Pikamaksuasetus merkitsee kauan odotettua maksujen nykyaikaistamista Euroopan sisämarkkinoilla.
Uutiset

EU-parlamentti hyväksyi pikarahansiirrot euroalueella

• Rahojen saavuttava vastaanottajan tilille kymmenessä sekunnissa ilman lisämaksuja
• Käyttöön reaaliaikainen petosten havaitseminen ja vastaanottajan henkilöllisyyden todentaminen
• Asiakkaat voivat asettaa katon pikasiirroille

Mepit hyväksyivät keskiviikkona uuden lain, joka takaa rahojen nopean siirron tililtä toiselle kaikkina vuorokaudenaikoina ja kaikkialla EU:ssa.
Uuden asetuksen tavoitteena on varmistaa, että yksityisasiakkaiden ja yritysten, erityisesti pk-yritysten, ei tarvitse odottaa että tilille siirretty raha näkyisi vastaanottajan tilillä. Samalla parannetaan siirtojen turvallisuutta. Pankkien ja muiden maksupalveluntarjoajien on varmistettava, että tilisiirrot ovat kohtuuhintaisia ja että ne käsitellään välittömästi. Yhtenäistä euromaksualuetta (SEPA) koskevasta laista on päästy jo aiemmin sopuun EU:n jäsenvaltioiden kanssa, ja parlamentti hyväksyi neuvottelutuloksen äänin 599 puolesta, 7 vastaan ja 35 tyhjää.

Välitön tilisiirto ilman lisämaksuja

Jatkossa tilisiirtojen on saavuttava vastaanottajan tilille kymmenen sekunnin kuluessa päivästä tai vuorokaudenajasta riippumatta. Maksupalveluntarjoaja ei myöskään saa asettaa pikasiirroille tavallisia siirtoja korkeampaa hintaa.

Turvallisuus, sakot ja seuraamukset

Turvallisuuden takaamiseksi maksupalveluntarjoajien on havaittava ja torjuttava väärinkäytöksiä reaaliajassa, jotta vältetään tilisiirtojen päätyminen väärille tileille. Siksi EU:ssa toimivien maksupalveluntarjoajien on välittömästi ja ilman lisämaksuja tarjottava palvelu vastaanottajan henkilöllisyyden todentamiseksi.
Lisäsuojana petoksia vastaan maksupalveluntarjoajien on annettava asiakkailleen mahdollisuus asettaa euromääräisille pikatilisiirroille enimmäismäärä, jota voidaan helposti muuttaa ennen seuraavaa siirtoa.
Jos maksupalveluntarjoaja ei täytä petostentorjuntatehtäviään ja tästä aiheutuu taloudellista vahinkoa, asiakas voi vaatia palveluntarjoajalta korvausta.Pikatilisiirtoja tarjoavien maksupalveluntarjoajien on myös tarkistettava, kohdistuuko niiden asiakkaisiin sanktioita, jotka liittyvät rahanpesuun ja terrorismin rahoitukseen.

Kommentti

Esittelijä Michiel Hoogeveen (ECR, Alankomaat) sanoi: ”Pikamaksuasetus merkitsee kauan odotettua maksujen nykyaikaistamista Euroopan sisämarkkinoilla. Ihmisten ei enää tarvitse odottaa kahta tai kolmea arkipäivää, ennen kuin rahat saapuvat tilille. Kansalaisille ja yrityksille on tärkeää, että olemme sopineet 10 sekunnissa tapahtuvista rahansiirroista vuorokaudenajasta riippumatta.”

Seuraavaksi

Uudet säännöt tulevat voimaan 20 päivää sen jälkeen, kun ne on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä. Jäsenvaltioilla on 12 kuukautta aikaa toimeenpanna asetus.