Johanna Lehmus (kuva: Eezy Flow)
Uutiset

Eezy tutki suomalaisjohtajien kokemuksia: kolmasosalta johtoryhmistä puuttuu rohkeutta ja ryhmän tuki

Työelämän asiantuntijayhtiö Eezyn tutkimusyksikön 19.9.2024 julkaisema raportti syväluotaa suomalaisjohtajien kokemuksia ja näkemyksiä. Kyselytutkimusdataa ja haastatteluja yhdistävästä aineistosta ilmenee muun muassa, että suomalaisyritysten johtoryhmien työskentelystä puuttuu rohkeutta, ylimmän johdon kokemus työn stressaavuudesta on vähentynyt, ja, että seuraavan 12 kuukauden aikana tärkeimmät teemat suomalaisyritysten johtoryhmien agendalla ovat kannattavuus, kasvu, strategia, organisaatiokulttuuri ja muutosjohtaminen. 

Eezy Flown kesällä 2024 toteuttamaan kyselytutkimukseen osallistui 278 vastaajaa. Heistä 70 % oli ylintä johtoa ja 17 % keskijohtoa. Organisaation tai liiketoiminnan johtoryhmään vastaajista kuului 89 %. Yli 250 henkilön organisaatiossa vastaajista työskenteli 42 %, 31 % pienessä organisaatiossa (alle 50 henkilöä) ja 27 % keskisuuressa organisaatiossa. Tutkimusraportin analyysissä on hyödynnetty myös kesän 2024 toteutettuja laadullisia syvähaastatteluja sekä Eezy Flown suomalaisten työntekijöiden henkilöstökokemusta mittaavien PeoplePower-tutkimusten dataa (n >200 000 / vuosi). 

Johtoryhmien onnistuminen riippuu keskinäisestä luottamuksesta

Johtoryhmät saavat jäseniltään kokonaisarvosanan 7,3/10 kesällä 2024 toteutetun kyselyn mukaan. Vastaajista 34% oli eri mieltä väittämän “Toimimme johtoryhmässä rohkeasti ja toimintaa uudistaen” kanssa. Heikomman arvosanan johtoryhmän onnistumisesta antaneista puolet kokee, ettei heidän edustamansa johtoryhmän toiminta ole rohkeata ja uudistavaa, tai, etteivät he saa kollegoilta ja esihenkilöiltä riittävästi tukea. Sama teema nousi esiin myös kaikissa syvähaastatteluissa.

“Johtoryhmien pitäisi kalibroida lentokorkeus keskimäärin korkeammalle. Onnistuminen ja rohkeus tehdä on mahdollista kun tiimiytymisen ja luottamuksen taso on hyvä – pelataan samaan maaliin, eikä kilpailla keskenään. Mikäli johtoryhmä ei ole yhteinen joukkue, näemme väistämättä lieveilmiöitä kuten siiloutumista ja yhteistyön takkuamista. Se vaikuttaa tuloksellisuuteen ja tuottavuuteen yritysten ja yhteiskunnan tasolla”, kommentoi Eezy Flown strategiajohtaja Kalle Ruuskanen

“Tarvitsemme johtoryhmissä myös enemmän valmentajuutta. Puolet vastaajista, jotka ovat heikommin onnistuvissa johtoryhmissä, kokivat etteivät saa riittävästi tukea ja sparria kollegoilta“, toteaa Eezy Flown tutkimus- & tietojohtaja Johanna Lehmus

Tutkimusdatasta ilmenee myös, että heikomman kokonaisarvosanan johtoryhmänsä toiminnasta antaneiden johtajien fokuksessa korostuivat kannattavuuden ja kasvun tavoittelu. Hyvät arvosanat saaneiden johtoryhmien tavoitteissa korostuivat puolestaan strategian ohella mm. kasvun ja kannattavuuden ajureina toimivat asiakaskokemus ja organisaatiokulttuuri.

Muita tutkimusraportin keskeisiä huomioita:

  • Inhimillinen johtaminen ja vuorovaikutus on noussut johtajan tärkeimpiin kompetenssialueisiin. Sekä kyselytutkimuksen että haastattelujen vastaajat korostavat, että pidemmän aikavälin liiketoiminnallisen menestyksen varmistamiseksi johtajan tulee onnistua henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessaan yksilöiden ja tiimien kanssa. 
  • Organisaatiokulttuurin merkitys on noussut johtoryhmien agendalle. Asia tuli vahvasti esiin haastatteluissa, jonka lisäksi kesän kyselyn vastaajista 28,5% valitsi sen kehittämisen kolmen tärkeimmän asian joukkoon. Kyselyn mukaan seuraavan 12 kuukauden aikana suomalaisyritysten johtoryhmien agendalla tärkeimpinä teemoina ovat kannattavuus, kasvu, strategia, organisaatiokulttuuri ja muutosjohtaminen.
  • Toimintaympäristön jatkuva muutos haastaa johtajia. Kyselyyn vastanneista 48%
valitsi strategisen johtamisen ja 42% muutosjohtamisen tulevan vuoden tärkeimpien omien kompetenssialueidensa joukkoon.
  • Ylimmän johdon kokemus työn stressaavuudesta on kehittynyt viime vuosina parempaan suuntaan. Kyselyyn vastanneet ylimmän johdon edustajat antoivat omalle hyvinvoinnilleen ja voimavaroilleen keskimäärin arvosanan 8,1.