Kuva: pixabay
Uutiset

Energiansäästöviikko: Turku on säästänyt ympäristöä ja rahaa monilla toimilla

Turun kaupunki on asettanut tavoitteekseen säästää kokonaisenergian käytössä 7,5% prosenttia. Tavoite asetettiin vuonna 2017 ja tähtäin on vuodessa 2025. Tällä hetkellä tavoitteesta on saavutettu 88%.

Energiansäästö on tärkeä ympäristö- ja ilmastoteko. Turku on jälleen mukana valtakunnallisella Energiansäästöviikolla 7.–13.10.

Pienistäkin teoista syntyy iso vaikutus

Turku lupasi vähentää vuonna 2017 allekirjoitetussa kuntien energiatehokkuussopimuksessa 7,5% kokonaisenergian kulutuksestaan. Sopimuksen tavoitevuosi on 2025.

Turun on saavuttanut Kuntien Energiatehokkuussopimuksessa seitsemän kuluneen vuoden aikana 88 % säästötavoitteestaan eli 12 140 Megawattituntia vuodessa (MWh/a). Sopimuksen kokonaissäästötavoitteesta 13 700 MWh/a on vielä toteuttamatta 1 580 MWh/a.

Tämän hetken kaukolämmön ja sähkön keskihinnan perusteella kaupunki on säästänyt energiakuluissa noin 1 207 000 €. 

-Säästöt on saatu aikaan monilla toimilla. Olemme ottaneet käyttöön uusiutuvia energiatehokkaita ratkaisuja kuten maalämpöä ja aurinkopaneeleja. Kaupungin rakennusten aurinkovoimakapasiteetti on moninkertaistunut sopimuskauden aikana. Säästöjä syntyy myös vaihtamalla katuvaloja led-valaisimiksi sekä kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamisen avulla. Pienistäkin teoista on syntynyt iso yhteisvaikutus, kertoo energiavalvoja Kalervo Tuomi Turun kaupungin Tilapalveluista. 

Tekoäly avuksi datan kokoamiseen

Rakennusten energiatehokkuuden kehittämisessä ongelmaksi usein muodostuu kerätyn tiedon hajanaisuus. Tietoja on koottu eri järjestelmiin.

Kesällä aloitettiin kokeilu uudenlaisesta energiankäytön seurannasta Pääskyvuoren koulussa. Rakennusautomaation anturointitieto ja energiamittarointi tuodaan yhteen ja hyödynnetään datan visualisoinnissa. Visualisoinnilla lisätään rakennuksen käyttäjien tietoa rakennuksen toiminnasta ja energiankulutuksesta. Kun toiminnan vaikutukset energiankulutukseen on nähtävillä, on rakennuksen energiaviisas käyttäminen mahdollista. Toimija voi huomioida erilaisten tottumusten vaikutukset energiankulutukseen.

Pääskyvuoren koulussa avuksi otetaan myös tekoäly, joka analysoi kerättyä tietoa. Tekoäly ennustaa energiankulutusta kerätyn tiedon perusteella. Reaaliaikaisen seurannan ja tekoälyn luoman ennusteen vertaaminen mahdollistaa kulutuspoikkeaman automaattisen tunnistamisen.