskusteluun nousevat energiakysymykset, fossiilitalous ja kaupunkien hiilineutraaliustavoitteet. Lisäksi pohditaan miltä Euroopan talous ja rahapolitiikka näyttävät nyt ja tulevaisuudessa sekä mikä on nuorten rooli muuttuvassa EU-päätöksenteossa?  
  
Perjantain 26.8. aihe on Suomi Euroopassa. Päivän aikana on huipputason ulko- ja turvallisuuspoliittinen seminaari sekä EU-poliittinen pääministeritentti, jossa neljän puolueen puheenjohtajat keskustelevat EU:n nykytilanteesta, tulevaisuudesta ja tulevan hallituksen Eurooppa-politiikasta. Päivän aikana pohditaan, millaista Venäjä-politiikkaa Suomi tarvitsee tulevaisuudessa. Myös Euroopan nuorison teemavuosi näkyy paneelikeskustelussa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksista ja osallisuudesta Euroopassa.   

Perjantaina Speakers’ Corner -yleisötapahtumassa Hansakorttelissa keskustellaan energiasta ja vihreästä siirtymästä, ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sekä käydään paneelikeskustelua nuorten mielenterveydestä. 

Osallistuminen on avointa kaikille virtuaalisella tapahtuma-alustalla sekä Hansatorilla järjestettävässä yleisötapahtumassa!   

Eurooppa-foorumin päätapahtumapaikkoina ovat Radisson Blu Marina Palace -hotelli, Turun kaupunginteatteri, Hansatori ja foorumin oma virtuaalitapahtuma-alusta. Tapahtuma-alustalla näkyvät kaikki foorumin ohjelmat suorina lähetyksinä. Live-lähetyksissä on simultaanitulkkaus suomi-englanti-suomi.  

Näihin live-tilaisuuksiin voi lähettää kysymyksiä ja kommentteja virtuaalitapahtuma-alustalla olevan chatin kautta sekä Twitterissä. Keskustelut tallennetaan ja niihin on mahdollisuus palata myöhemmin YouTubessa.  

Suuntaa Euroopan tulevaisuuteen ja tule mukaan Eurooppa-foorumiin 24.–26.8.2022 osoitteessa www.europeforum.fi!  

Lisätietoja: 

Eurooppa-Foorumi Turussa ry

www.europeforum.fi 

Eurooppa-foorumin koko ohjelma: https://europeforum.fi/ohjelma/ 

Ohjelman 2022 markkinointivideo YouTubessa: https://youtu.be/YY4CWloBTaA 

Tiedotteet, logot ja kuvat: www.europeforum.fi/eft/media

Koostevideo vuoden 2021 Eurooppa-foorumista YouTubessa: https://youtu.be/FW2K9cxRTwM 

Eurooppa-foorumi somessa:  

Twitter: @eurooppafoorumi 

Instagram: @eurooppafoorumi 

Facebook: Eurooppa-foorumi 2022 

#eurooppafoorumi #europeforum  

Tätä on Eurooppa-foorumi: 

Suomen johtava Eurooppa-poliittinen keskusteluareena ja vuosittain Turussa järjestettävä poliittisen sesongin avaus, jossa pohditaan Suomen roolia Euroopassa ja Euroopan unionissa. 

Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2018. 

Eurooppa-foorumi tarjoaa ajankohtaista EU-tietoa sekä edistää avointa, tutkittuun tietoon perustuvaa laajaa keskustelua kansalaisten ja päättäjien kesken. Foorumi koostuu seminaareista, paneelikeskusteluista, kyselytunneista ja kansalaiskeskusteluista. 

Foorumi on kerännyt vuosittain yhteen kymmeniä yhteistyökumppaneita ja järjestäjiä, joiden yhteistyöllä Eurooppa-foorumista on muodostunut merkittävä Eurooppa-keskustelun kohtauspaikka. 

Vuonna 2021 foorumi oli kolmipäiväinen hybriditapahtuma, joka keräsi 200 puhujaa ja 3000 osallistujaa paikan päällä ja verkossa. Tapahtumia järjestettiin yhteensä 46 ja keskustelunaiheina olivat muun muassa oikeusvaltio ja informaatiovaikuttaminen, vihreä siirtymä ja EU:n murros. 

Tänä kesänä Eurooppa-foorumi järjestetään jälleen hybriditapahtumana Turussa elokuun viimeisellä viikolla 24.–26.8.2022.