Aurinkoenergian pientuotanto kiinnostaa yhä enemmän. Suhteessa eniten pientuottajia Paraisilla, selviää Carunan Koti -kansalaiskyselystä. Kuva: Unsplash.
Uutiset

Carunan kansalaiskysely: Aurinkosähkön pientuotanto kiinnostaa – Paraisilla suhteessa eniten pientuottajia

Carunan verkkoalueella on heinäkuussa 2022 yhteensä yli 14 000 aurinkoenergian pientuottajaa. Määrä on kasvanut viime vuosina valtavasti. Eniten aurinkoenergiaa löytyy Espoosta, Salosta, Lohjalta, Kaarinasta ja Paraisilta. 

Vuoden 2021 lopussa Carunan alueella oli noin 12 000 aurinkoenergian pientuottajaa. Tämän vuoden aikana aurinkosähkön käyttöpaikkojen määrä Carunan alueella on lisääntynyt melkein 2500:lla, mikä on lähes yhtä paljon kuin koko viime vuoden aikana yhteensä. 

Eniten aurinkoenergian pientuottajia löytyy Espoosta, jossa on heinäkuuhun mennessä yhteensä 1300 aurinkoenergian käyttöpaikkaa. Salosta käyttöpaikkoja löytyy 1000 kpl ja Lohjalta reilut 700 kpl. Kaarinassa aurinkoenergian käyttöpaikkoja oli 680 kpl ja Paraisilla 530 kpl. Tästä joukosta eniten aurinkosähkön pientuottajia suhteessa asukaslukuun asuu siis Paraisilla. 

– Aurinkosähkön pientuottajien määrä Carunan verkossa on kasvanut todella nopeasti. Vuonna 2021 määrä oli 12 000, kun se vuonna 2020 oli 9400. Kolmessa vuodessa aurinkosähkön pientuottajien määrä Carunan verkkoalueella on kolminkertaistunut”, Carunan innovaatiopäällikkö Verneri Kohonen kertoo.

Kotitalouksilla on merkittävä rooli energiamurroksessa 

Aurinkopaneelit ovat lisänneet suosiotaan kaikkialla Suomessa.  

– Lisääntyneen kasvun taustalla on huoli ilmastosta ja energian hinnasta, Kohonen sanoo.  

Carunan maaliskuun 2022 kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista (56 %) haluaisi käyttää kotona tai mökillä itse tuottamaansa aurinkoenergiaa päivittäiseen sähkönkulutukseensa. 

Eniten aurinkoenergiasta ovat kiinnostuneet paritalo- (65 %) ja omakotitaloasujat (62 %). Rivitaloasujista aurinkoenergian tuotanto kiinnostaa 59:ää ja kerrostaloasujista 48:aa prosenttia.

Sähkön tuotantopaikkojen lukumäärä todennäköisesti moninkertaistuu tulevaisuudessa. Uusiutuvan sähkön tuotantoa ja energiaomavaraisuutta vahvistetaan edistämällä energiayhteisöjä, joissa omaa sähköntuotantoa jaetaan yhteisön jäsenten välillä.  

Kuluttaja-asiakkaan aurinkovoimala tuottaa keskimäärin noin 4 430 kilowattituntia (kWh) sähköä vuodessa, mikä riittää noin 20 000 kilometrin ajoon sähköautolla, 66 450 kahvikupillisen keittämiseen tai 8 kilogramman pyykkikuorman pesemiseen 1 440 kertaa. 

Lue lisää Caruna Koti -kansalaiskyselyn tuloksista tästä.