Työkyvyn ylläpitäminen ja parantaminen helppokäyttöisen digitaalisen sovelluksen kautta säästää yritysten työterveyshuollon kuluja sekä vähentää sairauspoissaoloja. Sairauspoissaoloista ja alentuneesta työkyvystä on tullut kansantaloudelle jo merkittävä rasite, jonka korjaamiseen vaaditaan uusia innovatiivisia ratkaisuja.
Suomalaisen Wellthyforce Oy:n tekemä digitaalinen Vointy-työhyvinsovellus lisää työntekijöiden osallistumisastetta oman terveytensä ja kunnon kehittämiseen paremmin kuin perinteiset työhyvinvointipalvelut. Yhtiön selvityksen mukaan Vointyn käytön osallistumisaste on 64 prosenttia, kun se vastaavasti perinteisillä työhyvinvointiohjelmilla on vain 26 prosenttia.
Vakuutusyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto kirjoittaa asiakaskirjeessä, että yhtiön tekemän selvityksen mukaan lähes puolet vastaajista koki tarvitsevansa eniten apua työkyvyn ylläpitämisessä ja parantamisessa sekä reilu kolmannes stressinhallintakeinoissa ja työn ja vapaa-ajan välisessä tasapainossa työntekijöiden työkykyyn ja työkykyriskeihin liittyen.
Perinteiset työkyvyn ylläpitämiseen tarkoitetut työterveyshuollon keinot ovat taloudellisesti monelle yritykselle raskaita ja työläästi kaikkien työntekijöiden saatavissa. Digitaalinen mobiilisovellus Vointy sen sijaan on jokaisen työntekijän käytettävissä. Vointy ohjaa interaktiivisesti kunnon ylläpitämiseen, stressin hallintaan käyttäen hyväksi sosiaalisen median kaltaista yhteisöllisyyttä työntekijöiden kesken. Yrityksen vastuuhenkilöt voivat seurata hyvinvoinnin tason kehittymistä ja sen myötä työkyvyn säilyttämistä organisaatiossa.
Sairauspoissaolot tulevat työnantajalle kalliiksi, sillä tekemättä jääneestä työstä ja sijaisten palkkaamisesta koituu kustannuksia. Sairauspoissaoloja vähentämällä yritys voi säästää merkittäviä summia. Ilmarisen laskemien mukaan esimerkiksi 12 työntekijän yritys menettää 6,5 % prosentin vuotuisella sairauspoissaolojen määrällä 171,60 työpäivää eli 60.060 euroa, kun yhden sairauspoissaolopäivän arvoksi lasketaan 350 euroa. Jos digitaalinen edullinen sovellus vähentää sairauspoissaoloja kahdella prosenttiyksiköllä, yritys säästää lähes 20.000 euroa. Ilmarisen laskuriin voi tutustua täältä: https://www.ilmarinen.fi/tyonantaja/tyonantajan-laskurit/poissaololaskuri/
Elinkeinoelämän Keskusliiton mukaan kaikkien yritysten keskimääräinen sairauspoissaolojen määrä 4,5 prosenttia vuotuisesta työajasta eli 11 päivää. Kuntasektorilla Kevan mukaan sairauspoissaoloja on keskimäärin 16,5 päivää vuodessa. Sen kustannus on kuntapuolen työnantajille lähes 900 miljoonaa euroa vuodessa.
Viime vuonna voimaan tullut uusi työsuojelulaki velvoittaa työantajia ryhtymään toimiin, joilla vähennetään työuupumusta ja sairauspoissaoloja.