Työllisyyskehitys jatkui vaisuna marraskuussa. Tilastokeskuksen aamulla julkistaman työvoimatilaston mukaan työllisiä oli marraskuussa 22 000 vähemmän kuin vuosi sitten.
Työllisyysasteen trendi 20–64-vuotiaille oli 77,6 prosenttia. Perinteisempi 15–64-vuotiaiden työllisyystrendi oli 73,3 prosenttia. Molemmat trendit ovat laskeneet selvästi huippulukemista, mutta kuukausitasolla muutokset ovat hitaita. Korkeimmillaan 15–64-vuotiaiden työllisyyden trendi oli vuosi sitten, kun lukema oli 74,2 prosenttia. Kokonaisuudessaan laskua on tullut vajaan prosenttiyksikön verran.
”Työllisten määrä jatkoi marraskuussa hidasta mutta varmaa laskettelua alaspäin. Lukema ei tuo suuria yllätyksiä suhdannekuvaan, mutta vahvistaa sen, mikä jo tiedettiinkin. Heikko kysyntätilanne on vaivannut yrityksiä pitkään, ja koko talouden tasolla kielteiset työllisyysvaikutukset etenevät asteittain”, arvioi Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.
Työttömien määrä kasvoi marraskuussa 26 000 hengellä suhteessa viime vuoteen. Kaikkiaan työttömänä oli Tilastokeskuksen määritelmällä mitattuna 190 000 henkeä. Työttömyysasteen trendi oli 7,6 prosenttia. Alimmillaan työttömyyden trendi oli nykyisessä suhdannesyklissä keväällä 2022, jolloin lukema oli 6,5 prosenttia.
”Työllisyyden ja työttömyyden muutokset ovat meneillään olevassa laskusuhdanteessa olleet niin hitaita, ettei niitä aina meinaa edes huomata yksittäisistä tilastojulkistuksista. Kun katsotaan hieman pidempää aikaväliä, voidaan kuitenkin sanoa, että työttömyys on hiipinyt vaivihkaa merkittävästi ylöspäin ja työllisyyden laskukin alkaa olla tuntuvaa”, toteaa Appelqvist.
Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan marraskuussa oli kokoaikaisesti lomautettuja 26 000. Määrä on 4800 enemmän kuin lokakuussa ja 12 200 enemmän kuin vuosi sitten.
TE-toimistoissa oli marraskuussa avoimena 87 000 työpaikkaa, mikä on 48 600 vähemmän kuin vuosi sitten.
Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksessa määräaikaisesti lomautetut henkilöt tulkitaan vielä työllisiksi niin kauan kuin lomautus on kestänyt alle kolme kuukautta. Pikkuhiljaa myös lomautettuna olevia henkilöitä tulee enenevässä määrin kirjatuksi työttömiksi tai työvoiman ulkopuolelle riippuen siitä, ovatko he etsineet töitä vai ei.
”Vuodentakaiseen verrattuna avoimien työpaikkojen määrä on romahtanut ja lomautusten määrä lähes kaksinkertaistunut. Ei tarvitse olla suuri ennustaja todetakseen, että työllisyys jatkaa edelleen heikkenemistä lähikuukausina. Täytyy silti muistaa, että vielä on pitkä matka syvempien taantumien yhteydessä nähtäviin työttömyyslukemiin eli liiallista synkistelyäkin pitää välttää”, sanoo Appelqvist