Naantalin asuntomessujen palkintokeittiö
Messutalojen keittiöt ovat perusideoiltaan melko samankaltaisia, joten yksittäisten kohteiden esiin nostaminen on vaikeaa. Messujen toimivimmassa keittiössä jokainen yksityiskohta on tarkoin harkittu.
Uutiset

Naantalin asuntomessut: Rauhalanrinteen keittiö toimivin

Tämän vuoden messukodeissa nähdään tyylikkäitä ja vähäeleisiä avokeittiöitä, joissa keittiö-, ruokailu- ja oleskelutilat ovat samaa tilaa ja talojen kokoon nähden sopivan kokoisia. Ruokailutilat ovat väljiä ja keittiöiden toiminnallisuus on kautta linjan melko hyvä. Työtehoseuran arvioijien mukaan messujen kokonaisuudessaan toimivin keittiö löytyy Rauhalanrinteestä. Lapsiperheelle suunnitellun talon keittiön jokainen yksityiskohta on tarkan harkinnan tulosta.

Työtehoseuran arvioinnissa painottuu keittiön toiminnallisuus estetiikkaa, ekologisuutta ja turvallisuutta unohtamatta. 

– Keittiö on usein asunnon kallein ja käytetyin tila, joten siltä odotetaan toimivuutta. Kunkin perheen yksilölliset tarpeet ohjaavat suunnittelua, mutta toimivassa keittiössä toteutuu aina muutamia asukkaista riippumattomia perusasioita, kuten esimerkiksi laskutasot tärkeimpien toimintojen vieressä, kertoo Työtehoseuran  tutkimuspäällikkö, arkkitehti Minna Kuusela arvioinnin taustoista.

Useimmissa messukodeissa on saareke ja tasoliesituuletin

Saareke toimii työskentelytasona, tarjoilupöytänä, ruokapöytänä ja istumatyössä, jos saarekkeessa on jalkatilaa. Monen messutalon saarekkeessa on keittotaso, mutta vain parissa myös vesipiste. Saarekkeiden ympärillä on pääsääntöisesti riittävästi tilaa, jota tarvitaan ovien ja laatikoiden avautumiseen ja keittiössä työskentelyyn.

Lähes kaikissa keittiösaarekkeissa on ns. tasoliesituuletin, jossa liesituuletin on integroituna keittotasoon. Tasoliesituuletin on huomaamaton eikä rajaa näkyvyyttä samalla tavoin kuin katosta roikkuva tuuletin, jossa puolestaan yhtenä etuna on työskentelyvalo. Monessa kohteessa tasoliesituulettimen läheisyydestä puuttuu kohdevalaistus. 

Messujen toimivin keittiö ja perustelut

– Messutalojen keittiöt ovat perusideoiltaan melko samankaltaisia, joten yksittäisten kohteiden esiin nostaminen on vaikeaa. Messujen toimivin keittiö löytyi kuitenkin kohteesta 23 eli Rauhalanrinteestä, jossa jokainen yksityiskohta on tarkoin harkittu, Minna Kuusela sanoo. Keittiön on toteuttanut Puustelli Oy.

  • Keittiössä kodinkoneet ovat hyvällä käyttökorkeudella. 
  • Jätelajitteluun on runsaasti tilaa ja biojäteastia on sekä saarekkeessa että altaan vieressä, heti työpöytätason alapuolella.
  • Suuressa saarekkeessa on keittotaso ja toinen keittiön vesipisteistä. 
  • Saarekkeessa on tilaa istumiseen, joka helpottaa keittiöaskareissa ja myös muissa istumatöissä sekä ruokailussa.
  • Astiankuivauslaatikko on altaan vieressä, ja altaan yläpuolella oleva ikkuna tuo tilaan luonnonvaloa ja avaruutta.
  • Työpöytä- ja säilytystilaa on runsaasti ja keskeisimmissä kalusteovissa on avaamista helpottavat vetimet.

Kunniamaininnat muutamalle muulle keittiölle

Kiitosta saavat Kannustalon Auman (kohde 4, Puustelli Oy) ja Kastelli Kultarannan (kohde 11, Puustelli Oy) keittiön yhteydessä olevat ruokakomerot ja Wingin (kohde 15, Puuvaja Oy) avokeittiön kaksi laatikkoastianpesukonetta heti työpöytätason alapuolella, astianpesualtaan molemmin puolin. 

Lisäksi erityismaininnan saavat Honka Haiku (kohde 3, Puuseppä Ville Aakula), Kannustalon Auma (kohde 4, Puustelli Oy), Neljäs Tiira (kohde 20, Topi-Keittiöt), Casa los Pinos (kohde 22, Aran Cusine) ja Naantalin Aurinkolinna (kohde 28, RS-Insinöörit Oy), joiden kodinhoitotilat ovat kätevästi keittiön välittömässä läheisyydessä.

– Pidämme yhteistyötä Työtehoseuran kanssa erittäin arvokkaana, sillä tiedämme  kävijäkyselyidemme perusteella, että keittiöt kiinnostavat valtavasti messuvieraita. Messuilla nähdään joka vuosi myös keittiöissä jotain ihan uutta ja moni messukävijä hakee täältä suoraan ideioita kotikeittiössä toteutettavaksi. Asumisen ihanteet -tutkimuksemme kertoo myös yksilöllisten valintojen yhä suuremmasta merkityksestä kotia suunniteltaessa ja kodista haaveiltaessa, toteaa Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio

Lue myös:

Naantalin asuntomessut: Wing-talo herättänyt erikoisella muotoilullaan laajalti huomiota

Naantalin asuntomessujen elämyksellisimmät saunat on valittu – tässä voittajat