Kuva: pixabay
Uutiset

Danske Bankin tutkimus: Vain harva suomalaisyrittäjä tähtää kasvuun

Danske Bankin tuore Yrittäjän taloudellinen mielenrauha 2024 -tutkimus osoittaa, että suomalaisten yrittäjien taloudellinen mielenrauha on heikentynyt ja yli puolet suomalaisista yrittäjistä (53 %) keskittyy ensisijaisesti päivittäisen liiketoiminnan pyörittämiseen. Vain joka viides (21 %) prosenttia yrittäjistä pitää yrityksen kasvua ensisijaisena tavoitteenaan.

Suomalaisten yrittäjien taloudellinen mielenrauha on heikentynyt, ja vain kaksi viidestä (40 %) yrittäjästä suhtautuu optimistisesti yrityksensä taloudelliseen tilanteeseen. Luku on selvästi pienempi kuin neljä vuotta sitten, jolloin se oli 47 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Danske Bankin Yrittäjän taloudellinen mielenrauha -tutkimuksesta, joka toteutettiin edellisen kerran kesällä 2020 pandemian alkuvaiheessa.

Pessimismi talouden suhteen on kasvanut erityisesti nuorten yrittäjien sekä pienten, kahdesta kolmeen henkilöä työllistävien yritysten keskuudessa.

”Tutkimuksen tulokset korostavat vakaan taloudellisen pohjan merkitystä, erityisesti nykyisessä taloustilanteessa, jossa monet yrittäjät kamppailevat talouden epävarmojen näkymien kanssa. Yrittäjien optimismi ja usko tulevaisuuteen ovat kasvun polttoainetta, niin yrityksille kuin koko Suomelle”, sanoo Tuomas Aho, Danske Bankin pienistä yritysasiakkaista vastaava johtaja.

Yrittäjien luottamus omaan taloudelliseen tilanteeseen vaihtelee merkittävästi yrittäjän iän ja yrityksen koon perusteella. Alle 40-vuotiaat yrittäjät suhtautuvat selvästi heikoimmin omaan taloudelliseen tilanteeseensa, sillä heistä vain 16 prosenttia luottaa vahvasti omaan talouteensa. Vastaavasti yli 55-vuotiaiden yrittäjien luottamus on huomattavasti vahvempaa.

Vain joka viides tavoittelee ensisijaisesti kasvua

Yrittäjistä yli puolet (53 %) keskittyy yritystoiminnassaan ensisijaisesti päivittäisen liiketoiminnan pyörittämiseen ja vain 21 prosenttia yrittäjistä pitää yrityksen kasvua ensisijaisena tavoitteenaan.  Kasvuhalukkuus on vähentynyt selvästi vuodesta 2020, jolloin kasvua piti ensisijaisena tavoitteena 25 prosenttia yrittäjistä.

”Monen pienyrityksen tarkoitus on tuoda yrittäjälle toimeentuloa eikä haaveissa edes siinnä maailmanvalloitus. Silti jokaisen yrityksen, myös pienen, kannattaa kiinnittää huomiota liiketoiminnan kehitykseen, jotta toimeentulo on turvattu myös tulevaisuudessa. Samaan aikaan kasvuhaluiset yritykset ovat Suomen menestyksen kannalta elintärkeitä, ja on huolestuttavaa, että kasvua tavoittelevien yrittäjien osuus on laskussa”, sanoo Aho.

Naisyrittäjät keskittyvät miehiä useammin päivittäisen toiminnan ylläpitoon ja harvemmin yrityksen laajentamiseen. Vain noin joka kuudes yrittäjä (16 %) haluaa pitää yrityksensä sellaisessa kunnossa, että se on kiinnostava yrityskaupan kohde, ja pörssilistautuminen on vain joka sadannen (1 %) tavoite.

“Vaikka tutkimuksemme osoittaa, että vain harva yrittäjä asettaa kasvun etusijalle, näemme tässä suuren mahdollisuuden niille, jotka ovat valmiita ottamaan hallittuja riskejä ja tavoittelemaan enemmän. Järkevä riskinotto voi olla juuri se tekijä, joka erottaa menestyvän yrityksen muista”, Tuomas Aho sanoo.