Teatteri Akselissa 22.3. ensi-iltansa saava Skavabölen pojat on kotimaisen teatterin moderni klassikko. Kuvassa vasemmalta pääosarooleissa veljeksinä nähtävät Helmi Henell (pikkuveli Evert) ja Vilja Aavikko (isoveli Rupert). Kuvaaja Kauno Takarautio
Hyvä tietää, kumppanuus

Antti Raivion Skavabölen pojat saa ensi-iltansa Teatteri Akselissa 22.3.2024

Näyttelijänä, ohjaajana, näytelmäkirjailijana ja Q-teatterin perustajajäsenenä tunnetun Antti Raivion käsikirjoittama Skavabölen pojat sai Teatterikeskuksen Vuoden teatteriteko -palkinnon vuonna 1991 ja nosti Q-teatterin menestykseen. Näytelmä pohjautuu viime vuonna äkillisesti menehtyneen Raivion omaan nuoruuteen. Draamakomedian ohjaa persoonallisista ohjauksistaan tunnettu Kauno Takarautio ja päärooleissa veljeksinä nähdään Turun Teatterikerhon Nuoren taiteilijan kannustuspalkinnolla palkitut näyttelijät Vilja Aavikko ja Helmi Henell. Turussa ensimmäistä kertaa nähtävä Skavabölen pojat saa ensi-iltansa Teatteri Akselin päänäyttämöllä perjantaina 22. maaliskuuta.

Teatteri Akselissa 22.3. ensi-iltansa saava Skavabölen pojat on kotimaisen teatterin moderni klassikko. Kuvassa vasemmalta Mona Mikkola (Anneli, isän uusi vaimo) sekä pääosarooleissa veljeksinä nähtävät Helmi Henell (pikkuveli Evert) ja Vilja Aavikko (isoveli Rupert). Kuvaaja Kauno Takarautio.

Näytelmä kertoo Kallion perheen elämästä 1970- ja 80-luvuilla veljesten Rupertin ja Evertin silmin katsottuna. Varakkaan perheen päällisin puolin onnellinen arki murenee nopeasti, kun itsekeskeisen ja työpaineita viinaan upottavan isän salainen kirjeenvaihto toisen naisen kanssa paljastuu. Vaiheittain etenevä, mutta veljesten lapsuuden ja nuoruuden tapahtumia myös rinnakkain esittävä näytelmä on samalla kertaa sekä rankka ja julma että herkkä ja hauska. Näytelmä tuo uskottavalla tavalla esille lasten ihmeellisen kyvyn selviytyä, olla uskollisia vanhemmilleen ja rakastaa silloinkin, kun kaikki tuttu ympärillä hajoaa.

Merkityksellistä näytelmässä on veljesten keskinäinen side, joka kaiken muun romahtaessa vahvistuu johtaen jopa verivalaan: toinen ei saa kuolla ennen toista, eikä jättää toista pulaan tai muuten joutuu maksamaan miljoonan tai enemmän koko elämänsä ajan.

Skavabölen pojat -näytelmän tapahtumat ja tilanteet toivat aikanaan käsiteltyjä, mutta pitkään vaiettuja tuntemuksia esiin myös ohjaaja Kauno Takarautiolle itselleen. Oman isän alkoholismi sairautena varjosti ohjaajan koko lapsuus- ja nuoruusajan arkea.

– Näytelmän harjoitusaika on toiminut eräänlaisena terapiaistuntona, ja veljesrakkauskin on esimerkin voimasta vahvistunut entisestään. On tietysti valitettavaa, että tarinan aihe ja siihen liittyvät sivuilmiöt eivät vanhene eivätkä myöskään katoa tästä maailmasta. Onneksi usko elämään ja toisiin ihmisiin pitää yllä toivoa paremmasta niin teatterin lavalla kuin tosielämässäkin.

Takarautio muistuttaa, että vaikka tarina on surullinen ja osin synkkäkin, on kyseessä kuitenkin draamakomedia. Luvassa on myös mustaa huumoria, hulvattomia hahmoja ja kepeää tilannekomiikkaa. Vauhtiakaan ei puutu, sillä reilun kahden tunnin mittaiseen näytelmään on upotettu peräti 48 kohtausta ja lavalla nähdään yli kaksikymmentä roolihahmoa.

– Raiviohan näytteli myös mm. sketsisarjoissa ja pikaiset vaihdot sekä tunnelmassa, että tilassa näkyvät myös tässä tarinassa. Näytelmässä sananmukaisesti sattuu, mutta myös tapahtuu, Takarautio naurahtaa.

Kulttimaineeseen nousseesta näytelmästä on tehty vuonna 2009 myös palkittu elokuva, jonka ohjasi Zaida Bergroth.

Skavabölen pojat Teatteri Akselissa (Humalistonkatu 8A, Turku) 22.3. – 11.5.2024. Tarkemmat tiedot löytyvät osoitteesta www.teatteriakseli.fi

Käsikirjoitus: Antti Raivio
Ohjaus, lavastus, kuvat ja äänisuunnittelu: Kauno Takarautio
Puvustus: Kirsi Vaara
Valot ja videot: Arto Mäkelä

Äänien ja musiikin toteutus: Jouni Lehtonen

Graafiset työt: Tero Hakkarainen
Julisteen kuva: Kauno Takarautio

Tekniikka-ajot: Maarit Juvonen, Jari Uhlgren, Kristiina Lahdenvesi, Kari Danielsson
Näytelmän oikeudet: Nordic Drama Corner Oy

Rooleissa: Vilja Aavikko, Helmi Henell, Heidi Ripatti, Jukka Lahdenvesi, Mona Mikkola, Henrik Heinonen, Kari Päiviö, Veera Rötkönen, Laura Koskinen ja Vilma Halava

Teatteri Akseli on vuonna 2015 perustettu turkulainen harrastajateatteri, joka tuottaa vuosittain 6–7 ensi-iltaa ja vuodesta 2016 alkaen ohjelmistossa on ollut myös kesäteatteria. Teatterilla on lähes 100 jäsentä ja sen päämääränä on tuottaa laadukasta ja yleisölähtöistä taidetta sekä tarjota hyvät mahdollisuudet näyttämötaiteen harrastamiseen. Teatteri Akseli sai tänä vuonna Turun Teatterisäätiön tunnuspalkinnon, joka on aiemmin jaettu pääosin näyttämötaiteen ammattilaisille ansiokkaasta elämäntyöstä tai merkittävästä teatteriteosta. Teatteri Akseli on ensimmäinen harrastajateatteri, joka sai tunnustuspalkinnon monipuolisesta ja laadukkaasta ohjelmistostaan sekä aktiivisesta esitystoiminnastaan. www.teatteriakseli.fi