Kuva: AdobeStock
Uutiset

Biokaasusta etsitään liiketoimintaa Salon seudulle

Salossa on käynnistynyt uusi kehittämishanke, jonka lähtökohtana on biokaasuliiketoiminnan ja biotalouden ekosysteemin kehittäminen Varsinais-Suomessa. Salo on yksi Suomen suurimmista maatalouskaupungeista ja lähtökohtana on löytää kestävä ratkaisu lähialueen maatalouden ja muiden sivuvirtojen hyödyntämiseksi raaka-aineena biokaasulle. Tähtäimessä on löytää investoija teollisen mittakaavan biokaasulaitoksen perustamiseksi.

Salon kehittämisyhtiö Yrityssalo ja Lounais-Suomen Jätehuolto ovat käynnistäneet kehittämishankkeen, jonka tavoitteena on perustaa aktiivinen biokaasuekosysteemi Salon seudulle. Verkoston ensimmäinen tilaisuus järjestetään 3.12 Lounapuistossa, jonne on avoimesti kutsuttu maataloustuottajia ja muita toimijoita lähialueelta. 

Kehittämisen toimenpiteet tähtäävät jätehuollon ja ravinnekiertojen tehostamiseen, energia- ja lannoiteomavaraisuuden parantamiseen sekä ympäristöhaittojen vähentämiseen. Hankkeessa kehitetään liiketoiminnallisesti kannattavia toimintamalleja, jotka toivottavasti herättävät investoijien mielenkiinnon. Tavoitteena on teollisen mittakaavan biokaasulaitoksen toteutuminen Salon Lounapuiston alueella.

Biotalouden kehittämiselle rahoitusta pariksi vuodeksi

Yrityssalo ja Lounais-Suomen Jätehuolto ovat saaneet EAKR-rahoituksen Bio- ja kiertotalouden ekosysteemi Varsinais-Suomessa | Biokaasusta liiketoimintaa 2024–2026  -hankkeelle.   Yhteishanke  käynnistyi syyskuussa 2024 ja jatkuu vuoden 2026 loppuun.

Lähtökohtana on edistää kestävää biokiertotaloutta ja kehittää tähän liittyviä vähähiilisiä ratkaisuja sekä lisätä maatalouden ja muiden sivuvirtojen hyödyntämistä biokaasutuotannossa. Salon alue on yksi Suomen suurimmista maatalousalueista. Alueella on merkittäviä määriä erilaisia biokaasutuotantoon soveltuvia biomassoja, kuten nurmea ja lantaa.

Tavoitteena on vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja edistää uusiutuvan energian ja kierrätyslannoitteiden tuotantoa. Salossa sijaitseva Lounapuisto on tulevaisuuden kiertotalouspuisto, jossa kehitetään yhdessä monipuolisia ja innovatiivisia kiertotalousratkaisuja.

– Yrityssalon tavoitteena on tukea innovaatiotoimintaa ja edistää monialaista yhteistyötä. Yhteistyötä ja kumppanuutta tarvitaan niin viljelijöiden, logistiikan kuin sijoittajien kanssa. Toteutuessaan tämä tarjoaa alueen yrityksille uusia, kestäviä liiketoimintamahdollisuuksia sekä mahdollistaa uusien työpaikkojen syntymisen, toteaa Yrityssalon erityisasiantuntija ja hankkeen projektipäällikkö Jussi Somerpalo.

Konkreettisina tuloksina hanke kokoaa yhteistyöhön seudun biokaasutuotannosta kiinnostuneet toimijat sekä selvittää mahdolliset materiaalivirrat, esimerkiksi nurmi, lanta ja muu eloperäinen aines, ja potentiaalisimmat liiketoimintamallit.

– Yritysverkostoon kutsutaan mukaan maataloustuottajia sekä elintarviketeollisuuden, logistiikka-alan ja jätehuoltoalan tekijöitä. Ideana on yhdessä kehittää biokaasuun liittyviä ja kaikille osapuolille kannattavia toimintamalleja, joilla yritykset  kasvattaa liiketoimintaansa kestävällä tavalla, Somerpalo kertoo. 

Biokaasusta liiketoimintaa -hanke tukee EU:n ja Suomen hiilineutraalius- ja kiertotaloustavoitteita. Kehittämisen lähtökohtana on ravinnekiertojen tehostaminen ja biotuotteiden kehittäminen.

Haluamme edistää biopohjaisten materiaalien kestävää kiertoa ja erilaisten jäte- ja sivuvirtojen hyödyntämistä uusien raaka-aineiden valmistamisessa, kertoo LSJH:n tutkimus- ja kehityspäällikkö Miia Jylhä.

Biokaasuverkoston toiminnasta kiinnostuneita kutsutaan avoimesti Lounapuiston biokaasuverkoston keskustelutilaisuuteen. Tilaisuus järjestetään 3.12.2024 klo 8:30–10:00 Lounavoiman tiloissa Salossa. Tilaisuuteen voi ilmoittautua osoitteessa www.lounapuisto.fi/ajankohtaista. Tilaisuuden tavoitteena on koota yhteen biokaasutuotannosta kiinnostuneita toimijoita pohtimaan yhdessä mahdollisuuksia ja edellytyksiä teollisen mittakaavan biokaasutuotannolle Lounapuistossa ja käynnistää verkoston yhteistyötä.