EU:n energiaministerit allekirjoittivat tänään sopimuksen kaasun käyttörajoituksista ensi talvena. Tavoitteena on vähentää 15 prosenttia kaasun käyttöä, mikäli kriisitilanne niin edellyttää.
Suomea kokouksessa edusti ministeri Mika Lintilä, joka sanoi tänään iltapäivällä päättyneessä tiedotustilaisuudessaan, että kriisitilanteella tarkoitetaan joko sitä, että Venäjä laittaa kaasutoimitukset kokonaan kiinni tai kaasun käyttö kasvaa liian suureksi, jolloin 15 prosentin vähennyssopimus astuu voimaan.
– Se tuli selväksi, että jäsemaat suostuivat lähes yksimielisesti sopimukseen. Solidaarisuus voitti kansalliset intressit, Lintilä kehui kokouksen yhtenäisyyttä.
– Suomen tilanne on helpompi, sillä meillä kaasun osuus energiasta on vain viisi prosenttia. Käyttöä on vähennetty puoleen jo alkuvuoden aikana. Silti Suomessakin pyritään edelleen vähentämään kaasun käyttöä, Lintilä täsmensi.
Muutama maa vastusti kriisitilanteen leikkauksia
Esimerkiksi Unkarin energiaministeri oli päätöstä vastaan, tiedotti Luxemburgin energiaministeri Claude Turmes Twitterissä.
Saksan varatalousministeri Sven Giegold taas iloitsi siitä, että sopimus on ennennäkemätön askel eurooppalaisessa solidaarisuudessa. Hänen mukaansa nekin jäsenmaat, jotka eivät tuo kaasuaan Venäjältä, osoittavat sitoumustaan ja aikovan vähentää myös omaa kaasunkulutustaan. Tällaista yhtenäisyyden osoitusta ei ole koskaan aiemmin tapahtunut.
Mika Lintilä totesi, että Venäjä ja Putin käyvät nyt kahden rintaman sotaa: toinen on aseellinen sota Ukrainaa vastaan ja toinen on energiasota EU:n hajottamiseksi.
Kokouksen päätöksistä kerrottiin ensimmäiseksi puheenjohtajamaan Tsekin Twitter-tilillä sekä uutimedioissa Bloomberg ja Euronews.