Ekologinen hirsikiinteistö rakentuu paikallisvoimin Ekologinen hirsikiinteistö rakentuu paikallisvoimin
Uutiset

Auran kunnantalosta elinvoimaisen yhteisön keskus

Auran kunnassa investoidaan kestävään tulevaisuuteen.

Nykyaikainen, ilmastoystävällisestä hirrestä rakentuva kunnantalo on

kuntalaisten yhteinen hanke ja ylpeyden aihe.

Harva kunta saa keskeiselle paikalle hirsisen kunnantalon. Auran kunta toimii edelläkävijänä ja suunnannäyttäjänä rakentaessaan uuden kunnantalonsa massiivipuusta. 

 – Puurakentaminen on todellinen arvovalinta. Meillä Aurassa satsataan tulevaisuuteen ja vahvistetaan elinvoimaisuutta. Nykyaikainen ja ilmastoystävällinen kunnantalo on meille kaikille auralaisille ylpeyden aihe, kommentoi Auran kunnanjohtaja Terhi Källi.

Hirsihanke yhdistää koko kuntaa

Tuleva kunnantalo yhdistää vihreiden arvojen myötä koko paikkakuntaa. 

– Niin kunnan työntekijät, viranhaltijat, poliitikot kuin paikalliset rakennusyrittäjät ovat innoissaan tulevasta kunnantalosta. Kunnanjohtaja on ollut tiiviisti mukana tulevaisuushankkeessa, työmaakokouksia myöten, projektin vetäjä Tuomas Nieminen Hoivarakentajilta kertoo. 

Auran kunta toteuttaa uuden kunnantalon yhteistyössä Hoivarakentajien kanssa, paikallisten rakennusalan ammattilaisten voimin. Julkisen hirsirakentamisen edelläkävijänä tunnettu Hoivarakentajat on rakentanut Auraan aikaisemmin jo hirsipäiväkodin, hirsisen kuntosalin ja kaksi hoivakotia.

Hirsi on rakennusmateriaalina arvostettu ja äärimmäisen ekologinen. 

– Halusimme ehdottomasti rakentaa vähähiilisestä, kotimaisesta hirrestä. Ilmastoarvomme näkyvät rakennusmateriaalin ohella siinä, että kunnantaloon asennetaan maalämpö ja hyödynnämme myös aurinkosähköä, Auran kunnan tekninen johtaja Kari Tuohi kertoo. 

Yhteisöllisen hirsirakennushankkeen kruunaa kunnantalon pihamaalle sijoitettava, paikallisen yrityksen toteuttama puurakenteinen logo. Sydänteemainen ulkokaluste kuvastaa auralaisten yhteishenkeä ja rakkautta puurakentamiseen.

Viihtyisät tilat houkuttelevat työvoimaa 

Kari Tuohen mukaan massiivipuu on investointi paitsi vähähiiliseen tulevaisuuteen, myös kunnan työntekijöiden hyvinvointiin ja viihtyvyyteen. 

– Hirsi luo tiloihin terveelliset ja turvalliset sisäilmaolosuhteet ja se on niin akustisesti kuin visuaalisesti aistiystävällinen materiaali, Tuohi kuvailee. 

Hoivarakentajien Niilo Rantala kertookin, kuinka hanketta vetäneessä tilatyöryhmässä työntekijöiden hyvinvointi on noussut kärkitavoitteeksi. Henkilöstön edustus on ollut suunnittelutyössä aktiivisesti mukana. 

– Kyllähän tämä on upea satsaus työntekijöiden hyvinvointiin kiinteistön muodossa ja iso vetovoimatekijä koko kunnalle, Rantala toteaa. 

Kunnantalosta kuntalaistaloksi

Keväällä 2023 valmistuvaan, 848 neliöiseen kunnantaloon rakentuu työhuoneita sekä neuvottelu- ja kokoustilaa. Hybridityön mahdollisuudet näkyvät kunnantalon kalustuksessa ja modernissa kokoustekniikassa. 

– Viihtyisiin ja terveellisiin hirsitiloihin on hyvä mennä töihin. Hirsitoimitilat ovat toisaalla houkutelleet työntekijöitä jopa muuttamaan paikkakunnalle, Tuomas Nieminen muistuttaa.

Kunnantalon tilat rakentuvat monikäyttöisiksi. 

– Voidaan oikeastaan puhua kuntalaisten talosta. Uudessa hirsikiinteistössä, Auran kunnan maamerkissä voidaan järjestää tulevaisuudessa monenlaisia tilaisuuksia ja tapahtumia, Kunnanjohtaja Terhi Källi iloitsee. 

Lisätietoja:

Tuomas Nieminen, projektipäällikkö, Hoivarakentajat

p. 0400416708, tuomas.nieminen@hoivarakentajat.fi

Kari tuohi, Auran kunnan tekninen johtaja.

p. 0408307024, Kari.tuohi@aura.fi

Anna-Mari Alkio, Auran kunnan kehittämisjohtaja

p. 0406310464