Kaikki Eurooppa-foorumin tilaisuudet ovat maksuttomia
Uutiset

Eurooppa-foorumi kutsuu kaikki keskustelemaan muuttuvasta Euroopasta Turkuun 30.8.–1.9.

Eurooppa-foorumi järjestetään Turussa 30.8.–1.9.2023 jo kuudetta kertaa. EU-keskustelun ykkösareena Suomessa kutsuu asiantuntijat, päättäjät ja yleisön osallistumaan yhteisiin keskusteluihin muuttuvasta Euroopasta paikan päällä tai virtuaalisesti osoitteessa https://event.prospectumlive.com/europeforum/. Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty Speakers’ Corner -yleisötapahtuma pidetään tänä vuonna Turun kauppatorilla perjantaina 1.9. 

Kolmipäiväisessä tapahtumassa keskustellaan tänä vuonna turvallisuuspolitiikasta ja taloudesta sekä vihreästä siirtymästä ja sen työkaluista. Eurooppa-foorumin monipuolisia ohjelmaosuuksia on ollut rakentamassa yli 40 eri järjestäjää, jotka tarjoavat erilaisia näkökulmia muuttuvaan Eurooppaan. Tilaisuuksia on yli 35 ja puhujia noin 150.  

− Keskustelu Euroopan unionin tulevaisuudesta kiihtyy, kun Suomessa ja muualla valmistaudutaan Euroopan parlamentin vaaleihin ensi keväänä. Olemme iloisia, että Turkuun on jälleen kokoontumassa mielenkiintoinen joukko ohjelmajärjestäjiä ja vieraita käymään tärkeitä keskusteluita, sanoo Eurooppa Foorumi Turussa ry:n puheenjohtaja Matti Niemi. 

Vuoden 2023 teemana on Muuttuva Eurooppa 

Eurooppa-foorumissa keskustelee tänä vuonna päättäjiä ja asiantuntijoita tieteen, politiikan ja talouden huipulta: muun muassa pääministeri Petteri Orpo, komissaari Jutta Urpilainen, Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz, ulkoministeri Elina Valtonen, tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala, puolustusministeri Antti Häkkänen, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, professori Alexander Stubb, Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn ja Turun pormestari Minna Arve.  

Foorumiin osallistuvat myös maatalouskomissaari Janusz Wojciechowski sekä Krimin alueen asioiden johtaja Maria Tomak. Europarlamentaarikoista foorumissa keskustelevat Ville Niinistö, Sirpa Pietikäinen, Miapetra Kumpula-Natri, Elsi Katainen, Nils Torvalds, Henna Virkkunen ja Alviina Alametsä. Lisäksi foorumiin osallistuu tutkijoita, professoreita, nuorisojärjestöjen jäseniä ja eri alojen asiantuntijoita. 

Kattoteeman ”Muuttuva Eurooppa” alla Turussa ruoditaan keskiviikkona esimerkiksi Ahvenanmaan ja Krimin itsehallintoa. Torstaina keskustellaan vihreästä siirtymästä sekä Itämeren pelastamisen keinoista: vihreistä innovaatioista, infrastruktuuri-investoinneista, merikäytävistä ja energiamarkkinoista ja vertaillaan paikallisen sopimisen eroja sekä yhteisiä piirteitä Suomessa ja Ruotsissa. Perjantain ohjelmassa ovat muun muassa pääministeri Petteri Orpon haastattelu, transatlanttiset suhteet, geopolitiikka sekä kauppa, vihreä siirtymä ja seuraavan EU-komission ohjelma.  

Foorumin koko ohjelma puhujineen löytyy osoitteesta www.europeforum.fi

Speakers’ Corner kutsuu kaikki Turun kauppatorille   

Viime vuoden foorumissa lanseeratun Speakers’ Cornerin teema tänä vuonna on ”Eurooppa NYT”. Ohjelma järjestetään tällä kertaa Turun kauppatorilla perjantaina 1.9. klo 12–17. Speakers’ Corner on kaikille avoin eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.   

Ohjelmassa on luvassa keskusteluja muun muassa Euroopan osaamisen teemavuodesta ja siitä, miten vihreä ja digitaalinen siirtymä avaavat uusia mahdollisuuksia ihmisille ja EU:n taloudelle. Puhujina ovat muun muassa MEPit Ville Niinistö, Sirpa Pietikäinen, Petri Sarvamaa, Henna Virkkunen ja Nils Torvalds sekä puhemies Jussi Halla-aho ja Sitran yliasiamies Atte Jääskeläinen. Speakers’ Cornerin juontaa Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.   

Kuten kaikkiin Eurooppa-foorumin tilaisuuksiin, voit osallistua Speakers’ Corneriin myös suorissa lähetyksissä virtuaalisen tapahtumasivun kautta osoitteessa https://event.prospectumlive.com/europeforum

Ilmoittautuminen Eurooppa-foorumin ohjelmiin on auki 

Tänä vuonna Eurooppa-foorumin tapahtumapaikkana toimivat Turun Taideakatemian ja konservatorion tilat osoitteessa Linnankatu 54–60 sekä näiden lisäksi virtuaalinen tapahtuma-alusta verkossa. Speakers’ Cornerin löytää perjantaina 1.9. keskeltä Turun kauppatorin sykettä.   

Yleisö voi osallistua Eurooppa-foorumiin paneeleihin ja keskusteluihin paikan päällä ilmoittautumalla etukäteen foorumin verkkosivuilla osoitteessa www.europeforum.fi. Paikkoja on rajoitetusti ja ne jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Kauppatorin Speakers’ Corner -yleisötapahtumaan osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista. 

Kaikki Eurooppa-foorumin tilaisuudet ovat maksuttomia ja niihin voi myös osallistua suorissa lähetyksissä virtuaalisen tapahtumasivun kautta osoitteessa https://event.prospectumlive.com/europeforum.  

Kaikki ohjelmat paitsi Kauppatorin Speakers’ Corner tulkataan englanniksi. Kaikki keskustelut tulevat tallenteina katsottaviksi YouTube-kanavalle.