Biovianin T9-virustuotantoa
Uutiset

Elomatic vastaa Biovianin uuden lääketehtaan prosessisuunnittelusta – laitos tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia virusten kehitykseen

Biologisia lääkkeitä kehittävä ja valmistava Biovian Oy rakentaa Turkuun tehdasta, jonka prosessiosuuden perussuunnittelun toteuttajaksi on valittu suunnittelu- ja konsultointiyhtiö Elomatic. Monitoimitehtaan mallilla toimiva laitos avaa uusia ovia virusinnovaatioiden kehittämiseen Suomessa.

Biovian on valinnut uuden tehtaansa prosessiosuuden perussuunnittelun toteuttajaksi Elomaticin. Yritys teki myös prosessiosuuden konseptisuunnittelun ja vastaa tehtaan puhdastilatoimituksesta. Perussuunnittelu kestää huhtikuulle 2024, ja laitoksen on tarkoitus valmistua Turun Itäharjulle vuoden 2025 aikana.

Tehdashankkeensa avulla Biovian pyrkii vastaamaan biologisten lääkkeiden kasvavaan kysyntään. Laitoksessa tullaan valmistamaan Biovianin asiakkaiden viruspohjaisia lääkeaihioita, ja se tarjoaa Biovianin kumppaneille uusia tilaisuuksia kehittää innovaatioitaan, sillä se mahdollistaa useampien projektien samanaikaisen etenemisen. Monitoimitehdas, jossa voidaan valmistaa erityyppisiä virustuotteita, tuo suunnitteluun haastetta, mutta Elomaticilta löytyy kokemusta vastaavantyyppisistä toimituksista.

”Elomaticilla on toimiva konsepti: heiltä löytyy asiantuntemusta, hyviä alihankkijoita ja maailmanluokan puhdastilaosaamista, mikä on ainutlaatuista Suomessa. Kun tämä yhdistyy Biovianin pitkään kokemukseen kompleksisten biologisten lääkkeiden kehityksessä ja valmistuksessa, mahdollistaa se huippumodernin ja markkinoiden vaatimukset täyttävän lääketehtaan suunnittelun ja rakentamisen”, sanoo Biovianin toimitusjohtaja Antti Nieminen.

Käyttäjävaatimusten määrittelyn lisäksi Elomatic vastaa puhdashyödykkeiden määrittelystä ja perussuunnittelun projektinjohdosta. Työssä korostuu niin ihmisten kuin ympäristön turvallisuuden huomioiminen sekä monimuotoinen yhteistyö rakentajan kanssa.

Vuonna 2003 perustettu Biovian on yksi Suomen merkittävimmistä bioalan toimijoista. Yritys on kasvanut viime vuodet vauhdilla, ja sen liikevaihdosta jo noin 80 prosenttia tulee viennistä. Uusi tehdas vahvistaa Biovianin asemaa biologisten lääkkeiden ”täyden palvelun” sopimusvalmistajana.

”Olemme ylpeitä, että voimme tarjota osaamistamme tähän hankkeeseen. On hienoa, että Suomeen saadaan uusi, iso lääketehdas, mikä edesauttaa sitä, että täällä voidaan tehdä laadukasta lääkekehitystä”, sanoo Elomaticin liiketoimintajohtaja Mona Åkerholm.