Aurajoki
Uutiset

Aurajokea siivonneet nuoret Joose Kankare, Benjamin Venhomaa ja Onni-Wiljami Virtala ovat Vuoden turkulaisia 2023

Nuoret Aurajoen naaraajat eli jokea keväällä 2023 siivonneet nuoret on valittu Vuoden turkulaisiksi 2023. Voittajakolmikko sai äänestyksessä 1557 ääntä, eli yli 25 % kaikista annetuista äänistä. Hopealle kilpailussa ylsi puukottajan taltuttanut opiskelija Paiwand Zahid ja pronssille kuvataiteilija Iiu Susiraja.

Kilpailun voittajat valittiin jälleen yleisöäänestyksellä. Tällä kertaa ehdolla oli kymmenen ansioitunutta ehdokasta. Ääniä annettiin kaikkiaan 5980.

Äänestyksen voittaneet ahkerat ja omatoimiset yhdeksäsluokkalaiset tekivät viime keväänä ison työn, kun he puhdistivat Aurajokea romusta. Kolmikko sai ansaitusti palkinnon omatoimisuudestaan ja lisäksi Turun kaupunki tarjosi heille nuorten kesätyömahdollisuutta. Nyt Kankareen, Venhomaan ja Virtalan ansioiden listalla on myös Vuoden turkulainen 2023 -titteli.

Toiseksi äänestyksessä sijoittui sairaanhoitajaopiskelija Paiwand Zahid saamillaan 930 äänellä. Zahid nousi koko kansan tietoisuuteen viime elokuussa, jolloin hän taltutti yhtä henkilöä puukottaneen miehen Turun keskustassa.

Kolmanneksi kilpailussa 576 äänellä ylsi kansainvälisesti menestynyt kuvataiteilija Iiu Susiraja. Viime vuonna Susiraja teki historiaa olemalla toinen suomalainen koskaan, jolla on ollut yksityisnäyttely New Yorkin The Museum of Modern Artissa, MoMassa.

Nuoret naaraajat palkittiin ja kukitettiin Turun kaupungintalolla torstaina 1.2.2024. Vuoden turkulaiset saivat Turun pormestari Minna Arveelta palan Kakolan graniittia Kauppatorin vanhasta kivestä muokatun palkinnon muodossa.

– Palkitut ovat toiminnallaan osoittaneet suurta välittämistä Turusta ja turkulaisista. Heidän halunsa auttaa on innostanut myös muita kaupunkilaisia huolehtimaan luonnon hyvinvoinnista ja kaupunkimme turvallisuudesta. Todellisina arjen sankareina he muistuttavat meitä kaikkia siitä, että isokin kaupunki voi olla välittävä yhteisö, jossa jokaisella on mahdollisuus luoda ympärilleen hyvää, pormestari Arve kertoo.

Esimerkillisyys ja oma-aloitteisuus vakuuttivat äänestäjät

Äänestäjien perusteluiden mukaan nuoret ansaitsivat voiton, sillä heidän toimintansa Turun luonnon hyväksi on ollut esimerkillistä. Lisäksi perusteluissa kiiteltiin nuorten omatoimisuutta ja asennetta. Perusteluissa nostettiin myös esiin nuorten aikaansaama innostus Aurajoen puhdistukseen.

– Pojat tekivät pyyteettömästi ja omasta halusta kaikkia kaupunkilaisia hyödyttävää työtä ja saivat aikaan kenties pienen buumin joen puhdistuksesta. Itse olen nähnyt lapsia ja nuoria vanhempineen kalastamassa magneetin kanssa. Kaikki pienemmätkin asiat mitkä ei jokeen/luontoon kuulu on hyvä sieltä pois saada. Jatkakaa samaan malliin, hyvä pojat, eräs äänestäjä iloitsi.

Rohkeus ja esimerkillisyys nousivat esiin myös kilpailussa toiseksi sijoittuneen Zahidin äänestäjien perusteluissa. Häntä kiiteltiin sankarillisesta teostaan sekä halustaan auttaa.

– Rohkea mies, jonka teko pelasti ihmishenkiä. Kiitos rohkeudestasi Paiwand, tiivisti eräs äänestäjistä.

Iiu Susiraja sai kiitosta omaperäisyydestään ja puhuttelevasta tyylistään. Lisäksi äänestäjät nostivat perusteluissa esiin Susirajan näyttelyn MoMassa sekä tänään avattavan näyttelyn Wäinö Aaltosen museossa.

Vuoden turkulainen -kilpailun voittajissa näkyy erilaisten turkulaisten kirjo

Vuoden turkulainen -äänestyksellä on pitkät perinteet jo vuosikymmenien takaa. Kilpailun voittajien joukosta löytyykin niin urheilijoita, viihdetaiteilijoita kuin Turussa paikallisesti vaikuttaneita henkilöitä.

Vuoden turkulaisiksi on äänestetty muiden muassa jääkiekkoilija Saku Koivu, Miss Suomi Lola Odusoga, jalkaväen kenraali Adolf Ehrnrooth, rockartisti Michael Monroe, freestyle-hiihtäjä Pekka Hyysalo, keittiömestari Erik Mansikka ja näyttelijä Miska Kaukonen. Viime vuonna voiton vei seiväshypyn MM-mitalisti Wilma Murto.

Vuoden turkulainen -kilpailun käynnisti kaupunkilehti Turkulainen jo vuonna 1985, mutta kilpailussa oli välillä vuosien tauko. Tänä vuonna kilpailun ovat järjestäneet yhteistyössä Turun kaupunki, Turun Sanomat, Yle Turku sekä Radio Auran Aallot.